Πόλωση στον τρίτο πόλο

Πόλωση στον τρίτο πόλο
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνάντηθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Για άλλη μία φορά οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού οδηγούνται σε αδιέξοδο, με ανταλλαγές αιχμηρών επιστολών

Η δημιουργία ενός “τρίτου πόλου” δηλαδή ενός νέου σχηματισμού στο χώρο του κέντρου, ο οποίος να συνασπίζει δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελευθερισμό και να αποτελέσει “καταφύγιο” για στελέχη των αντίστοιχων κομμάτων, συζητείται από το 2012:

Στην αρχή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (που έχουν συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ και οι εναπομείναντες δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ) και του Ποταμιού ,αλλά χωρίς αποτέλεσμα και όπως όλα δείχνουν με ένα άδοξο πλέον τέλος.

Οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού οδηγούνται σε αδιέξοδο, με την ανταλλαγή αιχμηρών εκατέρωθεν επιστολών.

Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να αποστείλει γραπτά προχθές τις προτάσεις του προς το Ποτάμι, σε συνδυασμό με τις διαρροές του Σαββατοκύριακου, που το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη “χρέωσε” στη Χαριλάου Τρικούπη περί συμφωνίας στη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά και συνένωσης Ποταμιού- ΠΑΣΟΚ, εκνεύρισε τη Σεβαστουπόλεως.

“Επιλέγουμε το γραπτό κείμενο ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθειά μας”, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ένα χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου πρόεδρου και τη δημιουργία ενός νέου φορέα με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2017.

Το Ποτάμι απάντησε με μία εξίσου αιχμηρή επιστολή χθες, την οποία δημοσιοποίησε, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να δώσει στη δημοσιότητα και τις δικές του προτάσεις και τη συνοδευτική επιστολή που είχε αποστείλει προχθές.

“Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά”, σχολίασε το Ποτάμι, προτείνοντας με τη σειρά του εκλογή προέδρου ενός νέου κόμματος από τη βάση με ηλεκτρονική ψηφοφορία και κοινή συνέντευξη τύπου Θεοδωράκη- Γεννηματά μετά τη ΔΕΘ ώστε να δεσμευτούν σε κοινές θέσεις, αλλά και δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για το νέο φορέα η δέσμευση σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησαν: “Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο Ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη ισχυρή πρόταση, το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα”.

Και το Ποτάμι ανταπάντησε σε αντίστοιχο ύφος: “Από ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω”.

Πού διαφωνούν τα δύο κόμματα
 

*Το Ποτάμι ζητά αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων και διακοπή της πολιτικής τους δραστηριότητας, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί σε ένα μεταβατικό στάδιο να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

*Το ΠΑΣΟΚ προτείνει κάλπες για το νέο αρχηγό τον Οκτώβριο, ενώ το Ποτάμι ζητά τρίμηνη προεκλογική περίοδο

*Το Ποτάμι προτείνει ηλεκτρονικές κάλπες, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαδικασία με φυσικές κάλπες

*Το Ποτάμι ζητά στο δεύτερο γύρο να μπορούν να ψηφίσουν και πολίτες που δε συμμετείχαν στο πρώτο, ενώ διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ

*Το Ποτάμι δεν επιθυμεί το νέο σχήμα να ταχθεί υπέρ μίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, όρος που έχει χρησιμοποιήσει πολλάκις η κ.Γεννηματά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα