Πρωτοβουλία Ώρα 0: “Διολισθαίνουμε σε πολιτικές αυταρχικής διακυβέρνησης”

Πρωτοβουλία Ώρα 0: “Διολισθαίνουμε σε πολιτικές αυταρχικής διακυβέρνησης”
Facebook / @Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου

Εκδήλωση για το σκάνδαλο των υποκλοπών πραγματοποίησε η "Πρωτοβουλία Ώρα 0 για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου".

Την πρώτη της εκδήλωση πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης η “Πρωτοβουλία Ώρα 0 για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου” με θέμα το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, μίλησαν, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, η ψυχολόγος Orlando LGBT+, Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, ενώ παρενέβη και η δημοσιογραφος του Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου.

Την συζήτηση συντόνιζε η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθηνά Σκουλαρίκη, η οποία κάνοντας την εισαγωγή στο θέμα, τόνισε πως: «Το ζήτημα των θεσμικών εγγυήσεων είναι στο επίκεντρο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ένα πολίτευμα στο οποίο παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν είναι Δημοκρατία. Διολισθαίνουμε σε πολιτικές αυταρχικής διακυβέρνησης».

Από τους ομιλητές, πρώτη πήρε τον λόγο η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, η οποία τόνισε πως κάθε μέρα όροι παρακολουθούν το θέμα, συνειδητοποιούν πως βλέπουν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Γίνεται μια συνεχής επίκληση εξωτερικών εχθρών, ενώ ακολουθούν επιθέσεις σε δημοσιογράφους και διεθνή Μέσα που γράφουν για την κυβέρνηση. Στη Βουλή γίνεται μια οριζόντια επίκληση απορρήτου στις εξεταστικές επιτροπές. Ζητάμε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και άρα την παραίτηση του πρωθυπουργού. Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η διαφάνεια υποτιμάται πάρα πολύ. Αποτέλεσμα των όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα είναι η δημοκρατική εκτροπή».

Ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, επιχείρησε να συμπυκνώσει τα συνταγματικά ζητήματα της συζήτησης. «Το Άρθρο 43Α του κανονισμού της Βουλής προβλέπει ειδική διαδικασία για τον έλεγχο της ΕΥΠ. Είδαμε ότι έχει παραβιαστεί πλήρως. Οι Ανεξάρτητες Αρχές -παρότι υπάρχουν ορισμένα ικανά πρόσωπα, όπως ο κ. Ράμμος της ΑΔΑΕ- είναι υποστελεχωμένες. Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο των διατάξεων άρσης απορρήτου της ΕΥΠ, όπως έχει ζητήσει η ΑΔΑΕ; Γιατί ερωτήματα μέναν αναπάντητα; Γιατί δεν δίνεται το δικαίωμα στην ΑΔΑΕ να διαπιστώσει αν δικαιολογούνται οι λόγοι παρακολούθησης; Γιατί αφαιρέθηκε πέρυσι από την ΑΔΑΕ η δυνατότητα να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους;», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κυριος Κοντιάδης, ο οποιος κλεινοντας έκανε λόγο για Συνταγματικό μιθριδατισμό και προσχηματική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, υπογράμμισε: «Καταλήγουμε ότι πληροφορίες που συλλέγονται από τέτοιες παρακολουθήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαφιόζικες πρακτικές και εκβιασμούς. Θελουμε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο Κ. Ντογιακος θα επρεπε να σπεύσει να συσχετίσει όλες τις δικογραφίες και να διερευνήσει το σκάνδαλο στην ουσία του. Υπάρχει η εταιρεία που λειτουργεί και εμπορεύεται το Predator και κανείς δεν του έχει χτυπήσει την πόρτα. Η ΑΔΑΕ έχει ελεγκτικό ρόλο και μπορεί να πάει και να κατάσχει έγγραφα. Πρέπει να το κάνει. Να πάει στους ιδιώτες παρόχους και να ζητήσει τα στοιχεία των υπολοίπων παρακολουθούμενων πολιτών». Συμπλήρωσε δε, πως όσα είναι απόρρητα για τους πολίτες, δεν είναι απόρρητο για τους οικονομικά ισχυρούς και τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που δεν κοινοποιούνται στη Βουλή.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Μαραντζίδης, ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα την υπονόμευση της μεταπολιτευτικής συμφωνίας ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν μπορεί να είναι εσωτερικός εχθρός. «Αυτή η συμφωνία είναι θεμελιώδους σημασίας. Δένεται Συνταγματικά, αξιακά και ηθικά. Αυτό το συμφωνήσαμε από το 1974 και μετά. Το βίωμα ότι το κράτος ανήκει σε μια παράταξη, είναι κάτι που είτε ως άμεση εμπειρία είτε ως μεταφερόμενη εμπειρία, αφορά παρα πολύ κόσμο» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ συμπλήρωσε πως «Όλο αυτό εμπεριέχει μια κουλτούρα «Η ζωή των άλλων». Αυτό μας δείχνει ότι ο πολίτης παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό θίγει μια συλλογική αξιοπρέπεια και συνθέτει την απάντηση στο ερώτημα γιατί μας αφορά το θέμα».

Τέλος, τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος του Inside Story, Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου ανέδειξαν πρώτοι το ζήτημα της παρακολούθησης Κουκάκη: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία. Το τελευταίο διάστημα έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης οι λέξεις Κουκάκης και Predator. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να ενημερωθεί για το θέμα, παρά το γεγονός ότι μόνο συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης το αναδεικνύουν, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει», τόνισε η δημοσιογράφος.

Η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, το επόμενο διάστημα θα διοργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα. Το Συντονιστικό της Όργανο, αποτελείται από τον Κωστή Παπαϊωάννου, τον Δημήτρη Χριστόπουλο, τον Θανάση Καμπαγιάννη, την Αθηνά Σκουλαρίκη, την Έλενα Όλγα Χρηστίδη και τον Νίκο Μαραντζίδη.

Βίντεο: Δημήτρης Κουλελής


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα