Προανακριτική για Καραμανλή: Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές της ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής SOOC

Ολοκληρώνεται η συγγραφή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ με παραπομπή για κακούργημα. Οι δύο “δρόμοι” που έχει η Νέα Δημοκρατία.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια πρωτοβουλία που θα «εκκινήσει» την ακολουθία των εξελίξεων για τον τρόπο που διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΠΑΣΟΚ

Η συγγραφή του νομικού κειμένου που θα αποτελέσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να ολοκληρωθεί σήμερα. Έτσι ώστε να μπορέσει να κατατεθεί ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα, με τις απαραίτητες 30 υπογραφές βουλευτών του. Η επεξεργασία των δεκάδων χιλιάδων σελίδων που αποτελούν την δικογραφία που έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Βουλή φαίνεται πως οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια πρόταση που θα προτείνει παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή με κακουργηματική κατηγορία.

Άλλωστε, ξεκάθαρος ως προς αυτό ήταν σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ξεκαθαρίζοντας πως «θα προτείνουμε προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις για τον κ. Καραμανλή, από τη στιγμή που η δικογραφία μιλά για κακουργηματικές πράξεις υφισταμένων του κ. Καραμανλή, όπως είναι οι Γενικοί Διευθυντές και όπως φαίνεται και οι Γενικοί Γραμματείς. Δεν μπορεί οι υφιστάμενοι να παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις και να μην παραπέμπεται για τον ίδιο χαρακτήρα ο προϊστάμενος τους».

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει νομικά την πρότασή του. Αφού στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως αυτό θα αποτελέσει βασικό σημείο τριβής με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά ενώ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται 151 ψήφοι, ένα αριθμός που συναρτάται απόλυτα από την στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία.

Όπως προκύπτει πάντως από τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, βασικό σημείο της επιχειρηματολογίας του ΠΑΣΟΚ θα είναι πως το αδίκημα για τον οποίο θα παραπεμφθεί ένας υπουργός δεν μπορεί να είναι κατώτερης βαθμίδας από αυτό με βάση το οποίο ελέγχονται οι υφιστάμενοί του.

Επίσης, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για κακούργημα αναμένεται να «συγκλίνει» με την άποψη που έχουν διατυπώσεις και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφού αντίστοιχη εκτίμηση έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Η Νέα Δημοκρατία

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προκαλέσει τη Νέα Δημοκρατία να πει δημόσια την εκτίμησή της για τον βαθμό του αδικήματος με το οποίο θα συναινούσε να παραπεμφθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ιδίως από την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση «δεν θα σταθεί εμπόδιο» στην διερεύνηση του θέματος από την δικαιοσύνη.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό φαίνεται πως έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «το επιχείρημα Ανδρουλάκη ότι επειδή σε μία ιεραρχία ένας υπάλληλος κατηγορείται για κακούργημα και ο ανώτερος του πρέπει να κατηγορηθεί για κακούργημα είναι αντίθετη στην κοινή λογική και κυρίως σε όποια ανάλυση θεωρίας και νομολογίας στο ποινικό δίκαιο».

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα κινηθεί συγκεκριμένους άξονες:

Αρχικά στην αναζήτηση γνωμοδότησης για τη βαθμονόμηση του αδικήματος από δικαστικό συμβούλιο (όπως προβλέπεται στο άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής για την εφαρμογή του «Περί Ευθύνης Υπουργών»). Εφόσον το δικαστικό συμβούλιο υποδείξει «πλημμέλημα» τότε αυτή θα είναι η αιχμή της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, το να προκρίνει ως διαδικασία διερεύνησης το λεγόμενο «Μοντέλο Τριαντόπουλου». Αποδεχόμενη τυχόν αίτημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή η προανακριτική διαδικασία (έρευνα) να γίνει από 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο και όχι από προανακριτική επιτροπή αποτελούμενη από βουλευτές.

Οι επιλογές

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι τι θα συμβεί εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην κατάθεση της δικής του πρότασης για προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει κακούργημα. Μια εξέλιξη δηλαδή που θεωρείται η πλέον πιθανή.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει δύο «δρόμους»: Ο πρώτος είναι να απορρίψει την πρόταση σύστασης προανακριτικής. Για ένα ζήτημα όπως την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ο Νίκος Δένδιας στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή χαρακτήρισε θέμα «πολιτικής επιβίωσης» για την Νέα Δημοκρατία.

Ο δεύτερος να καταθέσει δική της πρόταση παραπομπής σε προανακριτική για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος. Έχοντας μάλιστα την δυνατότητα η πρόταση αυτή να «περάσει» από την Ολομέλεια της Βουλής μόνον με τη θετική ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών. Σε αυτή τη περίπτωση, φυσικά, θα καταγραφεί το παράδοξο της παραπομπής του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ίδιο του το κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα