Ο Μακεδονικός πονοκέφαλος της ΝΔ για το Σκοπιανό

Ο Μακεδονικός πονοκέφαλος της ΝΔ για το Σκοπιανό
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) eurokinissi

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους βουλευτές των νομών της Μακεδονίας. Τα συλλαλητήρια και οι ένθερμοι υποστηρικτές τους στη ΝΔ και η δήλωση Τζιτζικώστα στον απόηχο της παρέμβασης Καραμανλή

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η διαχείριση του Σκοπιανού στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους γαλάζιους βουλευτές ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκονται σε συνθήκες μεγάλης πίεσης από τα δεξιά τους. Κεντρικό σημείο αναδεικνύεται η δυσκολία που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και στην κομματική της βάση να αποδεχτεί την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία ή παραγώγων της ως γεωγραφικού προσδιορισμού στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το κλίμα αυτό μάλιστα μετέφεραν στον κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στους νομούς της Μακεδονίας σε μια σύντομη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή μετά την ομιλία του τελευταίου στην ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο. Οι περίπου 15 βουλευτές που συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, του “εξέφρασαν τη δυσφορία των τοπικών κοινωνιών για τη χρήση του όρου Μακεδονία”, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης φέρεται περισσότερο να άκουσε, αλλά ταυτόχρονα και να έδειξε κατανόηση έχοντας υπόψη του το κλίμα που συνάντησε ο ίδιος κατά τη διήμερη περιοδεία του σε Πέλλα και Πιερία την προηγούμενη εβδομάδα. “Το μυαλό όλων είναι στο Βουκουρέστι, αλλά το συναίσθημα στο 1992” είναι η εντύπωση του κ. Μητσοτάκη από την επίσκεψη αυτή.

Πάντως η χτεσινή συνάντησή του με τους βουλευτές γίνεται λίγες μέρες πριν από τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το ελευθέρας στα στελέχη του να συμμετάσχουν αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι “εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται”. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ΝΔ, εμμέσως πλην σαφώς, έκλεισε το μάτι στα συλλαλητήρια αυτά μιλώντας από το βήμα της βουλής και λέγοντας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι “δικαιολογώ πλήρως τον ελληνικό λαό που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Ούτε και εγώ σας έχω καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο θέμα”. Μέχρι στιγμής άλλωστε ήδη στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης έχουν εκφραστεί ένθερμα υπέρ των συλλαλητηρίων, ενώ και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έχει εκφραστεί υπερασπιζόμενος το “δικαίωμα” όσων θέλουν να διαδηλώσουν για το όνομα της Μακεδονίας.

Εσχάτως δε ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βάλει έντονα στο λεξιλόγιό του τα ζητήματα της “ελληνικότητας της Μακεδονίας” ενώ ειδικά χτες στον απόηχο και της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ότι η Μακεδονία ως περιοχή “είναι μεγάλη και έχει τρία κράτη και επ’ αυτού νομίζω ότι η σωστή απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας”, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα της βουλής ότι “προκαλεί κατάφορα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας”.

Η διαμάχη γύρω από τη γραμμή του Βουκουρεστίου

Πάντως το ζήτημα του όρου Μακεδονία και τη μη ύπαρξή του στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων δεν το θέτει μόνο τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και οι βουλευτές της στη Βόρεια Ελλάδα ή ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι ένα ζήτημα που αγγίζει το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάνω ακριβώς σ’ αυτό το φόντο διεξάγεται, τουλάχιστον διεξαγόταν μέχρι τη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, μια εσωτερική διαπάλη γύρω από ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ΝΔ σε τυχόν συμφωνία που μπορεί να φέρει η κυβέρνηση. Επί της ουσίας ούτε και η καραμανλική πτέρυγα και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επιθυμούσαν μια ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα της παρέμβασής του την Κυριακή ότι “δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό” (RealNews).

Αυτός είναι και ο λόγος των διαφορετικών φωνών, κατά τεκμήριο από καραμανλικούς βουλευτές που έχουν εκφραστεί δημόσια γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες η γραμμή του Βουκουρεστίου το 2008. Αυτό το εξέφρασε χτες με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι “η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 δεν πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση ως εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων. Εκείνη ήταν και παραμένει η ‘εθνική κόκκινη γραμμή’. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από τις κόκκινες γραμμές αλλά να στοχεύει στο βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος ‘Μακεδονία’ στην ονομασία των Σκοπίων. Άλλωστε οι συνθήκες σήμερα ευνοούν ώστε να βρεθεί λύση σ’ αυτή την κατεύθυνση”.

Ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα στελέχη της ΝΔ όπως πχ η Ντόρα Μπακογιάννη και εξ’ αυτού του λόγου ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να κινηθεί σε λεπτές ισορροπίες έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι “το ελάχιστο” από το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση είναι να μην φέρει τίποτα λιγότερο από αυτό που επετεύχθη στο Βουκουρέστι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα