Πολιτική αντεπίθεση μέσω Κυπριακού σχεδιάζει το Μαξίμου

Πολιτική αντεπίθεση μέσω Κυπριακού σχεδιάζει το Μαξίμου
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο", με τα 15 προαπαιτούμενα που υπολείπονται για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

"Εβδομάδα Κυπριακού" ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει όλα τα θέματα της ατζέντας, ώστε να ξεφύγει από την ατζέντα των μέτρων, της αξιολόγησης και του ασφυκτικού "μνημονιακού" πλαισίου

Σε αντεπίθεση μέσω Κυπριακού προχωρά από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αναδείξει σε κορυφαίο ζήτημα επικαιρότητας το συγκεκριμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με δύο στόχους: αφενός, να αναδειχθεί μία «στιβαρή κυβέρνηση» και στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» -που ουδέποτε αποτελούσαν προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να αναδειχθεί ένα πεδίο πολιτικής όπου οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, παρά το «σκληρό ροκ» του τελευταίου διαστήματος.

Από το ΥΠΕΞ στη Βουλή

Πέραν, λοιπόν, των κινήσεων του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά, η κυβέρνηση θα αναδείξει με πολλαπλό τρόπο το θέμα του Κυπριακού, καθώς δε θα περιοριστεί στον απολογισμό όσων έγιναν και όσων δεν έγιναν στο ελβετικό θέρετρο ως τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, αλλά θα «σκάψει» και πιο βαθιά στον φάκελο της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ευλόγως, συγκαλεί σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντανά, για την απορριπτική και ουδόλως εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, αλλά και για την επόμενη μέρα για την Κύπρο, με αφορμή και τις γεωτρήσεις που ξεκινούν εντός της εβδομάδας στην κυπριακή ΑΟΖ από την γαλλική Total.

Πέραν, όμως, των όσων γίνουν σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών-τομεαρχών Εξωτερικών της αντιπολίτευσης, αύριο ο πρωθυπουργός θα φέρει το θέμα σε επίπεδο κορυφής, με σχετική συζήτηση στη Βουλή. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή ανακοίνωσε πως, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου, αύριο θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο αρμόδιος υπουργός.

Πίσω στην Ιστορία

Ωστόσο, πέραν της ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση και το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: να ανακοινώσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει ο περίφημος «φάκελος της Κύπρου», που είχε καταρτιστεί κατόπιν πολύμηνων συνεδριάσεων εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή τη δεκαετία του ’80 και είχε φέρει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία, αλλά και όλες τις ιστορικές ευθύνες στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα…

Μάλιστα, την σχετική πρόθεση του πρωθυπουργού υπονόησε χθες, μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 984» και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Το Κυπριακό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα σφραγίσει και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα συζητηθεί την Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και την Τρίτη. Θα δούμε και άλλα και εννοώ το υπογραφέν πρωτόκολλο ανάμεσα στην ελληνική και κυπριακή Βουλή σε σχέση με την πρόσβαση στο υλικό του φακέλου της Κύπρου. Εδώ, θα υπάρξει επιτάχυνση εξελίξεων», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι στόχοι

Όπως προαναφέρθηκε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός: αφενός, ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως η κυβέρνηση κρατά το τιμόνι της χώρας σε όλα τα θέματα, ώστε να ξεφύγει από την «μονοθεματική» ατζέντα που επικράτησε επί 8 μήνες ως τον περασμένο Ιούνιο, η οποία παρουσίαζε μία κυβέρνηση που εξαντλούσε την πολιτική της δραστηριότητα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ωστόσο, πέραν αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου επκρατεί η προσδοκία ότι μία συζήτηση για το Κυπριακό στη Βουλή, σε ήρεμους τόνους, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο θέμα έπειτα από καιρό για το οποίο δε θα υπάρξει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Άλλωστε, κυρίως η ΝΔ δια του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, όσο και τα άλλα κόμματα, είχαν στοιχηθεί πίσω από την εθνική «κόκκινη γραμμή» περί κατάργησης των συνθηκών ασφάλειας και εγγυήσεων, όπως και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καλλιεργώντας συνθήκες ad hoc συναίνεσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα