Ο νέος χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ: Τι απέγιναν οι συνιστώσες

Ο νέος χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ: Τι απέγιναν οι συνιστώσες
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Nick Paleologos / SOOC

Η ενοποίηση της Ενωτικής Τάσης (προεδρικοί), της Πλατφόρμα (2010 η πιο δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) και της Σοσιαλιστικής Τάσης (πασοκογενείς) και η έντονη δραστηριότητα των 53, που δεν είναι όμως και δε θα γίνουν Αριστερή Πλατφόρμα

Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίζει δια των κεντρικών οργάνων του την στρατηγική των συνεργασιών καλώντας για ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το φλερτ του με την σοσιαλδημοκρατία επηρεάζουν ωστόσο πέρα από τις πολιτικές και την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών αποτελεί παρελθόν από το 2014. Τώρα ήρθε η ώρα και για το τέλος των τάσεων.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κάραβελ την προηγούμενη Τρίτη επιβεβαιώνει μία διάθεση της ηγεσίας του κόμματος να απεγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα στεγανά της Κουμουνδούρου και να τον βγάλει πιο δυναμικά στην κοινωνία. Επί της ουσίας οι τρεις διακριτές τάσεις που είχαν διατηρηθεί στον ΣΥΡΙZA μετά την διάσπαση του 2015 και την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος επιχειρούν την ενοποίησή τους και την έκφρασή τους με ενιαία φωνή. “Αφού εκφράζουμε τις ίδιες θέσεις γιατί οργανωτικά και πολιτικά να δρούμε χωριστά;” αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την νέα μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος.

Σε πρακτικό επίπεδο η Ενωτική Τάση (προεδρικοί), η Πλατφόρμα (2010 η πιο δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) και η Σοσιαλιστική Τάση (πασοκογενείς) ενοποιούνται για την συγκρότηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού πόλου στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που θα επιδιώξει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μετά τις επόμενες εκλογές.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Aris Oikonomou / SOOC

Η Ενωτική συγκροτείται από στελέχη που κινούνται κοντά στον Πρόεδρο και είναι ως επί το πλείστον “τσιπρικοί”. Η Πλατφόρμα 2010 απαρτίζεται κατ’ εξοχήν από τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας που δεν συμμετείχαν στην διάσπαση του 2010 -και ίδρυσαν αργότερα την ΔΗΜΑΡ- όπως η Ρένα Δούρου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης. Και οι Σοσιαλιστές έχουν ως πυρήνα τους το πρώην οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά.

Η ενοποίηση των τριών τάσεων όπως φάνηκε από την εκδήλωση της Αθήνας έχει και την σφραγίδα κυβερνητικών στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Σωκράτης Φάμελλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Βασιλειάδης.

Η ένωση των επιμέρους τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε μία, θα οδηγήσει επί της ουσίας στην συγκρότηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού πόλου που θα έχει εκ των πραγμάτων τον έλεγχο του κόμματος την επόμενη μέρα των εκλογών. Μ’ αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση μιας εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η νέα πλειοψηφία θα διαφυλάξει την πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα έναντι όσων θεωρούν ότι μπορεί και να τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης του αρχηγού.

Η κινητικότητα στο εσωτερικό των προεδρικών δεν είναι άσχετη με την έντονη δραστηριότητα της κίνησης των “53” που πρακτικά αποτελούν τον αντίπαλο πόλο στους προεδρικούς. Οι “53” είναι μία σκληρή κομματική ομάδα που δεν διαθέτει όμως ομογενοποιημένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό το ύφος του αναγνωρισμένου ως επικεφαλής των 53 Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλη η ρητορική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ή του Πέτρου Λάμπρου. Στους “53” με τις πολλές αποχρώσεις είναι άλλωστε ενταγμένοι και κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Nikos Libertas / SOOC

Κοντά στους “53” αλλά χωρίς να ανήκουν στην κίνησή τους βρίσκονται στελέχη όπως οι Νϊκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης . Ο Πρόεδρος της Βουλής ενοχλείται όταν τον κατατάσσουν στους 53 -επειδή όπως σχολιάζουν η ρητορική τους έχει κοινά στοιχεία- και ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχει σε κανέναν πόλο. Ο υπουργός Εσωτερικών εσχάτως βρέθηκε πιο κοντά στην ομάδα των 53 όμως δεν έχει ενταχθεί κανονικά σ’ αυτήν χωρίς αυτό να αποκλείεται. Επίσης, ο Νίκος Φίλης έχει πάει αρκετές φορές στις συγκεντρώσεις τους, όμως δεν συμμετείχε στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση. Σήμερα, ο πρώην υπουργός αποτελεί έναν αντιπολιτευτικό πόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του. Όμως προσώρας δεν δείχνει διάθεση να ηγηθεί της κίνησης των 53 όπως πολλοί πιστεύουν.

Οι 53 στην πλειονότητά τους αποτελούν ένα μείγμα στελεχών από τις διαλυθείσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά τους από το Αριστερό Ρεύμα στο οποίο ηγείτο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται στην επιλογή τους να μην καταψηφίζουν στο σύνολό τους τις επιλογές της πλειοψηφίας. Κάτι που φαίνεται και στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Το Αριστερό Ρεύμα που κατά την ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάστηκε σε Αριστερή Πλατφόρμα λειτουργούσε ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και δεν ψήφισε ούτε μία από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιλέγοντας να κατεβάζει δικές του εισηγήσεις. Η ομάδα Λαφαζάνη, Λεουτσάκου, Στρατούλη αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση του Μνημονίου δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα