Οι σκληροί του Σαμαρά και η κόντρα Καραμανλή – Ντόρας

Οι σκληροί του Σαμαρά και η κόντρα Καραμανλή – Ντόρας
Συνεδρίαση Τομεαρχών της Ν.Δ. υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 9/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) eurokinissi

Όλο το παρασκήνιο στη συζήτηση των τομεαρχών με τον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό και γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε το ελεύθερο στα στελέχη του ιδίως της Βορείου Ελλάδας να υπογράφουν κείμενα ή και να συμμετάσχουν σε τυχόν συλλαλητήρια κατά της σύνθετης ονομασίας

Ο φόβος των απωλειών από τα δεξιά της ΝΔ ταλανίζει το Μοσχάτο και η χτεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει πως ακόμα δεν έχει ωριμάσει στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αποδοχή στην πράξη της σύνθετης ονομασίας με τη χρήση του όρου Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Μάλιστα το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε από τομεάρχες που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς) και η Φωτεινή Αραμπατζή (Σέρρες) μετέφεραν την εικόνα πως πολλοί δεν καταλαβαίνουν τα περί σύνθετης ονομασίας ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλα) χαρακτήρισε «φάουλ» ότι «ακούστηκε πως δόθηκε εντολή για μη συμμετοχή σε συλλαλητήρια». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο». Από τη μεριά του ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρος ο λόγος μας, γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οιαδήποτε διφορούμενη θέση» αφήνοντας αιχμές για δηλώσεις στελεχών στο θέμα της ονομασίας που δεν αποδέχονται την «εθνική θέση» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήταν «ορθή θέση να αναδείξουμε τη διαφοροποίηση Καμμένου. Επιτάχυνε την κωλοτούμπα του, αλλιώς θα συνέχιζε να παριστάνει τον μακεδονομάχο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σύγχυσης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το σκοπιανό ζήτημα φαίνεται πως επιλογή της ηγεσίας του κόμματος είναι να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, επικαλούμενη σ’ αυτό το πλαίσιο την έλλειψη ενημέρωσης. Η άποψη της σκληρής γραμμής έναντι της κυβέρνησης με διάφορες μορφές τέθηκε από ορισμένα στελέχη. Ο Μάκης Βορίδης κινούμενος στη λογική ότι η ΝΔ θα πρέπει να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά λυπηρό για το έθνος να διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία σ’ αυτή τη συγκυρία. Τους μισούς δεν τους νοιάζει καν να ονομαστούν Μακεδονία τα Σκόπια. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς». Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εκφράζοντας τη συμφωνία της με την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια αποσπασματική λύση μόνο για το όνομα τόνισε ότι «οι κόκκινες γραμμές μας είναι το ελάχιστο που περιμένω και η κυβέρνηση θα κριθεί από το τι παραπάνω θα φέρει».

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  από την πλευρά του ανέφερε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη στοχοποίηση του Καμμένου. Να δούμε τι θα σημαίνει το erga omnes, η αποκήρυξη των αλυτρωτικών διακηρύξεων και τι θα σημαίνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός που έχει ξεχάσει ο Κοτζιάς. Να τα δούμε αυτά όταν έρθει η συμφωνία και αν θα υπάρχει η υπογραφή του Καμμένου από κάτω».

Ιδιαίτερο στιγμιότυπο στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών αποτέλεσαν οι αιχμές που άφησε ο τομεάρχης υποδομών Κώστας Καραμανλής (Σέρρες) κατά της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας ότι για το Σκοπιανό «πρέπει να μιλάνε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και όχι να το συζητάμε στα κανάλια». Μάλιστα είχε προηγηθεί και διάλογος μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Μητσοτάκη καθώς ο βουλευτής Σερρών ζήτησε να διευκρινιστούν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε και την άποψη πως δεν μπορεί να είναι βάση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης η γραμμή του Βουκουρεστίου που ήταν το μίνιμουμ αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης και μάλιστα χωρίς να επιτευχθεί λύση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η θέση της χώρας είναι «εξαιρετική αδύναμη» γιατί «υπάρχουν δυο γραμμές» στην κυβέρνηση και «αυτός είναι ο λόγος που δεν ενημερώνουν γιατί θα φανεί η διχοστασία τους και το ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν εκπροσωπεί το σύνολο της κυβέρνησης». Μάλιστα πρόσθεσε «να μην λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις διεθνείς πιέσεις γιατί και τότε (σ.σ. 2008) δεχόμασταν πιέσεις αλλά σηκώσαμε το ανάστημά μας».

Σωστή χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ έναντι του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα