Σε ετοιμότητα για τη “μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ” η αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 5'
Σε ετοιμότητα για τη “μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ” η αντιπολίτευση
EUROKINISSI

«Στα κόκκινα» η κριτική προς την κυβέρνηση, ενώ πλησιάζει η αντιπαράθεση για εξεταστική και προανακριτική στη Βουλή.

Σε πλήρη -και μαχητική- ετοιμότητα φαίνεται πως βρίσκεται η αντιπολίτευση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί κυβερνητική «επιχείρηση θαψίματος» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη η ΝΔ ετοιμάζεται να περάσει από την Βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή και μία ημέρα αργότερα να απορρίψει τις προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη βασισμένη στην πλειοψηφία των 155 βουλευτών (συν δύο ανεξάρτητους) που φαίνεται να διαθέτει η κυβέρνηση. Επίσης, εκτιμάται ότι θα «κλείσει» κάθε δίοδο ώστε οι εγκαλούμενοι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπουργοί, Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης να ελεγχθούν για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Παρά το γεγονός ότι στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η εξεταστική Επιτροπή για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποκλείει την ύπαρξη Προανακριτικής Επιτροπής (που έχει δυνατότητα να διερευνήσει ποινικές ευθύνες), σε επόμενο στάδιο η στάση της κυβέρνησης δεν πείθει την αντιπολίτευση.

Πρώτον, γιατί εντοπίζει εντελώς διαφορετικές διαθέσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε και οι ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε προχθές ότι δεν διακρίνει ποινικές ευθύνες για τους δύο υπουργούς. Επίσης, γιατί προβάλλει τον κίνδυνο παραγραφής για τον Μάκη Βορίδη βασιζόμενη στην εκτίμηση που κάνει επ’ αυτού η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη δικογραφία που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε για πολλοστή φορά δίλημμα στον πρωθυπουργό. Λέγοντας πως «εγώ δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω την εξεταστική, αν  δεσμευτείτε δημοσίως την Τρίτη ότι την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει και την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως «η προανακριτική γίνεται για να επιτραπεί στην ελληνική δικαιοσύνη να διερευνήσει τα εγκλήματα που περιγράφει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη δικογραφία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την εξεταστική επιτροπή». Τονίζοντας πως η κυβερνητική επιλογή συνιστά αμνήστευση των δύο υπουργών της.

Μάλιστα, ερμήνευσε πολιτικά τη στάση της κυβέρνησης να αγνοήσει την Ευρωπαϊκη Εισαγγελία. Τόνισε πως αυτό συμβαίνει γιατί «αν ανοίξουν τα στόματα, ο κ. Μητσοτάκης θα πάψει να είναι Πρωθυπουργούς, διότι τι θα αποδειχθεί; Όπως ο Σημανδράκος του είπε με επιστολές στο Μαξίμου ότι εδώ συμβαίνει αυτό και αυτό, προφανέστατα του είπε και ο κ. Βάρρας-που πήγε στο Μαξίμου μετά την παραίτηση στην οποία τον εξώθησε ο κ. Βορίδης-, όπως υποστηρίζει ο ίδιος». Επικαλέστηκε δηλαδή με τις αναφορές στους δύο πρώην προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ -ένας εκ των οποίων θήτευσε στο Μέγαρο Μαξίμου- πως η διασπάθιση των χρημάτων έγινε με πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού.

Τόνισε επίσης πως εξαιτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ «έρχεται 1 δισ. πρόστιμο με την υπογραφή Μητσοτάκη, μνημόνιο στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Και μιλάει για συμψηφισμούς, για ευθύνες από το 1998». Στην κυβερνητική τακτική το ΠΑΣΟΚ διακρίνει μια προσπάθεια συμψηφισμού και εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως, ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν θα σταματήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να απαιτήσει  την πλήρη διερεύνηση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να εστιάζει τα πυρά του και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμβαίνοντας χθες στην Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος αποκάλεσε «ψέμα» την δήλωση του πρωθυπουργού για το ότι είχε σχεδιαστεί αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Σημείωσε πως «η παρέμβαση της δικαιοσύνης και η έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πριν από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά είναι τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε πως «ξέρει όλη η Ελλάδα ότι ήταν μια γαλάζια συμμορία αυτή η οποία έκλεψε τα λεφτά των Ελλήνων αγροτών για να τα δώσει στους δικούς της και να επηρεάσει και τα εκλογικά αποτελέσματα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Τόσα χρόνια η ΑΑΔΕ, που ελέγχει και με τεχνητή νοημοσύνη και με συστήματα προηγμένου ελέγχου την κίνηση λογαριασμών και φορολογικές δηλώσεις σε συσχέτιση με ΑΦΜ, δεν κατάλαβε τίποτα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια παράνομες ενισχύσεις σε ΑΦΜ που δεν ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι;»

Το ΚΚΕ

Την δική του πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Αυτά ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε – σε παρέμβασή του στην Βουλή – την κυβέρνηση πως «πάτε να “διαγράψετε” επί της ουσίας τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή και τις ευθύνες των υπουργών σας, αρνούμενοι τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής».

Θύμισε ότι «το ΚΚΕ κατέθεσε χθες το ολοκληρωμένο σκεπτικό του για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες και ζητά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη, για τη διερεύνηση των αδικημάτων της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τελεσθέντων από κοινού και κατ’ επανάληψη, κακουργηματικού χαρακτήρα».

Η Νέα Αριστερά

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Νέα Αριστερά. Με τον Αλέξη Χαρίτση να έχει ήδη θέσει θέμα και για …τα επόμενα σκάνδαλα που αναμένονται. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του «στη Βουλή έθεσα ένα απλό ερώτημα προς την κυβέρνηση και απάντηση φυσικά δεν πήρα: «Ισχύει ή δεν ισχύει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ανοίξει 84 υποθέσεις κατά της Ελλάδας;».84 υποθέσεις: ΟΠΕΚΕΠΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, απευθείας αναθέσεις στην Παιδεία και στη Μετανάστευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα