ΟΠΕΚΕΠΕ: Το πριν και το μετά της παραίτησης Βορίδη
Διαβάζεται σε 5'
Πως η αποστολή της δικογραφίας για ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης και τριών υφυπουργών. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
- 28 Ιουνίου 2025 07:16
Απρόσμενη και ενδιαφέρουσα τροπή πήρε χθες η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης, Μάκη Βορίδη, και τριών από τους τέσσερις υφυπουργούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται μέσα στη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή.
Λίγο πριν τις τρεις και μισή το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι παραιτούνται από την κυβέρνηση ο κ. Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος.
Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί σύσκεψη διάρκειας πάνω από δύο ώρες υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από Βρυξέλλες. Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε για το περιεχόμενο της δικογραφίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης. Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον ίδιο τον κ.Βορίδη.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνεται το εξης στοιχείο: Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, φέρεται να είχε ενημερώσει δύο φορές με επιστολές τον υπουργό Μάκη Βορίδη για το ζήτημα με τις επιδοτήσεις.
Παραίτηση ή “παραίτηση”;
Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να βρει μία πολιτική διέξοδο για την κυβέρνηση. Απόφαση στην οποία ενδεχομένως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είχε διαρρεύσει πως ο κ. Βορίδης δεν δεχόταν να πάει σε προανακριτική, αλλά ούτε και να παραιτηθεί. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως το Μαξίμου δεν τολμά να τον αγγίξει.
Ο ίδιος ο κ.Βορίδης πάντως υποστήριζε – εκ των υστέρων- ότι είχε θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ θα διαβιβαζόταν στη Βουλή.
Τόσο δε ο κ.Βορίδης όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης έλεγαν χθες ότι δεν ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης, αλλά πως ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία προκειμένου να υπερασπιστεί την αθωότητα του, παρότι μία ημέρα πριν σε δηλώσεις του δεν έδειχνε να έχει τέτοια πρόθεση.
Από την κυβέρνηση επίσης έλεγαν πως η παραίτηση Βορίδη δε σημαίνει και ομολογία ενοχής. Ενώ στο ερώτημα εάν η ΝΔ θα αποδεχθεί μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, απαντούσαν λακωνικά ότι θα περιμένει πρώτα την κατάθεση τυχόν πρότασης και θα τη μελετήσει.
Η παραίτηση Βορίδη δεν σημαίνει και προανακριτική
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στο Μαξίμου εξακολουθεί να επικρατεί το “όχι” σε προανακριτική για τον κ.Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς τα στοιχεία θεωρούνται ανεπαρκή, αλλά βέβαια και για προφανείς πολιτικούς λόγους. Εξάλλου, με την παραίτηση Βορίδη το Μαξίμου μπορεί να επικαλείται ότι έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
Ανοιχτό είναι αντίθετα το σενάριο να αποδεχθεί η ΝΔ μία πρόταση για εξεταστική, όχι όμως εάν αυτή αφορά τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά εφόσον πηγαίνει σε βάθος χρόνου πχ 20ετίας και άρα να περιλαμβάνει κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ.
Στην περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιο μικρό κόμμα να καταθέσει τέτοια πρόταση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να την καταθέσει η ίδια η ΝΔ, ώστε να καλύψει Βορίδη- Αυγενάκη σε λογική “μαζί τα φάγαμε” και με αφήγημα “διαχρονικών παθογενειών”.
Γιατί τη γλύτωσε ο Κέλλας
Όσον αφορά στους υφυπουργούς, που εμφανίζονται σύμφωνα με τη δικογραφία να συνομιλούν όντας βουλευτές με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάφορες υποθέσεις, υπήρξε εξαρχής έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.
Το κριτήριο όμως ήταν κατά πόσον είχαν επικοινωνήσει με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ζητήσουν “ρουσφέτια” ή για υπηρεσιακά θέματα.
Κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά, έλεγαν από την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως όταν κανείς αναλαμβάνει κυβερνητική θέση ανεβαίνει και ο πήχης των προσδοκιών. Για αυτό λοιπόν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δεν οδηγήθηκε σε παραίτηση σε αντίθεση με τους Σταμενίτη. Χατζηβασιλείου και Μπουκώρο.
Οι τρεις παραιτηθέντες υφυπουργοί πάντως υπερασπίστηκαν εαυτούς με δηλώσεις τους. Ο κ.Χατζηβασιλειου υποστήριξε ότι προσπάθησε να βοηθήσει συμπολίτες του και πως δεν έχει σχέση με παράνομες πράξεις. Ο κ.Σταμενίτης ότι ουδέποτε παρενέβη στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για παράκαμψη ή υπέρβαση διαδικασιών. Και ο κ.Μπουκώρος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επωμισθεί το βάρος όσων συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους πολιτικής ευθιξίας για την παραίτηση τους.
Στα Χανιά θα λάβει ο Μητσοτάκης αποφάσεις
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στα Χανιά, όπου και θα λάβει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τους παραιτηθέντες στην κυβέρνηση. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει μάλιστα, όπως ήταν προγραμματισμένο, το υπουργικό συμβούλιο, αν και δεν είναι σαφές εάν θα έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέλη της κυβέρνησης πριν ή μετά.
Φαίνεται πάντως ότι οι παραιτήσεις λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα σταθούν αφορμή και ευρύτερου ανασχηματισμού. Καθώς άλλωστε οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πραγματοποιήθηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να στείλει μηνύματα και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την πληγή του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία πάντως δεν κλείνει με τις 3 + 1 παραιτήσεις, αντίθετα ενδεχομένως τώρα ανοίγει για τα καλά.