Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Συρία – “Ελλάδα και Αίγυπτος στην ίδια όχθη”
Διαβάζεται σε 6'
Ο πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν για Κυπριακό, Γάζα, Συρία, Λιβύη, μεταναστευτικό, ενεργειακά και υπέγραψαν διακήρυξη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
- 07 Μαΐου 2025 14:40
Η πλήρης ταύτιση των θέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν για Κυπριακό, Γάζα, Συρία, Λιβύη, μεταναστευτικό, ενεργειακά και υπέγραψαν διακήρυξη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στις δηλώσεις του τη “μεγάλη προοπτική των σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου. Σχέσεις με βαθιές ρίζες στην ιστορία και δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι έτοιμα να απλωθούν μακρινά στο μέλλον”.
Τόνισε ότι με τη διακήρυξη για εταιρική στρατηγική σχέση “επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή συνεργασία μας”. Και σημείωσε ότι: “Οι τακτικές διαβουλεύσεις που αποφασίσαμε και τα μνημόνια που υπογράψαμε ανοίγουν νέους δρόμους σε πολλά πεδία από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.”
Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: “Με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε στενή συνεργασία στα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου”.
Υπενθύμισε άλλωστε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος πριν από πέντε χρόνια, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
“Σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Ευχαρίστησε τον Αλ Σίσι για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
“Εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητες, με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής με πρώτο το Κυπριακό”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν για το Κυπριακό
Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη διαχρονική στήριξη της στην προσπάθεια για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ξέρουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικά της ανατολικής Μεσογείου”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.
“Δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε προκλητικές δηλώσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου” διαμήνυσε ειδικότερα στην Άγκυρα και ξεκαθάρισε: “Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον”.
“Να αποκατασταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Παλαιστίνης”
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια να υπάρξει νέα εκεχειρία στη Γάζα.
Τόνισε δε ότι “πρώτιστη ανάγκη είναι να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους” της Παλαιστίνης. Και ότι αμέσως μετά, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου μπορεί να ξεκινήσει μία ειλικρινής διαδικασία πολιτικού διαλόγου με στόχο τη μοναδική εφικτή λύση, δηλαδή τη λύση δύο κρατών.
“Η χώρα μας είναι υπέρ του αραβικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Γάζας, στο οποίο έχει παίξει κομβικό ρόλο η Αίγυπτος”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό “ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα”. Και τόνισε ότι η Ελλάδα που αυτό το μήνα έχει την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα επιχειρήσει να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Νέα προειδοποίηση στη Δαμασκό να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας
Μητοτάκης- Αλ Σίσι υποστήριξαν κοινές θέσεις όσον αφορά και στη Συρία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι και οι δύο χώρες είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους με συμμετοχή όλων των Σύρων.
Σημείωσε δε με νόημα ότι το κράτος της Συρίας θα πρέπει “να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας”, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει ως γνωστόν μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Δαμασκό σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Έδωσε δε έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων ιδίως των χριστιανών της Συρίας, τονίζοντας ότι οι σφαγές Αλαουιτών και Δρούζων εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα και ότι ο μόνος δρόμος είναι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Μητσοτάκης- Αλ Σίσι συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, στέλνοντας και για το θέμα αυτό ένα μήνυμα στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα ότι πρέπει “να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις αποσταθεροποίησης” και να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές.
“Να έρθουν οι νέοι Αιγύπτιοι νόμιμα στην Ελλάδα να δουλέψουν”
Στην ατζέντα ήταν βέβαια και τα θέματα της παράνομης αλλά και νόμιμης μετανάστευσης. Ελλάδα- Αίγυπτος έχουν άλλωστε υπογράψει συμφωνία για νόμιμη μετάκληση εργατικού δυναμικού, με τον κ.Μητσοτάκη να εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις κατασκευές και τη μεταποίηση.
“Να έρθουν οι νέοι Αιγύπτιοι νόμιμα στην πατρίδα μας να δουλέψουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι: “Δεν πρέπει να επιλέγουν οι διακινητές ποιος εισέρχεται στην ΕΕ. Θα πρέπει να είναι μία οργανωμένη απόφαση που θα λαμβάνουν κυρίαρχα τα κράτη της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με χώρες όπως η Αίγυπτος”.
Τα συμφέροντα Ελλάδας και Αιγύπτου ταυτίζονται όμως και όσον αφορά στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν και τα ελληνικά πλοία και την κίνηση στη διώρυγα του Σουέζ. Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα ακριβώς την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου και στα θέματα της σχέσης της με την ΕΕ. Υπενθύμισε το ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στη συμφωνία στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Αιγύπτου για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGGY μέσω της οποίας Ελλάδα και ΕΕ θα εισάγουν φθηνή ενέργεια, ηλιακή και αιολική, από την Αίγυπτο.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα προώθησης έργων αποθήκευσης και μεταφοράς διοξειδίου άνθρακα, αλλά και για κοινές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελλάδα για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου αναχωρεί για το Χιούστον των ΗΠΑ, για να συζητήσει με Exxon και Chevron για το πως μπορούν αυτά τα σχέδια να ωριμάσουν.