Ο Μητσοτάκης υπόσχεται κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και επιτίθεται σε ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 7'
Ο Μητσοτάκης υπόσχεται κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και επιτίθεται σε ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Με αφήγημα περί “διακομματικών και διαχρονικών ευθυνών”, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για προανακριτική. Η αναφορά στο 2004- 2009.

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα υπερασπίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχόμενος “κάθαρση” και κάνοντας λόγο για ευθύνες… όλων των άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φωτογράφισε ευθύνες και προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, αναφερόμενος μάλιστα στο 2004- 2009 δηλαδή επί Κώστα Καραμανλή αλλά και το 2011- 2014 δηλαδή επί Αντώνη Σαμαρά.

Κατηγόρησε δε ευθέως το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προτάσεις για προανακριτική επιδιώκουν να καλύψουν δικά τους στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο χαρακτήρισε “διαχρονικό και διακομματικό”. Υποστήριξε άλλωστε ότι: “Το πρόβλημα δεν έχει κομματικό χρώμα, παρά μόνο το γκρίζο της απάτης”.

Εκτός από το αφήγημα περί διαχρονικών και διακομματικών ευθυνών, ο πρωθυπουργός επανάλαβε και το αφήγημα περί σταθερότητας και κινδύνου διχασμού της χώρας. Κατήγγειλε μάλιστα τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- Νέας Αριστεράς για προανακριτική ως “ωμό πολιτικό οπορτουνισμό”.

Δεν έκρυψε επίσης την ενόχληση του για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί “γαλάζιας συμμορίας”, “μαφίας”, “χούντας” και “καμόρας”. Ενώ ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ επιδιώκει την οριστική λύση του προβλήματος και η αντιπολίτευση θέλει μόνο να πλήξει την κυβέρνηση.

“Σε αυτή την περίπτωση, η εξεταστική αποτελεί το μόνο δρόμο”

“Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από ίδρυση του ωστε να αντιμετωπιστούν βαθιά ριζωμένες παθογένειες και διακομματικές αστοχίες. Να οδηγηθούμε τελικά σε μία κάθαρση προς όφελος των αγροτών και της χώρας. Γιατί είναι άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών, δήλωσε ειδικότερα καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης.

Επιχείρησε να δικαιολογήσει γιατί τώρα προτείνει εξεταστική ενώ στις 29 Ιανουαρίου δήλωνε ότι η εξεταστική για τα Τέμπη και γενικότερα οι εξεταστικές δεν ρίχνουν φως σε κρίσιμες υποθέσεις.

Η εξεταστική σε αυτή τη συγκυρία είναι η ενδεδειγμένη λύση. Είναι  αλήθεια ότι η διαδικασία αυτή στο παρελθόν ήταν αδιέξοδη όταν χρησιμοποιήθηκε ως όπλο κομματικής εκδίκησης, όμως σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το μόνο δρόμο”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα του 2025 δεν έχει ανάγκη από άλλες δόσεις σκανδαλολογίας και δηλητηριώδους δημαγωγίας. Έχει ανάγκη από τόλμη, για να ξεπεράσουμε τα κακώς κείμενα ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος” δήλωσε.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η εξεταστική

Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν επί δεκατίες ανοιχτή πληγή. Ένας φορέας που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τον πρωτογενή τομέα και με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε εργαλείο εξυπηρετήσεων με μεσάζοντες με τεχνικούς συμβούλους που δημιουργούσαν εξαρτήσεις και με δράσεις μέσα από υπόγεια πολυδαίδαλο δίκτυα”, είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

“Σύντομα το δημόσιο θα ξέρει τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, ξεκινώντας από τις πιο σοβαρές και κραυγαλέες υποθέσεις”, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως ότι εν τω μεταξύ πρέπει “να τεθούν μία σειρά ερωτήματα που μόνο μία εξεταστική είναι σε θέση να απαντήσει”. 

Τα ερωτήματα αυτά σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη είναι τα εξής: “Σε ποια στάδια εντοπίζονται οι κύριες παθογένειες. Γιατί άργησαν τόσο πολύ τα σχέδια βόσκησης. Τι αδυναμίες είχε η λεγόμενη τεχνική λύση. Ποιοι την εισηγήθηκαν, ποιοι την τροποποίησαν, γιατί ήταν απαραίτητη. Πως θα απαλλαγούμε από αυτό το βραχνά. Πως λειτούργησαν οι εκάστοτε διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπήρχε ή όχι εσωτερικός έλεγχος. Πόσες διασταυρώσεις έγιναν, σε τι πορίσματα κατέληξαν. Ποιες οι ακριβείς σχέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τεχνικό σύμβουλο”. 

Οι αναφορές Μητσοτάκη στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά- Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πληγή του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύσταση του οργανισμού το 1998. Σημείωσε ότι έκτοτε η Ελλάδα έχει πληρώσει σχεδόν 3 δισ ευρώ πρόστιμα για παρατυπίες στις αγροτικές επιδοτήσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ορισμένα “χτυπητά’” πρόστιμα για να υποστηρίξει ότι “ το πρόβλημα αυτό δεν εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια”. 

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα τα εξής πρόστιμα: “Περίοδος 2004- 2009 (για να μη λέτε ότι εξαιρούμε την περίοδο της ΝΔ), 259 εκ καταλογισμός. Περίοδος 2009 – 2013, καταλογισμός 322 εκ ευρώ. Περίοδος 2011 – 2014, καταλογισμός 167 εκ ευρώ.” 

“Όποιος αποφεύγει την εξεταστική, φοβάται μήπως βρεθούν δικά του ίχνη”

Επέμεινε δε ότι δεν στοιχειοθετείται ποινική ευθύνη υπουργού της παρούσας διακυβέρνησης απορρίπτοντας τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για προανακριτική. “Έχω να σας κάνω μία ερώτηση συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ: Τι σας εμποδίζει να ψηφίσετε την εξεταστική και εάν προκύψουν στοιχεία να εξετάσουμε και σύσταση προανακριτικής. Τι θέλετε να κρύψετε αρνούμενοι τη σύσταση εξεταστικής, κύριε Φαμελλε και κύριε Ανδρουλάκη;” 

Υποστήριξε ότι: “Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλη τοξικότητα και ποινικοποίηση, έχει ανάγκη από αλήθεια και γενναιότητα”. Επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος είναι η εξεταστική επιτροπή και ισχυρίστηκε ότι: “Οποιος αποφεύγει αυτό το δρόμο είναι γιατί κύριε Ανδρουλάκη φοβάστε μήπως βρεθούν τα δικά σας ίχνη”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Εγώ δεν κατηγόρησα σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας επιτρέπω όμως να αποκαλείτε αυτή την παράταξη εγκληματική οργάνωση. Σας επιστρέφω το χαρακτηρισμό, όπως επέστρεψαν τα λεφτά των επιδοτήσεων δικά σας στελέχη”. 

“Δεν επιδιώκουμε συμψηφισμούς, αλλά δεν θα ξεχάσουμε”

Επικαλέστηκε ότι η περίφημη τεχνική λύση ήταν έμπνευση στελέχους του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, του Μόσχου Κορασίδη. Έκανε λόγο για “μία πραγματικότητα που αποδέχθηκαν όλες οι κυβερνήσεις” και σχολίασε ότι: “Κανένα κόμμα δεν εξαιρείται και βάζω και τη ΝΔ”. 

Κατήγγειλε επίσης ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε τη σχετική υπουργική απόφαση για να παίρνουν επιδοτήσεις βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Άφησε επίσης υπόνοιες ότι ο Παύλος Πολάκης γνώριζε τι γίνονταν στην Κρήτη και σχολίασε: “Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε να γίνει εξεταστική”. 

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πάντως: “Δεν επιδιώκουμε συμψηφισμούς αλλά δεν θα ξεχάσουμε τι συνέβαινε στη χώρα επί τρεις δεκαετίες”. Ενώ έκανε εκ νέου λόγο για “μία πάθηση της δημόσιας ζωής διαχρονική και διακομματική”. 

Αφήγημα σταθερότητας και ενόχληση για τα περί “γαλάζιας εγκληματικής οργάνωσης”

Ο πρωθυπουργός επανάλαβε κλείνοντας ότι η εξεταστική είναι “η ενδεδειγμένη λύση” και πως οι προτάσεις για προανακριτική συνιστούν “ωμό πολιτικό οπορτουνισμό”. Διέψευσε ότι τίθεται ζήτημα παραγραφής τυχών ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων (του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη). Ενώ σχολίασε: “Πρώτη φορά βλέπουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μικρά ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα να μοιράζονται το ίδιο σκοτεινό λεξιλόγιο: Χούντα, εγκληματική οργάνωση, μαφία. καμόρα, λόγος που σπερνει διχασμό και μίσος”.

Έκανε μάλιστα λόγο για κίνδυνο: “Η πατρίδα μας, η πολιτική ζωή, η κοινωνική ζωή, να επιστρέψουν σε μία διαλυτική εσωστρέφεια, όταν γύρω μας η αστάθεια εντείνεται με συγκρούσεις, αναταράξεις στην οικονομία, με δασμούς, με αυταρχικές φωνές που αμφισβητούν τη δημοκρατία, με προκλήσεις που αναζωπυρώνονται όπως το μεταναστευτικό”.

Είπε επίσης: “Ως πρωθυπουργός εκλεγμένος της χώρας, θέλω να θυμίσω σε όσους μιλούν για χούντα και εγκληματική οργάνωση, ότι τρεις φορές ο λαός εμπιστεύτηκε τη ΝΔ με ποσοστά πάνω από 40%”.

Δήλωσε ότι : “Η Ελλάδα δεν έχει πολυτέλεια αμφισβήτησης της εσωτερικής σταθερότητας” και σχολίασε: “Είμαστε λίγοι για να διχαζόμαστε”. Κάλεσε τέλος εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν το αίτημα για προανακριτική και να ψηφίσουν την εξεταστική με το επιχείρημα ότι: “Η εξεταστική μπορεί να οδηγήσει σε προανακριτική, το ανάποδο όμως δεν μπορεί να γίνει”.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα