Ο Μητσοτάκης ρίχνει στον Ερντογάν το μπαλάκι του διαλόγου

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μητσοτάκης ρίχνει στον Ερντογάν το μπαλάκι του διαλόγου
INTIME

Μετά την υπογραφή της διακήρυξης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας –  Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για το Κυπριακό και τον έθεσε προ των ευθυνών του για τη συνέχιση του διαλόγου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας –  Αιγύπτου επισφράγισε και αναβάθμισε τη συνεργασία των δύο χωρών σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι συμπλέουν άλλωστε απόλυτα όσον αφορά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στέλνοντας ένα μήνυμα πρωτίστως στην Τουρκία.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σίσι, ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα άδραξε την ευκαιρία για να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τα κατεχόμενα προκάλεσε εκ νέου το Σάββατο μιλώντας για δύο κράτη στην Κύπρο.

“Δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε προκλητικές δηλώσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου”, διαμήνυσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα και ξεκαθάρισε: “Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον“.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έτσι τον κ. Ερντογάν προ των ευθυνών του για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος μοιάζει να έχει παγώσει καθώς η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει παράλογες απαιτήσεις σε κάθε ευκαιρία και η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που επρόκειτο να συγκληθεί στην Άγκυρα στις αρχές του έτους έχει αναβληθεί επ αόριστον. Αν και διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι ημερομηνία θα οριστεί κατά την επόμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, στις 14 και 15 Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πιθανότερος χρόνος σύγκλησης του ΑΣΣ είναι ο Ιούνιος. Εξάλλου η Αθήνα δεν θέλει να πάρει εκείνη την ευθύνη για ναυάγιο του διαλόγου. Αλλά ακόμη και να συναντηθούν Μητσοτάκης – Ερντογάν είναι πλέον σαφές πως καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Μηνύματα και για Συρία και Λιβύη

Ο κ. Μητσοτάκης χθες υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδα – Αιγύπτου, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ διαμήνυσε εκ νέου στο φιλοτουρκικό καθεστώς της Συρίας ότι πρέπει να σεβαστεί τόσο το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας (άρα να μην υπογράψει για ΑΟΖ με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου) όσο και τους χριστιανούς Σύρους.

Σημειωτέον ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με το μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ Αλ Σάρα και προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα ζητήσει από την ΕΕ την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού, εφόσον η συριακή κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την προστασία όλων των μειονοτήτων της χώρας και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις σφαγές Δρούζων και Αλαουιτών.

Στο Παρίσι αλλά και στο Βερολίνο άλλωστε δεν κατανοούν τη στάση της Ελλάδας υπέρ συνέχισης των κυρώσεων στη Συρία, θεωρώντας ότι εάν συνεχιστεί η απομόνωση της Δαμασκού, η συριακή κυβέρνηση θα πέσει για τα καλά στην αγκαλιά της Τουρκίας. Στην Αθήνα επικρατεί η αντίθετη λογική, δηλαδή η άποψη πως πρώτα πρέπει η Δαμασκός να δώσει δείγματα γραφής και μετά να αρθούν οι κυρώσεις.

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, με τον πρωθυπουργό να καλεί τρίτους – δηλαδή την Τουρκία- να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει ακυρωθεί στην πράξη και με το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στενότερη συνεργασία και με την Αίγυπτο σε αυτό το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα