ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική από το 1998 προτείνει η Νέα Δημοκρατία
Διαβάζεται σε 8'
Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης
- 14 Ιουλίου 2025 12:35
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυση του το 1998 μέχρι σήμερα θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία.
Την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε στο briefing ο κυβερνητικός εκρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινακης δήλωσε ότι η εξεταστική “θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες”. Επικαλέστηκε ότι η εξεταστική θα ερευνήσει το διάστημα από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα “ώστε να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια”.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία κίνηση αιφνιδιασμού από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση καλεί μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική, ενώ υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει λόγος προανακριτικής επιτροπής.
Ο πραγματικός στόχος του Μαξίμου και οι απειλές Βορίδη- Αυγενάκη
Είναι όμως σαφές ότι απώτερος στόχος του Μαξίμου είναι να καλύψει τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με μία εξεταστική διάχυσης πολιτικών ευθυνών στη λογική του “μαζί τα φάγαμε”.
Σημειωτέον ότι ο κ.Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης είχαν διαμηνύσει ότι δεν δέχονται προανακριτική, απειλώντας μάλιστα ότι δεν θα πήγαιναν σε αυτή την περίπτωση σε “μοντέλο Τριαντόπουλου΄”, δηλαδή ότι δεν θα ζητούσαν παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου προέκρινε τη λύση της προανακριτικής με ελαφρύτερο κατηγορητήριο και για το σκοπό αυτό είχαν ξεκινήσει επαφές με Βορίδη- Αυγενάκη, οι οποίες φαίνεται πως δεν απέδωσαν.
Ερωτηθείς εάν η απόφαση για εξεταστική ελήφθη επειδή το Μαξίμου φοβάται τις αντιδράσεις των Βορίδη- Αυγενάκη, ο κ.Μαρινάκης πάντως δήλωσε:
“Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά φοβάται. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δύο πρώην υπουργοί της βρίσκονται σε διαδικασία προανακριτικής ο ένας και ο δεύτερος στο δικαστικό συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιστεύουμε πως είναι ένοχοι ποινικά”.
Ειπε επίσης ότι: “Σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την υπόθεση μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αντιπολίτευση. Η απόφαση για εξεταστική κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά. Δεν κρύβουμε τίποτε. Θα έρθουν μάρτυρες θα τεθούν ερωτήσεις. Θα δουμε αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, αν έχουν κάνει κάτι όταν κυβέρνησαν”.
Τελικά παράγει έργο μία εξεταστική;
Σημειωτέον ότι ο κ.Μαρινάκης ανέφερε ότι: “Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα ήταν αν πηγαίναμε σε προανακριτική και δεν ακολουθούσαμε το μοντέλο Τριαντοπούλου”. Δεδομένου ότι Βορίδης- Αυγενάκης είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητούσαν παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, φαίνεται ότι το Μαξίμου αποφάσισε να προτείνει εξεταστική ως τη μόνη λύση άμυνας.
Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να επιδοθεί σε ασκήσεις ισορροπίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης είχε “άδειασε” τα γαλάζια μέλη της εξεταστικής για τα Τέμπη, είχε δηλώσει στον Alpha ότι η συγκεκριμένη διαδικασία “δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Βουλής” και είχε εκφράσει την άποψη ότι γενικότερα οι εξεταστικές δεν παράγουν έργο.
“Ελπίζω το πολιτικό σύστημα αυτή τη φορά -εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ως πλειοψηφία- να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι μία εξεταστική δεν λύνει τα προβλήματα και δεν προχωρά μία σοβαρή συζήτηση. Δεν φταίει η επιτροπή αυτή καθαυτή, αλλά όσοι μετέχουν στην επιτροπή και κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην εξεταστική για Τέμπη όσα ήταν τα κόμματα ήταν και τα πορίσματα” είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:
“Ελπίζουμε αυτή τη φορά να αποτελέσει η εξεταστική εξαίρεση στον κανόνα και όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, να το συζητήσουμε για αλλαγή της διαδικασίας. Θεωρούμε ότι ως διαδικασία είναι σοβαρή, αλλά σε μία σειρά περιπτώσεις το πολιτικό σύστημα απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων”.
Δεν απάντησε πάντως στο ερώτημα ποιοι βουλευτές της ΝΔ θα δεχθούν να συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου του αδειάσματος στους βουλευτές μέλη της εξεταστικής για Τέμπη. Ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ κατά την ψηφοφορία για εξεταστική ή εάν θα αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροών.
Κυβερνητικά στελέχη σε κάθε περίπτωση έλεγαν ότι η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Πως δικαιολογεί την πρόταση εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση
Ο κ.Μαρινάκης επικαλέστηκε πάντως ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην πρόταση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους ακόλουθους λόγους:
1. “Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.
2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
3. Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
4. Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
“Θα ερευνηθεί η τεχνική λύση”
5. Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
6. Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
7. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.”
“20 ημέρες είχε η αντιπολίτευση για να καταθέσει δική της πρόταση”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επομένως υποστήριξε:
“Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πρωτίστως επειδή προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων.
Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική «πληγή» δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα.”
Σχολίασε μάλιστα ότι: “Εν πάση περιπτώσει, νομίζω, ότι δώσαμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναν επαρκή χρόνο, 20 ημέρες είχαν για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.” Συνέχισε λέγοντας: “Πέρασαν 20 μέρες σχεδόν και δεν κατέθεσαν μια πρόταση για κάτι τόσο προδήλως βάσιμο, σύμφωνα με εκείνους. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, όμως να παίξουμε κρυφτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να περιμένουμε. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα. Συγκάλυψη είναι να προβαίνεις σε ενέργειες που κρύβουν τη δική σου περίοδο”.
Και πρόσθεσε: “Αλλά ας έχουν το πολιτικό θάρρος κόμματα τα οποία κυβέρνησαν, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών τους η Ελλάδα και επί των δικών τους ημερών και επί των δικών μας ημερών πλήρωσε πολύ ακριβά πρόστιμα, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, με τους μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί.”