Ιστορική διάσκεψη για το κυπριακό

Ιστορική διάσκεψη για το κυπριακό

Ένα "παράθυρο" αισιοδοξίας άνοιξε χθες το βράδυ στην Ελβετία με τις δυο πλευρές, ωστόσο να εμφανίζονται συγκρατημένες και να στρέφουν την προσοχή τους στις σημερινές συζητήσεις για την ασφάλεια. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι αρχηγοί των 3 εγγυητριών δυνάμεων να έρθουν στη Γενεύη

Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες στη Γενεύη ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τον Νίκο Αναστασιάδη, όμως παρά τη συμφωνία στα ποσοστά να έχει ήδη καταγράψει και ενημερώσει τον Μουσταφά Ακιντζί για τις ενστάσεις του σε σχέση με τους χάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί αν και από την Κυπριακή πλευρά δεν επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο τους. Πολλοί παρατηρητές και αναλυτές τόνιζαν χθες το βράδυ πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετέτρεπε ως  αντικείμενο διαπραγμάτευσης το “καυτό” ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Το γεγονός ότι η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στο χάρτη που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι, θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις περιουσίες του υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Είναι σαφές πως το εδαφικό λειτουργεί ως αλυσίδα για μια σειρά από θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

Αυτό το οποίο έγινε σαφές είναι πως η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά μετατίθεται σε άλλο χρονικό ορίζοντα, που και οι δυο πλευρές ευελπιστούν να είναι πολύ κοντινός.

Η σημερινή ιστορική συζήτηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια άρχισε στις 12.15 και πραγματοποιείται παρουσία των 3 εγγυήτριων δυνάμεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τον ρόλο του παρατηρητή, όπως αναφέρεται από τον ΟΗΕ, με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών να υποστηρίζουν πως η παρουσία στη Γενεύη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της Φεντερίκα Μογκερίνι αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για λύση.

Την διάσκεψη άνοιξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15.45.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η διάσκεψη πραγματοποιείται με την συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14.00 και η διάσκεψη θα ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 19.00.

Τσίπρας, Μέι και Γιλντιρίμ στη Γενεύη;

Η ανταλλαγή των χαρτών, στην οποία προχώρησαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έδωσε μια “νότα αισιοδοξίας” στις συζητήσεις στη Γενεύη με την πολυμερή διάσκεψη να παρατείνεται επίσημα και για την Παρασκευή.

“Δεν αποκλείεται αν προχωρήσουν τα πράγματα να αναβαθμιστεί το επίπεδο” τόνιζε πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών βλέποντας πως παρά τις διαφορές έχει διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος.

“Πάμε σήμερα με ανοιχτό μυαλό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και βλέπουμε” τόνιζε άλλο στέλεχος που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις εκτιμώντας πως “δεν αποκλείεται να έρθει στη Γενεύη ο πρωθυπουργός υπό ορισμένες προϋποθέσεις”. Όσον αφορά τις συζητήσεις στο πλαίσιο της open – ended διαδικασίας που έχει ξεκινήσει υπογράμμιζε πως “θα συνεχίσει, δεν θα πεθάνει αυτή η ιστορία”. 

Τα κατοχικά στρατεύματα

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να είναι εξαντλητική με τον υπουργό Εξωτερικών να γνωρίζει πως θα συναντήσει μεγάλες αντιστάσεις από την Τουρκική πλευρά ειδικά στο ζήτημα των κατοχικών στρατευμάτων. Στο ΥΠΕΞ φέρεται να έχει γίνει ενδελεχής μελέτη όλων των σεναρίων και σε επίπεδο νομικών, εμπειρογνωμώνων και υπηρεσιακών στελεχών έχουν ετοιμάσει μια σειρά σημειωμάτων για τα κρίσιμα ζητήματα του αφοπλισμού, της ασφάλειας, της εφαρμογής λύσης και της απόσυρσης των Τουρκικών στρατευμάτων.

“Η ελληνική πλερυά προσέρχεται στις συζητήσεις υποστηρίζοντας μια λύση δημοκρατική, βιώσιμη που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι είναι θύματα κατοχής. Πρέπει να διασφαλιστούν συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας”, συμπλήρωναν.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη να παρουσιάσει προτάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στο νησί, όπως αναβαθμισμένη αστυνομική δύναμη σε ομόσπονδο ή ομοσπονδιακό επίπεδο ή και την υπογραφή ενός συμφώνου ¨φιλίας και ασφάλειας¨ μεταξύ Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Τουρκίας.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει διαδοχικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους Μπόρις Τζόνσον, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Αναστασιάδη. Τον Κύπριο πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει και χθες το βράδυ.

Ενημερωτικά ραντεβού πριν την έναρξη των συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα