Ο Μουζάλας, η αξιολόγηση και ο ανασχηματισμός

Ο Μουζάλας, η αξιολόγηση και ο ανασχηματισμός
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, answering questions about migrant policy at the parliament plenum, in Athens, on Oct. 30, 2015 / , 30 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως το ζήτημα του Γιάννη Μουζάλα έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για ανασχηματισμό, τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, καθώς και όλα τα ονόματα που ακούγονται

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση, που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει στα τέλη Απριλίου, περιλαμβάνει και έναν ευρύ ανασχηματισμό, μέσω του οποίου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «φρεσκάρει» την σύνθεση της και να δώσει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, μέσω των αλλαγών στα χαρτοφυλάκια, να «γυρίσει σελίδα» στην διακυβέρνηση της χώρας τόσο με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ενεργοποίηση κομματιών του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η υπόθεση Μουζάλα είναι αυτή που έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο με δεδομένο το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για αξιολόγηση των μελών της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών και αρμοδιοτήτων που έχει, πλέον θα αναβαθμιστεί τόσο με διεύρυνση αρμοδιοτήτων όσο και προσωπικού. Η δομή του θα αλλάξει,  ενώ θα δημιουργηθούν και Γενικές Γραμματείες, οι οποίες θα «τρέχουν» όλες τις νέες διαδικασίες που έχουν προκύψει από τη συμφωνία κυρίως για το θέμα του ασύλου.

Καλά  ενημερωμένες πηγές εκτιμούσαν στο NEWS 247, πώς λόγω των εξελίξεων στο προσφυγικό το θέμα Μουζάλα θα «πάει προς τα πίσω» και οι όποιες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στον ανασχηματισμό του Μαΐου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός εξετάζοντας προσεκτικά όλες τις τελευταίες ημέρες την έντονη στήριξη που παρείχαν στον Γιάννη Μουζάλα τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν θα «ρίσκαρε» να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση πριν από την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που έχουν να κάνουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δεν αποκλείεται, συνεπώς η απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα από το κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιηθεί μετά τον ανασχηματισμό, καθώς και ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει πως θέλει να αποχωρήσει, όταν περάσει η «δύσκολη φάση» του προσφυγικού ζητήματος.

Το γεγονός πως ο Δημήτρης Βίτσας έχει αναλάβει επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής κρίσης, αλλά και το ότι έχει ολοκληρώσει μια  σειρά πρωτοβουλιών για το προσφυγικό, κυρίως για την ολοκλήρωση των hot spots, ρίχνουν τα «φώτα» μιας ενδεχόμενης διαδοχής πάνω του.

Στους στόχους του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να δώσει χαρακτηριστικά πολιτικής διεύρυνσης με πρόσωπα πέρα από τον στενό κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το «άνοιγμα» προς το κέντρο, χωρίς, όμως να υπάρξει «μουρμούρα» από την Κουμουνδούρου.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η διπλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών σε Παρίσι και Βρυξέλλες θέλοντας να αναδείξει τους κοινούς τόπους ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι τελευταίες συζητήσεις του Φώτη Κουβέλη με τον Αλέξη Τσίπρα και οι πρόσφατες επαφές της κίνησής του (Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) με τον ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν τις φήμες για πιθανή υπουργοποίησή του. Κομβικό σημείο για τη διεύρυνση αναμένεται να αποτελέσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ισορροπία των Πασοκογενών στο επόμενο υπουργικό σχήμα με τους Κουρουμπλή, Κοτζιά, Μπόλαρη, Τζάκρη, Σπίρτζη και Μάρδα να έχουν σηματοδοτήσει το «άνοιγμα» στο χώρο του κέντρου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η κάθε περίπτωση υπουργού, βέβαια αναμένεται να εξεταστεί ξεχωριστά με βάση το έργο που έχει επιτελέσει.

Το «παζλ» της τελικής σύνθεσης των προσώπων που θα καθίσουν στο μεγάλο τραπέζι του πρώτου ορόφου της Βουλής από τον Μάιο και μετά φαίνεται να είναι μια δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό.

Αμετακίνητος “Τσάρος”

Αμετακίνητος από την οδό Νίκης φαίνεται να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς το ίδιο να ισχύει, σύμφωνα με πληροφορίες και για τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη από το υπουργείο Υγείας κυρίως για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κρίνει πόσο οι χειρισμοί του Γιώργου Κατρούγκαλου βοήθησαν στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ το θέμα των αγροτών και ο κατευνασμός των αντιδράσεων στην περιφέρεια αναμένεται να προκαλέσουν συζητήσεις και για τον Βαγγέλη Αποστόλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και τα δυο πρόσωπα έχουν την στήριξη του πρωθυπουργού.

Για την Όλγα Γεροβασίλη δεν αποκλείεται να έρθουν στο προσκήνιο και πάλι οι συζητήσεις για μετακίνησή της σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, όπως είχε συμβεί, άλλωστε και τον Σεπτέμβριο με τη ίδια να προτιμά τότε να παραμείνει στη θέση της Κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση μια σειράς θεμάτων στο τομέα της Ενέργειας έχει φέρει στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έτσι και αλλιώς συμμετέχει από την πρώτη ημέρα σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου και στο καθιερωμένο άτυπο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας στη Βουλή.

Αναβαθμισμένος δεν αποκλείεται να είναι και ο ρόλος του Νίκου Ξυδάκη.

Το «μέτωπο» που έχει ανοίξει ο Νίκος Παππάς με τις τηλεοπτικές άδειες ενδεχομένως τελικά να αποτρέψει τον πρωθυπουργό να μετακινήσει τον υπουργό Επικρατείας σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο και να παραμείνει στον 1ο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι θα γίνει με τους 53+

Με βάση την τελευταία κινητοποίηση των ομάδας των «53+» και τις ενστάσεις που εξέφρασαν ακόμα και για την προηγούμενη συμφωνία για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιχειρήσει να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Πέρα από τους υπουργούς που συμμετέχουν ήδη στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται ακόμα ένα μέλος – βουλευτής της κίνησης να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Ρόλο στον ανασχηματισμό αναμένεται να παίξει και η καλύτερη εκπροσώπηση της περιφέρειας με βάση τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί στη Βουλή.

Η σημαντική συνεισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να είναι το μεγάλο «όπλο» του Πάνου Καμμένου για την ενίσχυση της παρουσίας των ΑΝ.ΕΛΛ στην κυβέρνηση. 

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα