“Πανηγύρια” στον τουρκικό Τύπο για την καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 5'
Για «ιστορικό χτύπημα» και «ιστορική εξέλιξη» κάνουν λόγο τουρκικές εφημερίδες αναφορικά με την καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
- 13 Ιουλίου 2025 18:17
Με πομπώδεις τίτλους αντιδρά ο τουρκικός Τύπος στην καταγγελία –μέσω ρηματικής διακοίνωσης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών– της Ελλάδας από την κυβέρνηση της Λιβύης σχετικά με παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πως, οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και της τουρκικής ΤΡΑΟ για υπεράκτιες έρευνες -ως αντίδραση στη δημοσίευση από την ΕΕ της ελληνικής διεθνούς πρόσκλησης για έρευνες νότια της Κρήτης- σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και την έντονη διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας στην ΕΕ, έχουν αναζωπυρώσει τη διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη.
Και, όταν εξετάζουμε τις σχέσεις των δύο χωρών, δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε τον καταλυτικό ρόλο της Τουρκίας. Η Λιβύη, ιδίως υπό την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, λειτουργεί de facto ως προτεκτοράτο της Άγκυρας. Δεν πρόκειται απλώς για μια διπλωματική επιρροή ή στρατιωτική συνεργασία, αλλά για μια δομική σχέση εξάρτησης: πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής.
Μετά, λοιπόν, την καταγγελία στον ΟΗΕ, τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «ιστορικό χτύπημα» και «ιστορική εξέλιξη», ενώ υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα είναι σε κατάσταση σοκ».
Ενδεικτικά, η Τουρκιγέ αναφέρει: «Ιστορικό χτύπημα! Η Λιβύη κατήγγειλε για πρώτη φορά την Ελλάδα στον ΟΗΕ για το μνημόνιο με την Τουρκία
Η Λιβύη διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη με επίσημο έγγραφο κατά της Ελλάδας για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικαλούμενη ως βάση τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η διοίκηση της Τρίπολης χαρακτήρισε τις παράνομες αδειοδοτικές ενέργειες της Ελλάδας ως “ξεκάθαρη παραβίαση”».
Στο ίδιο μήκος κύματος το TRHaber: «Ιστορική εξέλιξη: καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Λιβύη: Αναφορά στη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία
Η κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα που αυξάνουν την ένταση. Στην ανακοίνωση τονίζεται η δέσμευση της Λιβύης στο διάλογο και τη διπλωματία και δίνεται το μήνυμα ότι “είμαστε κατά των τετελεσμένων”».
Αντίστοιχα, η εφημερίδα Νεφές αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι σε κατάσταση σοκ: Σαφής υποστήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία.
Η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα προσπάθησε να οργανώσει μια σειρά επισκέψεων στην περιοχή σε μια προσπάθεια να διαταράξει την προσέγγιση Τουρκίας-Λιβύης, δέχθηκε ένα απροσδόκητο πλήγμα».
Η καταγγελία της Λιβύης και η απάντηση της Ελλάδας
Η Τρίπολη εκφράζει στη ρηματική της διακοίνωση την ανησυχία της, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα παράνομα αποτυπώνοντας σε χάρτη την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 12 Ιουνίου, και παραχωρώντας προς έρευνα και εκμετάλλευσης περιοχές νοτίως της Κρήτης που παραμένουν ανεπίλυτη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης.
Η Λιβύη αποτυπώνει σε χάρτη τη δική της ΑΟΖ και αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες στην ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της Τρίπολης βασίζεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί την πράξη αυτή καθαρή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μονομερές μέτρο που στερείται κάθε νομικής βάσης ή διμερούς συμφωνίας. Συνιστά σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, ιδιαιτέρως των προβλέψεων του Δικαίου της Θαλάσσης του ΟΗΕ, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών» αναφέρει στη ρηματική διακοίνωση η Τρίπολη.
«Συνεπώς, η Λιβύη εκφράζει την επίσημη και κατηγορηματική της αντίρρηση σε αυτήν την πρωτοβουλία και ζητά την αυστηρή τήρηση των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά διεθνή νομικά μέσα που διέπουν την ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.
» Η Λιβύη επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένου γεγονότος σε περιοχές όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία. Η κυβέρνηση προτρέπει τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να τηρήσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει τυχόν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση» συμπληρώνει.
Απαντώντας διπλωματικές πηγές της Αθήνας, αναφέρουν ότι αυτή «δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».