Οι δύο Ελληνονιγηριανές της ΝΔ και η σχέση τους με τον Αντετοκούνμπο

Οι δύο Ελληνονιγηριανές της ΝΔ και η σχέση τους με τον Αντετοκούνμπο
Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

Η Κατερίνα και η Μαρία Καλαγκμπορ μιλούν στο News247 για το πώς εντάχθηκαν στη ΝΔ, για τον Αντώνη Σαμαρά που όπως λένε δεν είναι ρατσιστής, τη.... ζήλεια του Πάνου Καμμένου και τη φιλία με τους Αντετοκούνμπο

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει επενδύσει πολλά στη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών για μια «ΝΔ από την αρχή», ωστόσο αποκτά άλλη διάσταση η  ανανέωση και η διεύρυνση της ελληνικής συντηρητικής παράταξης όταν στο στελεχικό της δυναμικό συγκαταλέγεται μια έγχρωμη Ελληνονιγηριανή! Πρόκειται για την Κατερίνα Κάλαγκμπορ.

Τη συναντήσαμε για πρώτη φορά από κοντά στην πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τα βιογραφικά  του μητρώου στελεχών. Η ίδια, δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία των στελεχών, αλλά στο δυναμικό της γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας στο πλευρό της και την αδελφή της Μαρία. Οι δυο τους ξεχώριζαν …μέσα στο γαλάζιο πλήθος και μετά από μερικές μέρες βρεθήκαμε να τις ανακρίνουμε με τη δημοσιογραφική ματιά του News247 σε ένα καφέ στο Mall του Αγίου Δημητρίου, όπου και είχαν περάσει αρκετά από τα παιδικά τους χρόνια.

«Είμαστε στη ΝΔ, όπως και πιο πριν στους ΑΝΕΛ, όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά για να βοηθήσουμε σε ένα σκοπό. Να αναγνωριστούν ως Έλληνες, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, γιατί είναι Έλληνες» λέει με έμφαση η αδελφή της Μαρία Κάλαγκμπορ. Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα στην Ελλάδα βρίσκονται «πάνω από 500.000 νόμιμοι μετανάστες δεύτερης γενιάς. Έχουν κανονικά άδεια παραμονής και έχουν μεγαλώσει εδώ. Αν πολιτογραφηθούν Έλληνες ίσως μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας» προσθέτει τονίζοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι φαντάσματα μέσα στην ίδια τους τη χώρα, γιατί είναι Έλληνες αλλά δεν έχουν διαβατήριο. Όλοι εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας».

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

 

Στο ερώτημα κατά πόσο αυτά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στη ΝΔ και διαμόρφωσης πολιτικών θέσεων η Κατερίνα μας ενημερώσει για τις δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς όπως λέει στη ΝΔ «δεν τα έχουμε συζητήσει, γιατί δεν υπάρχει καν αυτός ο τομέας (σ.σ. εννοεί τους μετανάστες δεύτερης γενιάς), αλλά θα το προσπαθήσω».

Όσο προχωράει η συζήτηση γίνεται σαφές ότι έχουν ψυχολογία γηγενούς περισσότερο και μάλλον καθόλου μετανάστη. Το μόνο που τις κάνει να αισθάνονται ένα με τους μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι το γεγονός οι φίλοι της δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα. Άλλωστε η Κατερίνα έχει πάει μόλις δύο φορές στη Νιγηρία (το 2007 και το 2015), ενώ η Μαρία δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στον τόπο καταγωγής της. Έχουν γεννηθεί στο Βελιγράδι καθώς εκεί βρέθηκαν για σπουδές οι γονείς τους και στη συνέχεια μεγάλωσαν στην Ελλάδα, παίρνοντας ελληνική παιδεία.

Οι ίδιες όπως εκμυστηρεύονται με ειλικρίνεια δεν ένιωσαν ποτέ θύματα ρατσισμού. «Πάντα ξεχωρίζαμε από την πρώτη δημοτικού γιατί είμαστε οι μόνες μαύρες –λένε σχεδόν με ένα στόμα και οι δύο-. Αυτό το μετατρέψαμε σε πλεονέκτημα, επειδή ξεχωρίζαμε και έτσι δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει αρνητικά».

Η σχέση τους με την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Μάλιστα έχουν κοινή καταγωγή με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο. «Έχουμε φιλικές σχέσεις. Οι γονείς μας είναι από το ίδιο χωριό στη Νιγηρία» λέει η Κατερίνα.

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

 

Κατά το παρελθόν δεν έκαναν ιδιαίτερη παρέα καθώς έχουν μια διαφορά ηλικίας, ωστόσο υπάρχει τακτική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους από την περίοδο που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρέθηκε στο μαγικό κόσμο του NBA και ο Θανάσης στην Ισπανία. «Σαν τους Αντετοκούνμπο υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα, που ακούνε στον εθνικό ύμνο και ανατριχιάζουμε» συμπληρώνει η Μαρία.

Ο Σαμαράς, ο ρατσισμός και η ενόχληση του Πάνου Καμμένου

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από μια βασική μας απορία. Πώς γίνεται μια έγχρωμη με ρίζες από τη Νιγηρία να πολιτεύεται στο χώρο της δεξιάς ή της κεντροδεξιάς, με δεδομένες τις συντηρητικές αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και σε ένα βαθμό τις ξενοφοβικές αντιλήψεις ενός μέρους τουλάχιστον αυτού του χώρου; Ειδικά δε από τη στιγμή που όπως μάθαμε από τις ίδιες, έχουν και παρελθόν στις …μαθητικές καταλήψεις!

Σ’ αυτό το ερώτημα η απάντηση της Κατερίνας είναι πως ο κόσμος που αντιμετωπίζει έτσι το θέμα «είναι από άγνοια, όχι από ρατσισμό. Αν γνωρίσουν αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. μετανάστες δεύτερης γενιάς) θα καταλάβουν πόσο Έλληνες νιώθουν».

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

 

Δεν διστάζει δε, να πλέξει το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο όπως λέει «σε καμία περίπτωση δεν είναι ρατσιστής. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο πολιτογραφήθηκαν Έλληνες όταν ήταν πρωθυπουργός. Κάποιες ακραίες φωνές όταν ακούγονται είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπούν τη ΝΔ. Θεωρώ ότι η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι είναι ρατσιστικό κόμμα».

Από τον Καμμένο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Η Κατερίνα βρέθηκε εξαιτίας φιλικών σχέσεων της οικογένειάς της με πρόσωπα που το 2012 ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο στη δημιουργία των ΑΝΕΛ. Στη συνέχεια αναδείχτηκε εκπρόσωπος τύπου της νεολαίας του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο αποχώρησε λίγο μετά, η ίδια μιλάει για «αποπομπή» της εξαιτίας πολέμου που δέχτηκε με αποτέλεσμα να γίνει πολλές φορές αντικείμενο δημοσιότητας όχι για τους λόγους που θα ήθελε. «Έχω κρατήσει όλα τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής» μας λέει, εξηγώντας μας πως οι άσπονδοι φίλοι της για να την πλήξουν χρησιμοποίησαν και την αδελφή της Μαρία, η οποία ως πρώην μοντέλο είχε κάνει «αισθησιακές φωτογραφίσεις», ωστόσο αρκετά από τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τότε όπως τονίζει ήταν και προϊόν μοντάζ.

Περιγράφοντας μια κατάσταση ανυπόφορη που έζησαν εκείνη την περίοδο, η Κατερίνα εξομολογείται ότι είχε ενοχληθεί ο Πάνος Καμμένος επειδή ως πρόεδρος του κόμματος περνούσε σε δεύτερη μοίρα σε επίπεδο δημοσιότητας λόγω των paparazzi που «κυνηγούσαν» τις αδελφές Κάλαγκμπορ.

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

 

Η Μαρία μας μιλάει για την ενόχλησή της αλλά και το φόβο της «όταν ξεπεράστηκε το όριο. Τότε είχα ξεκινήσει και δούλευα σε νοσοκομείο. Φοβήθηκα πως όλο αυτό μπορεί να μπει εμπόδιο στην καριέρα μου ως μικροβιολόγος. Ευτυχώς δεν τα καταφέρανε» λέει με ανακούφιση. «Πέσανε πάρα πολύ πάνω μας και θέλανε να μας φοβίσουν» δηλώνει από τη μεριά της η Κατερίνα, αναφερόμενη σε φίλους που απομακρύνθηκαν εκείνη την περίοδο από κοντά τους και σε «καιροσκόπους» όπως τους χαρακτηρίζει που την πλησίαζαν για λόγους δημοσιότητας.

Στη ΝΔ βρέθηκε λίγο καιρό μετά και όπως ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί στάθηκε τυχερή επειδή δεν υπήρχε μεγάλη προσφορά για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου του 2015. Κάπως έτσι χρίστηκε υποψήφια στη Β’ Αθηνών, αν λίγους μήνες πριν ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη ΝΔ στον Άγιο Δημήτριο.

Το «μικρόβιο της πολιτικής», οι ευκαιρίες και το παράπονο

Η Κατερίνα φαίνεται να έχει το μικρόβιο της πολιτικής από μικρή. «Πάντα -λέει- ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Από μικρή ήθελα πάντα να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου. Όσο γνώριζα τα προβλήματα των ανθρώπων τόσο περισσότερο ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική». Σε ότι αφορά την πενταετή πλέον εμπειρία της από την ενεργό ανάμιξή της με την πολιτική λέει ότι «αισθάνομαι ότι έχω να δώσω πιο πολλά πράγματα» εκφράζοντας και ένα παράπονο για το πώς την έχουν αντιμετωπίσει τόσο στους ΑΝΕΛ όσο και στη ΝΔ. «Όταν είσαι νέα γυναίκα, ωραία και έγχρωμη δεν σου δίνουν προβάδισμα και δεν αναγνωρίζουν την αξία σου, δεν σου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείς με αυτό που σε παρότι γνωρίζουν ότι είμαι μετανάστρια δεύτερης γενιάς».

Σήμερα ασχολείται στο πλαίσιο της γραμματείας απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ με τους Έλληνες της Αφρικής για τους οποίος όπως μας πληροφορεί «δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες». Ο τομέας αυτός δεν είναι εκτός του αντικειμένου της καθώς επαγγελματικά ασχολείται με το να φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες από την Νιγηρία με την νιγηριανή πρεσβεία στην Αθήνα, έχοντας και σχετικές σπουδές στο ζήτημα των διεθνών σχέσεων.

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography @GeorgiaPanagopoulou

 

Η Μαρία από τη μεριά της μας λέει ότι αν θα την ενδιέφερε η ενασχόλησή της με την πολιτική αυτό θα σχετιζόταν με τον τομέα της υγείας καθώς εκεί δραστηριοποιείται επαγγελματικά, έχοντας πτυχίο ΤΕΙ και μεταπτυχιακό στη βιολογία.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε την Κατερίνα την άποψή της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προοπτικές της ΝΔ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νέος πρόεδρος. Δεν τάζει, δεν υπόσχεται. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα κριθούμε» μας λέει χαρακτηριστικά επαναφέροντας το μεγάλο κενό που όπως υποστηρίζει υπάρχει στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. «Τίποτα δεν είναι εύκολο, ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση που είναι αριστερή και υποτίθεται έχει ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα δεν έχει βούληση να κάνει κάτι. Εγώ θα το προσπαθήσω» καταλήγει.

Φωτό: Γεωργία Παναγοπούλου/ Tourettephoto.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα