ΝΔ: Η πρώτη αναμέτρηση Σαμαρά – αμφισβητιών

ΝΔ: Η πρώτη αναμέτρηση Σαμαρά – αμφισβητιών
Ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Όλοι εναντίον όλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Οι πιέσεις της εσωκομματικής πλειοψηφίας για συνέδριο, η προσπάθεια των σαμαρικών να συγκροτήσουν ομάδα άμυνας και γιατί πολλοί μιλούν για νέο Έβερτ

Το πρώτο επεισόδιο σε ένα εσωκομματικό σίριαλ, που ενδεχομένως θα παίζεται για πολλούς μήνες πριν το όποιο φινάλε, προβάλλεται στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις 2 το μεσημέρι.

Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές της Ν.Δ και η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά από την αρχή μέχρι το τέλος κεκλεισμένων των θυρών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς θα κάνει μία σύντομη εισήγηση πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες και θα τοποθετηθεί ξανά στο τέλος, ενώ δεν αποκλείεται στο ενδιάμεσο να παρεμβαίνει και να απαντά ή να σχολιάζει τις ομιλίες.

Ανάλογα δε με το κλίμα που θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα ζυγίσει ακόμη και το ακραίο σενάριο να ζητήσει στη δεύτερη τοποθέτηση του επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες. Άλλοι συνεργάτες του πάντως απέρριπταν αυτό το ενδεχόμενο με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ο ίδιος τους ασκούς του Αιόλου, έστω και εάν στην παρούσα φάση μπορεί βάσιμα να υπολογίσει πως ελλείψει κοινού τόπου μεταξύ των διαφωνούντων, ενδεχομένως να πάρει το 50% συν ένα.

Ο κίνδυνος όμως για τον κ.Σαμαρά όπως σχολιάζουν έμπειρα στελέχη είναι να εξελιχθεί σε νέο ‘Εβερτ: Και εκείνος μετά την ήττα από τον Κώστα Σημίτη είχε ζητήσει και είχε λάβει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας, μόνο για να πέσει έξι μήνες μετά- όσο χρειάστηκε για να καταλήξουν οι καραμανλικοί στη λύση του Κώστα Καραμανλή.

Στη σημερινή συνεδρίαση όπως έχει γράψει το news247 η μάχη θα δοθεί με αφορμή το αίτημα για συνέδριο με ανοιχτά όλα τα θέματα. Κοινή συνισταμένη των φωνών κριτικής που αναμένεται να ακουστούν θα είναι επίσης η ανάγκη για περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία, η αποβολή ακραία δεξιών και ξένων προς την κεντροδεξιά φωνών και η επιστροφή στο μεσαίο χώρο, η ανάκτηση της επαφής με τη βάση και την κοινωνία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Γκιουλέκας, o Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Βλάχος και άλλοι φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν το λόγο και να θέσουν σειρά ζητημάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας θα μιλήσουν δεν έχουν όμως ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τη γραμμή στην οποία θα κινηθούν. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης στον αντίποδα φέρονται έτοιμοι να υπερασπιστούν τον κ.Σαμαρά και βασικά εαυτούς, καθώς η κριτική ως προς το ιδεολογικό κομμάτι φωτογραφίζει και εκείνους. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση βουλευτών που υπουργοποιήθηκαν επί Σαμαρά όπως ο Κώστας Σκρέκας και ο Βασίλης Κικίλιας.

Όσον αφορά στον κ.Καραμανλή, μέχρι χθες το βράδυ εφέρετο αμετακίνητος στην απόφαση να παραστεί μεν, αλλά ούτε να μιλήσει, ούτε να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέχρι τέλους.

Από το επιτελείο του κ.Σαμαρά έλεγαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ θα κάνει έναν απολογισμό και θα προαναγγείλει κινήσεις το επόμενο διάστημα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιες θα είναι αυτές. Αρνητική διάθεση απέναντι στο ενδεχόμενο συνεδρίου πάντως εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς όπως έχει γράψει το news247 το σαμαρικό περιβάλλον προκρίνει το… στρίβειν δια της εθνικής συνδιάσκεψης, ώστε με τη σύγκληση του άτυπου αυτού οργάνου (που δεν λαμβάνει αποφάσεις για ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα, πολύ περισσότερο για πρόσωπα) να ικανοποιήσει το αίτημα για εσωκομματικό διάλογο χωρίς όμως να διακινδυνεύσει αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σαμαράς επιχειρεί αφενός να συστρατεύσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του καλώντας τους να υπερασπιστούν το έργο τους και αφετέρου έχει προσεγγίσει νεότερους βουλευτές, ώστε να υποστηρίξουν πως την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, η Ν.Δ δεν μπορεί να αναλώνεται σε εσωστρέφεια.

Η απάντηση των υπολοίπων στην κατηγορία της εσωστρέφειας είναι πως μόνο με το διάλογο θα καταφέρει η Ν.Δ να αναδειχθεί και πάλι ως αξιόπιστη πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα