Συνάντηση Μητσοτάκη – Λαμπίμπ με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία
Διαβάζεται σε 2'
Με την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων Hadja Lahbib συναντήθηκε την Παρασκευή (18/07) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
- 18 Ιουλίου 2025 15:01
Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων Hadja Lahbib (Χάτζα Λαμπίμπ) είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή (18/07) στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικά θέματα στην ατζέντα την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη στρατηγική ετοιμότητας της ΕΕ απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως από το 2019 η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση σε φυσικές καταστροφές, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση τεχνολογίας, drones και τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση πυρκαγιών. Εξήρε επίσης τον ρόλο του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU και τις προεγκατεστημένες πυροσβεστικές δυνάμεις από χώρες-μέλη στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη μεγαλύτερης έμφασης στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, πέρα από τον μετριασμό, καθώς – όπως ανέφερε – τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές είναι πια «μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Lahbib υπογράμμισε ότι η νέα Στρατηγική Ετοιμότητας της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στις 26 Μαρτίου, συνοδεύεται από αυξημένο προϋπολογισμό 10,7 δισ. ευρώ στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η έγκαιρη πρόληψη και όχι μόνο η αποκατάσταση μετά από κρίσεις, με επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και στρατηγικά ιατρικά αντίμετρα, ενόψει πιθανών μελλοντικών πανδημιών και υβριδικών απειλών.
Η κα. Lahbib επισήμανε επίσης την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία στους κανονισμούς πολιτικής προστασίας της ΕΕ, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε σύνθετες κρίσεις, που συνδυάζουν φυσικές καταστροφές με κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις.
Αναφέρθηκε, τέλος, σε ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Γάζα και το Σουδάν, τονίζοντας τη σημασία της ισότητας των φύλων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω του Agora Fund, που στοχεύει στην αξιοποίηση του συνόλου των δεξιοτήτων της κοινωνίας.