Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με συνταγματική αναθεώρηση
Διαβάζεται σε 2'
Τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να ανοίξει αύριο ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
- 01 Φεβρουαρίου 2026 18:14
Σε μία νέα προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων και ενώ η κυβέρνηση δέχεται πυρά για την εργασιακή της πολιτική μετά την τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει αύριο το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στον πρωινό καφέ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να “κλειδώσει” ο χειρισμός του θέματος, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται να προαναγγείλει με δήλωση του ποια άρθρα του Συντάγματος θα προτείνει προς αναθεώρηση και να ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σημειωτέον ότι το briefing της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από ό,τι συνήθως, δηλαδή στις 11:45 το πρωί, ώστε προφανώς αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει αύριο στις 9 το βράδυ συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία προφανώς θα αναλύσει τη στόχευση της γαλάζιας πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλαγές στο άρθρο 86 δηλαδή το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο με την αναθεώρηση του άρθρου 104 του Συντάγματος.
Απαιτούνται ωστόσο 180 ψήφοι για να αναθεωρηθούν με 151 ψήφους τα συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος από την επόμενη Βουλή, επομένως ουσιαστικά χρειάζεται η συναίνεση της αντιπολίτευσης. Κλειδί θα είναι ειδικότερα η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η κυβέρνηση θα πιέσει για συμφωνία ειδικά όσον αφορά στο άρθρο 16.