Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε διχοτόμηση της Κύπρου

Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε διχοτόμηση της Κύπρου
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

"Όλα είναι υπό εξέταση, ακόμα και το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Τουρκίας" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6.

Καλεσμένος του Βασίλη Σκουρή και της εκπομπής “Παιχνίδια Εξουσίας” στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε εφ’ όλης της ύλης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “ιστορική” την απόφαση, “για πρώτη φορά η ΕΕ παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας”, είπε για να συνεχίσει:

“Η κυπριακή δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει εντάλματα, αλλά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια ένα μέτρο που δεν λαμβάνει ένα κράτος μόνο του αλλά η ΕΕ”.

Για τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ανέφερε:

“Υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα βεβαίως, αλλά τα μέτρα θα είναι ανάλογα με το τι κάνει η Τουρκία και θα είναι κλιμακούμενα. Έχει σταλεί ήδη μια προειδοποίηση προς την Τουρκία. Απομένει μόνο να πάρουν σάρκα και οστά.

Όλα είναι υπό εξέταση, ακόμα και το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Τουρκίας.

Εμείς δεν θέλουμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα, τα θεωρούμε προειδοποίηση ακριβώς για να παύσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της, δεν θέλουμε να κοπούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει στο μεταναστευτικό.

Ακόμα κι αν συνεχίσει η Άγκυρα θα είναι δείγμα αδυναμίας”, τόνισε. Εκτίμησε επίσης ότι η Άγκυρα επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές αλλά χάνει όσο συνεχίζει σε αυτή τη γραμμή.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο δήλωσε πως η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις που εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και πως οι γείτονές μας έχουν λάβει τα μηνύματά τους.

Για τους S-400 τόνισε πως δεν μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες και πως η Ελλάδα είναι αναγκασμένη, χωρίς να θέλει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών, να εξασφαλίζει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της. “Μη θεωρείτε δεδομένη την εγκατάσταση των S-400”, συνέχισε.

Για τις φρεγάτες απάντησε: “Λαμβάνουμε κάθε μέτρο για το πλήρες αξιόμαχο σε στεριά, αέρα και θάλασσα”.

“Αυτό που εννοούσε ο υπ. Άμυνας κ. Αποστολάκης είναι ότι και μόνοι μας μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας. Φυσικά και μπορούμε να υπερασπιστούμε κάθε πιθαμή του ελληνικού εδάφους. Θεωρώ πως δεν είναι στις προθέσεις της άλλης πλευράς η πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο”, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως “δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο”.

“Το ζήτημα είναι να γίνουν σεβαστά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο, όσο όμως αυξάνει η παρουσία πλοίων και οι παραβιάσεις, τότε δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος”, είπε, τονίζοντας πως πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Για τη διχοτόμηση της Κύπρου είπε: “Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θα επιτρέψει ποτέ Ελλάδα και Κύπρος καθώς θα παραβίαζε κάθε διεθνή νομιμότητα, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη Λευκωσίας και λοιπών θεσμών”.

Μια προσάρτηση θα ήταν κατάφωρη παραβίαση κάθε ορίου, σχολίασε σχετικά με το Κυπριακό. “Όσοι λένε να μείνει άλυτο το Κυπριακό θεωρούν de facto τη διχοτόμηση. Εμείς δώσαμε δείγματα αρχής για να συζητηθεί το θέμα με όρους διεθνούς νομιμότητας”, συνέχισε. “Με τον κ. Χριστοδουλίδη μιλάμε κάθε μέρα για όλα τα ζητήματα”.

“Προφανώς πως θέλουμε μια Τουρκία με την οποία μπορούμε να συνομιλούμε”, ανέφερε άλλωστε.

Για τις εκλογές απάντησε: “Πρέπει να δείξουμε περισσότερα στους ανθρώπους που περίμεναν από εμάς. Να δείξουμε πως ανάλογα με το τι θα βγάλει η κάλπη, η ζωή μας θα αλλάξει. Άλλη ζωή θα έχουμε με κυβέρνηση ΝΔ, άλλη με ΣΥΡΙΖΑ”.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών: “Δεν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς είναι δεσμευμένο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων” δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και εξέφρασε τη διαφωνία του με την καθυστέρηση της Ευρώπης να δώσει ενταξιακή ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία.

“Είναι θέμα αξιοπιστίας της Ευρώπης. Περίμενα μεγαλύτερη γενναιοδωρία” σχολίασε τέλος χαρακτηριστικά ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα