Πλέτνερ στο News24/7: Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για το χρέος

Πλέτνερ στο News24/7: Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για το χρέος
Spiridon Photography

Ο Γερμανός πρεσβευτής μιλά στο News24/7 για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, για τη γερμανική θέση όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, για τη συζήτηση σχετικά με πιστοληπτική γραμμή στήριξης και για τις πρόσφατες δηλώσεις Βίζερ για την Ελλάδα

“Το Eurogroup αποφάσισε το περασμένο έτος ότι οι αποφάσεις για το θέμα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν στο τέλος της διάρκειας ισχύος του προγράμματος. Είμαστε λοιπόν εντός χρονοδιαγράμματος”, απαντά ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, στο ερώτημα εάν δεν έχει έρθει πια η ώρα να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα οριστικά.

Ο κ.Πλέτνερ μιλά στο News24/7 για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και τον αντίκτυπο τους στην Ελλάδα. Δηλώνει αισιόδοξος ότι το αργότερο έως το Πάσχα θα έχει συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Αποφεύγει όμως τις υποθέσεις για το εάν και πως θα αλλάξει η γερμανική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στην SPD και τον Όλαφ Σολτς. Σημειώνει ωστόσο με αισιοδοξία τη σαφή δήλωση προσήλωσης στην Ευρώπη στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο του προσχεδίου κυβερνητικής συμφωνίας.

Η διπλωματική του απάντηση στο ζήτημα του χρέους, την οριστική απόφαση επί του οποίου στο παρελθόν απέφευγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Όπως η απάντηση του στο ερώτημα ποια είναι η θέση της Γερμανίας όσον αφορά στην καθαρή έξοδο που έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα η Κομισιόν δια του Πιερ Μοσκοβισί.

“Η τυπική απάντηση είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αιτηθεί την πιστοληπτική αυτή γραμμή στήριξης, πράγμα που η κυβέρνηση προφανώς δεν σκοπεύει να πράξει. Πιστεύω όμως επίσης ότι η Ελλάδα με τη δική της σκληρή προσπάθεια έχει βγει από το βάραθρο κι ότι έχει καλούς λόγους να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι διάφορες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και η μείωση των spreads αποτελούν εντωμεταξύ κάτι παραπάνω από ενδείξεις ότι και οι χρηματοοικονομικές αγορές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα. Πιστεύω ότι κεντρικής σημασίας θα είναι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη αυτή μέσω μιας μεταρρυθμιστικής πορείας προσανατολισμένης στο μέλλον”, δηλώνει ο κ.Πλέτνερ, αφήνοντας να διαφανεί ότι παρά την όποια προτίμηση της γερμανικής πλευράς, θα γίνουν σεβαστές οι επιλογές της Αθήνας.

Σχολιάζει τέλος τις πρόσφατες δηλώσεις Βίζερ που μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε όχι 100 δισ. ευρώ αλλά τα διπλά και πως την ευθύνη για αυτό δεν έφερε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συνολικά η ελληνική κυβέρνηση.

“Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως οι εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ δύσκολες για την Ελλάδα. Ο κ. Βίζερ συμμετείχε τότε ενεργά σε αυτές και έκανε με αφορμή την αποχώρηση από το αξίωμά του έναν απολογισμό. Ωστόσο, για μένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα να μην ανατρέχουμε στα λάθη του παρελθόντος, αλλά να αναλογιζόμαστε την ευθύνη του μέλλοντος. Το ζητούμενο είναι τώρα να δοθεί συνέχεια σε ό,τι έχει επιτευχθεί από το 2015 προς όφελος του κόσμου, κι έτσι να τεθούν τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη και απασχόληση. Η Γερμανία θα αποτελέσει έναν καλό εταίρο για την Ελλάδα στην πορεία αυτή”, απαντά ο κ.Πλέτνερ αποφεύγοντας να αδειάσει, αλλά και να υιοθετήσει τις απόψεις Βίζερ και στέλνοντας το μήνυμα ότι πλέον τους εταίρους πρέπει να απασχολεί το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Πλέτνερ στο News24/7 έχει ως εξής:

Μετά τη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών, να αναμένουμε τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Γερμανία το Πάσχα;

Ναι, αισιοδοξώ ότι το αργότερο έως το Πάσχα θα έχουμε νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου το SPD θα διεξάγει ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Και αν εκείνα αποφασίσουν τη συμμετοχή του στο νέο μεγάλο συνασπισμό, οι εξελίξεις από εκεί και έπειτα μπορεί να είναι ταχύτατες!

Στην Αθήνα πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον θα αλλάξει η γερμανική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στην SPD και τον Όλαφ Σολτς. 

Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τις πολλές υποθέσεις σχετικά με το προσωπικό αποτύπωμα μελλοντικών μελών του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας. Αυτό που υπάρχει είναι σαφείς θεμελιώδεις αρχές, επί των οποίων συμφώνησαν το CDU/CSU και το SPD στο προσχέδιο της κυβερνητικής συμφωνίας. Στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο συναντά κανείς μία σαφή δήλωση προσήλωσης στην Ευρώπη καθώς και τη βούληση για δραστηριοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί η περαιτέρω επιτυχημένη πορεία σε ταραχώδεις εποχές. Αυτό με κάνει πολύ αισιόδοξο.

Κατά το παρελθόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφευγε τις οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Δεν έχει έρθει όμως η ώρα να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα οριστικά;

Το Eurogroup αποφάσισε το περασμένο έτος ότι οι αποφάσεις για το θέμα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν στο τέλος της διάρκειας ισχύος του προγράμματος. Είμαστε λοιπόν εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή τρέχουν οι τεχνικές εργασίες για αυτό το θέμα. Μόνο αφότου ολοκληρωθούν, θα έχουμε τις απαραίτητες βάσεις για μια σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου αυτού ζητήματος στο Eurogroup.

Η Κομισιόν διά του κ. Μοσκοβισί έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να υπάρξει μόνο καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ποιά είναι η γερμανική θέση στο ζήτημα αυτό; Διότι για παράδειγμα μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν θα έπρεπε π.χ. να περάσει από ψηφοφορία στο Bundestag;

Η τυπική απάντηση είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αιτηθεί την πιστοληπτική αυτή γραμμή στήριξης, πράγμα που η κυβέρνηση προφανώς δεν σκοπεύει να πράξει. Πιστεύω όμως επίσης ότι η Ελλάδα με τη δική της σκληρή προσπάθεια έχει βγει από το βάραθρο κι ότι έχει καλούς λόγους να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι διάφορες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων και η μείωση των spreads αποτελούν εντωμεταξύ κάτι παραπάνω από ενδείξεις ότι και οι χρηματοοικονομικές αγορές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα. Πιστεύω ότι κεντρικής σημασίας θα είναι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη αυτή μέσω μιας μεταρρυθμιστικής πορείας προσανατολισμένης στο μέλλον.

Συμφωνείτε με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βίζερ; Υπενθυμίζω ότι ο πρώην επικεφαλής του Euro Working Group μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε όχι 100 δισ. ευρώ αλλά τα διπλά και πως την ευθύνη για αυτό δεν έφερε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συνολικά η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως οι εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ δύσκολες για την Ελλάδα. Ο κ. Βίζερ συμμετείχε τότε ενεργά σε αυτές και έκανε με αφορμή την αποχώρηση από το αξίωμά του έναν απολογισμό. Ωστόσο, για μένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα να μην ανατρέχουμε στα λάθη του παρελθόντος, αλλά να αναλογιζόμαστε την ευθύνη του μέλλοντος. Το ζητούμενο είναι τώρα να δοθεί συνέχεια σε ό,τι έχει επιτευχθεί από το 2015 προς όφελος του κόσμου, κι έτσι να τεθούν τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη και απασχόληση. Η Γερμανία θα αποτελέσει έναν καλό εταίρο για την Ελλάδα στην πορεία αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα