Ο ”δικαστής” της τρόικας Οτμάρ Κάρας μιλά στο NEWS 247: Μέχρι το Μάρτιο το πόρισμα μου θα δημοσιοποιηθεί

Ο ”δικαστής” της τρόικας Οτμάρ Κάρας μιλά στο NEWS 247: Μέχρι το Μάρτιο το πόρισμα μου θα δημοσιοποιηθεί

Όπως δήλωσε ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στις αρχές του έτους θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα έχει επαφές για να διερευνήσει τον τρόπο εργασίας της τρόικας (Vids)

Για αδιαφάνεια στις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της, στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχό της,  έχει κατηγορήσει  την τρόικα ο Αυστριακός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας.

Ο κ. Κάρας -αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου-, που θα ηγηθεί των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας σε αυτές τις χώρες, μίλησε στο NEWS 247   και όπως  δήλωσε θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι το Μάρτιο θα έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του, από την Κομισιόν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά

”Οι ‘Έλληνες πρέπει να ακούσουν και να εφαρμόσουν τις οδηγίες της τρόικα και του Eurogroup. Βέβαια και η τρόικα θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο επικοινωνίας της με τα κράτη που ζήτησαν οικονομική ενίσχυση. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά μια γενικότερη θεώρηση για το πως η τρόικα και το Eurogroup, λαμβάνουν αποφάσεις.

Θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση των αποφάσεων της τρόικας, αλλά και των σχέσεων που έχουν τα κράτη μέλη  και του τρόπου που η τρόικα λαμβάνει αποφάσεις.  Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε έχει νόμιμο δικαίωμα για χρηματοδότηση και βέβαια η οικονομική ενίσχυση μπορεί να μην είναι αρκετή, αλλά πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου  και των άλλων χωρών που θα λάβουν την χρηματοδότηση και θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες της Ε.Ε και του ΔΝΤ.”

Όπως δήλωσε  δεν θέλει να αποδώσει ευθύνες, καθώς ο σκοπός του δεν είναι να δημιουργηθούν συγκρούσεις. Ο βασικός του στόχος είναι να αξιολογηθεί ο τρόπος εργασίας της τρόικας με στόχο να βρεθεί καλύτερος τρόπος εφαρμογής των αποφάσεων και των οδηγιών της. Τι έγινε λάθος και πως μπορεί να διορθωθούν οι συνέπειες των αποφάσεων της τρόικας στα κράτη μέλη. Πρέπει να αναλυθούν οι αποφάσεις, όπως τόνισε , ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια η αξιοπιστία και οι δημοκρατικές διαδικασίες από το έργο της τρόικας.

” Βασικός στόχος είναι να δούμε μακροπρόθεσμα τι μπορεί να γίνει καλύτερα όχι άμεσα” δήλωσε. Όπως τόνισε ο κ. Κάρας, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ακροάσεις  με εκπροσώπους της τρόικας , ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τα τέσσερα κράτη μέλη ( Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία)που εφαρμόστηκε μνημόνιο. Στις 16 Ιανουαρίου του 2014, θα συζητηθεί η αναφορά που θα παραδώσει στη Κομισιόν , ενώ το αργότερο μέχρι το Μάρτιο το πόρισμα της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθεί επίσημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρας  η τρόικα είναι αποτέλεσμα μιας αντίδρασης στην οικονομική κρίση και όπως δήλωσε όταν χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απόφαση και δεν υπάρχει κοινοτικός νόμος ή δίκαιο τότε αναζητάς μια ενδοκυβερνητικών δομή.

Κατά τη γνώμη του:  ”Όλες οι ενδοκυβερνητικές δομές είναι χρονικά περιορισμένες. Και για αυτό αυτές οι δομές δεν είναι το όραμα μου. Το όραμα μου είναι αυτό που γίνεται στην Ε.Ε όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη και οι αποφάσεις νομιμοποιούνται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι αποφάσεις αυτές βασίζονται μόνο στον κοινοτικό νόμο και όταν έχεις τον κοινοτικό νόμο έχεις εξασφαλίσει τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες . Επόμενως αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι πως η τρόικα θα αλλάξει και θα έχει περισσότερο χαρακτήρα κυβερνητικής οργάνωσης βασισμένη στον κοινοτικό νόμο, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν τη μετατροπή αυτή. Όπως ότι δεν υπάρχει κοινοτικός νόμος που να επιτρέπει την αλλαγή αυτή και βέβαια το γεγονός πως η Ε.Ε έχει χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμό για οικονομικές ενισχύσεις κρατών. Επιπλέον, τα λεφτά πριν δοθούν πρέπει να ερωτηθούν όλα τα κράτη μέλη.”

Όπως δήλωσε κατά την άποψη του υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

– Να εκδιωχθεί το  ΔΝΤ και να χρηματοδοτεί μόνη της η Ε.Ε τα ελλείμματα των κρατών. Η Κομισιόν να είναι το απόλυτο διοικητικό νομοθετικό και πολιτικό χρηματοδοτικό σώμα αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναζητηθεί το πως η Κομισιόν και ο ευρωπαϊκός χειρισμός σταθερότητας θα καταθέτει την αναφορά του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και επομένως έχεις μια μίξη κυβερνητικής και ενδοκυβερνητικής δομής.

– Να μην καταργηθεί το ΔΝΤ και να είναι ο μοναδικός οργανισμός χρηματοδότησης

– Συνεχίζουμε με την τρόικα που έχουμε σε συνεργασία με ΔΝΤ και το  μηχανισμό σταθερότητας και Ε.Ε. Τα ταμεία θα πρέπει να συνεργάζονται για τον τρόπο διάθεσης και χρηματοδότησης των κρατών.

Ο κ. Κάρας αναφέρθηκε και στην πολυετή προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Διεθνούς νομισματικούς ταμείου :

”Από τη στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα τότε προτείνουμε μια δομή που θα είναι καλύτερη. Τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτό τον μηχανισμό αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη και καταγραφή των αναφορών.

Αυτό που θα δημιουργηθεί όμως δίνει στην Ε.Ε  τη δυνατότητα να έχει τα οικονομικά πακέτα για την χρηματοδότηση της πλειοψηφίας των μελών της δημιουργώντας έτσι  μια ουσιαστικά κυβερνητική δομή ταμείου χρηματοδότησης που θα γνωμοδοτεί για τη διάθεση των χρημάτων βασισμένη στο κοινοτικό δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα