Όλοι θέλουν το κέντρο

Όλοι θέλουν το κέντρο

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το ρόλο του ρυθμιστή στο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όμως το Ποτάμι θέτει τον ίδιο στόχο από τη δική του πλευρά, ενώ μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων εποφθαλμιούν και Μαξίμου και Συγγρού

Η νέα προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά για τη δημιουργία ενός “τρίτου πόλου”, με τη συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που τοποθετούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα εκφράζει το ευρύτερο κέντρο, συναντά για άλλη μία φορά την αρνητική αντίδραση του Ποταμιού, που διεκδικεί για λογαριασμό του το ρόλο του ρυθμιστή στο συγκεκριμένο χώρο.

Μετά την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, πως το ΚΙΔΗΣΟ θα συζητούσε τη συμπόρευση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπό την προϋπόθεση σε αυτή τη συζήτηση να συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε επί της ουσίας καταρχήν με επιστολή του τη σύμπραξη σε ένα τέτοιο σχήμα αντιπροτείνοντας από την πλευρά του τη συγκρότηση ενός “κοινοβουλίου του Κέντρου” και στη συνέχεια πιο ξεκάθαρα διεμήνυσε ότι δεν μπαίνει σε διαβουλεύσεις με τα κυβερνώντα κόμματα.

Με τη φράση “δε θέλουμε μία συμμαχία αντιμεταρρυθμιστών”, ο κ.Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δε συζητά με ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες (η κόντρα του Ποταμιού με το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι άλλωστε... διαχρονική) και την Ένωση Κεντρώων. Αλλωστε αν και ο κ.Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές (και στο συνέδριο του Ποταμιού το πέτυχε επί του παρόντος) ότι το κόμμα του θα παραμείνει αυτόνομο και δε θα συμπλεύσει επίσημα με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη (παρά τις εισηγήσεις στελεχών όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος όμως εν τέλει δεν έθεσε υποψηφιότητα και στη συνέχεια αποχώρησε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), εξίσου σαφές είναι ότι στόχος του είναι το Ποτάμι να καλύπτει το φιλελεύθερο κέντρο κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής συνεργασίας ή και σύμπραξης σε ένα οικουμενικό σχήμα άνευ εκλογών.

Τους ψηφοφόρους του κέντρου όμως επιθυμεί να προσεγγίσει και η ΝΔ, κρατώντας ταυτόχρονα άμυνες στα δεξιά της, όπου ένα νέο σχήμα με Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο και λοιπές δυνάμεις της σκληρής δεξιάς κατά ορισμένους μάλλον θα εξυπηρετήσει τον κ.Μητσοτάκη, κόβοντας ψήφους μάλλον από τη ΧΑ παρά από τη ΝΔ, στους κόλπους της οποίας παραμένουν οι “μεγάλοι παίκτες” αυτου του χώρου, ήτοι Σαμαράς, Βορίδης, Γεωργιάδης.

Το κέντρο εξ αριστερών εποφθαλμιά και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του μέλους της ΚΕ και διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, Παναγιώτη Σκούτα, με το άρθρο του στο News247, με το οποίο απαντούσε στην πρωτοβουλία της κ.Γεννηματά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιος έχει σηματοδοτήσει και σε κυβερνητικό επίπεδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το άνοιγμα στο κέντρο με τους “πασοκογενείς” Σπίρτζη, Κουρουμπλή, Κοτζιά, Μπόλαρη, Τζάκρη και Μάρδα, διεκδικεί για εαυτόν τον πολιτικό χώρο που καταλάμβανε το τότε κραταιό ΠΑΣΟΚ και το ρόλο του αντιπάλου της δεξιάς, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει το αριστερό του στίγμα.

Τη μάχη για το κέντρο θα δώσουν συνεπώς πολλές δυνάμεις προερχόμενες από διαφορετικές αφετηρίες, στο πλαίσιο ενός νέου διπολισμού, στον οποίο όμως γύρω από κάθε πόλο περιστρέφονται πολλοί δορυφόροι, με άλλοτε συγκλίνουσες και άλλοτε αποκλίνουσες τροχιές, με αποτέλεσμα συχνές συγκρούσεις.

πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE:

24Media Network