Αναζητώντας συμβιβασμό

Αναζητώντας συμβιβασμό

Σκληραίνει, για μία ακόμη φορά, την στάση της η κυβέρνηση στο παρά 5’ της συνεδρίασης του Eurogroup για την ελληνική εκκρεμότητα, προειδοποιώντας την πλευρά Σόιμπλε πως αν υπάρξει νέο "σαμποτάζ" στην εξεύρεση λύσης, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου

Ζωντανή κρατά το Μέγαρο Μαξίμου την «προειδοποίηση» περί πολιτικής διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών –ενώ είναι σαφές πως το μήνυμα έχει κύριο αποδέκτη το Βερολίνο και δη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Διαρκείς προειδοποιήσεις

Βεβαίως, όπως συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου θέλει λύση αύριο στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς η διαπραγμάτευση έχει ήδη τραβήξει… επί μακρόν, ενώ κοινωνία και οικονομία αναμένουν εδώ και καιρό να γυρίσει σελίδα η χώρα. Ωστόσο, όπως αποφασίστηκε και χθες κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση «δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε και ό,τι μας δώσουν», όπως φέρεται ειπών κορυφαίος υπουργός, με τον πρωθυπουργό να συμφωνεί με την διατύπωση αυτή.

Έτσι, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την πολιτική εξουσιοδότηση του υπουργικού συμβουλίου (και αυτό, προφανώς, έχει τη σημασία του) προκειμένου να ισχύσει η απόφαση πως αν δεν επιτευχθεί αύριο ο «καθαρός διάδρομος» εξόδου της χώρας από την κρίση, τότε η κυβέρνηση θα μεταφέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής: «αν δεν  επιτευχθεί αυτή  η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ως «λύση», ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την γαλλική πρόταση, υπογραμμίζοντας πως «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA (μτφ εκθέσεις διαχειρισιμότητας του χρέους) από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».

Αμφιβολίες Τζανακόπουλου

Παραλλήλως, την «απειλή» περί παρέμβασης Τσίπρα για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής κράτησε χθες βράδυ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 24/7». Αναφερόμενος στην «υπόδειξη» Σόιμπλε προς τον έλληνα πρωθυπουργό «να ακούει περισσότερο τον κ. Τσακαλώτο», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί λύση στο Eurogroup, ανοίγοντας εκ νέου την πόρτα της Συνόδου: «Ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε θα δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν ώστε η Ελλάδα να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας με νόημα: «Είναι προτιμότερο να έχουμε μια οριστική και θετική λύση απ ότι να μεταθέσουμε το πρόβλημα για το μέλλον. Υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να υπάρξει οριστική λύση. ΘΑ είναι προτιμότερο να χαθούν 5-6 μέρες παρά να μεταθέσουμε το πρόβλημα για μετά. Υπάρχει η Σύνοδος αλλά προτιμάμε να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση» για να καταλήξει λέγοντας ότι «το φόρουμ που θα βρεθεί λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Οι ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης. Έχουμε την πεποίθηση ότι δικαιούμαστε τη λύση».

Νωρίτερα, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, με παρέμβασή του, είχε επίσης κινηθεί στην ίδια γραμμή, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου: «Η κυβέρνηση λέει ότι χρειαζόμαστε λύση, δεν λέει ότι οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί εκεί ή αλλού… Δεν θα το θεωρήσω απίθανο να μεταφερθεί η λύση στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής… Δεν το θεωρώ απίθανο, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που έχει γίνει», είχε υπογραμμίσει ο Νίκος Παππάς.

Συνοχή, αλλά και προειδοποιήσεις

Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση έχει χρονίσει υπερβολικά και πρέπει επιτέλους –έστω με… άλλες πέντε μέρες καθυστέρηση- να κλείσει η διαπραγμάτευση και να συνομολογηθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Μάλιστα, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι στο υπουργικό συμβούλιο επικράτησε ομόνοια και συλλογική στήριξη επί της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης, εκφράστηκαν από υπουργούς επιμέρους προβληματισμοί για τον χρόνο που έχει χαθεί, για το πόσο κοντά στις γερμανικές εκλογές έχει έρθει η διαπραγμάτευση, αλλά και για την ανάγκη να μην πάει χαμένη άλλη μία κρίσιμη ημερομηνία, άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα