Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Η Τουρκία να τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο

Τι δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μ. Σπινέλλης για το κυπριακό
- 05 Νοεμβρίου 2013 09:35
Πραγματική βούληση από την Τουρκία για λύση του Κυπριακού θα είναι ο τερματισμός τους τουρκικής κατοχής και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, μιλώντας στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά και Πολιτιστικά και με θέμα: προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βασικό σημείο αναφοράς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Ο κ. Σπινέλλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή, συνολική, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επισήμανε.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τα προβλήματα των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, την παράνομη εισροή Τούρκων εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου στην κατεχόμενη περιοχή.
Oυδείς παίρνει σοβαρά τα περί λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Μάρτιο, δήλωσε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέ Αλί Ταλάτ
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος διαδέχθηκε τον σκληροπυρηνικό Ραούφ Ντενκτας και έκανε διαπραγματεύσεις με τους προέδρους Τ. Παπαδόπουλο και Δ. Χριστόφια, δήλωσε ότι «ουδείς παίρνει σοβαρά τα περί λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Μάρτιο» αφού, όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο κοινό ανακοινωθέν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο. «Ωστόσο, το σημερινό περιβάλλον δείχνει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Εδώ και δύο μήνες δεν μπορεί να ετοιμασθεί ένα κοινό ανακοινωθέν μιας σελίδας. Και οι δύο πλευρές δεν έχουν πρόθεση να καταβάλουν προσπάθεια με τρόπο που να δείχνει ότι το θέλουν» πρόσθεσε.
Το Κυπριακό, είπε, θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες, εάν η συσσωρευμένη εμπειρία χρησιμοποιηθεί. Τόνισε ότι είναι πολύ λογικό και θεμιτό για την τουρκοκυπριακή πλευρά να θέτει ορισμένες ημερομηνίες, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι «όταν τίθενται χρονοδιαγράμματα να τα βάζεις σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό της λύσης».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαβαντίς», ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει χρονοδιαγράμματα και δηλώνει ότι ο καθένας θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του, με το επιχείρημα ότι έχουμε θέσει καταληκτική ημερομηνία και δεν θα μπορέσουμε να το λύσουμε «αυτό θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας και θα προκαλέσει απογοήτευση στους λαούς», κατά την έκφρασή του. Είναι ωφέλιμο εάν βάζεις χρονοδιαγράμματα να έχεις ρόλο στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πιθανή υποψηφιότητά του στις «προεδρικές εκλογές», ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι, γιατί δεν θα αποφασίσει μόνος του. Αυτό, πρόσθεσε, θα αποφασιστεί από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το μεγαλύτερο κόμμα υπέρ της λύσης και των άλλων δυνάμεων υπέρ της λύσης στην κοινότητα.