Σκα Κέλερ στο NEWS 24/7: Τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά

Δε θα βασιζόμουν στο μεγάλο συνασπισμό για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη, δηλώνει η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, η οποία μίλησε στο NEWS 24/7 στο περιθώριο του Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα
- 19 Μαρτίου 2018 07:11
Την ανάγκη η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη να γίνει πιο εντατική και να στοχεύσει στη δημιουργία κοινωνικών πλειοψηφιών υπογραμμίζει στο News24/7 η Σκα Κέλερ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γερμανίας και συμπρόεδρος της Ομάδας Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.
Στο περιθώριο του Προοδευτικού Φόρουμ με τίτλο “Ενώνοντας δυνάμεις για μία άλλη Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στο οποίο μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, η Κέλερ (που γνωρίζεται με τον Έλληνα πρωθυπουργό από το 2014, όταν και οι δύο ήταν υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν), τόνισε την ανάγκη ανάληψης και άλλων τέτοιων πρωτοβουλίων, αλλά κυρίως την ανάγκη η αριστερά να επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ευρώπη κοινωνικά ζητήματα και θέματα όπως ο βασικός μισθός, αντί να αφήνει τις συντηρητικές δυνάμεις να εγκλωβίζουν το δημόσιο διάλογο σε κατασκευασμένες συγκρούσεις τύπου “άνεργοι εναντίον προσφύγων”.
Η Κέλερ δηλώνει εξάλλου πολύ επιφυλακτική όσον αφορά στις προσδοκίες για τέλος της πολιτικής της λιτότητας στην Ευρώπη επειδή στη νέα γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι όπως και η Linke στη Γερμανία είχαν εξάλλου υποδεχθεί με αρνητικά σχόλια τη συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Η κ. Κέλερ υπενθυμίζει άλλωστε ότι και επί της προηγούμενης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού εφαρμόστηκε σε σημαντικό βαθμό η πολιτική της λιτότητας και δηλώνει ότι αναμένει εάν τα ωραία λόγια στο κείμενο συμφωνίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για την Ευρώπη θα γίνουν και πράξη.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ.Κέλλερ στο News24/7 έχει ως εξής:
Ο μεγάλος συνασπισμός ξύπνησε ελπίδες στο νότο της Ευρώπης. Μπορεί κανείς να ελπίζει σε ένα τέλος της λιτότητας, επειδή τώρα θα υπάρχει Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών;
Το ελπίζω, αλλά δε θα βασιζόμουν σε αυτό. Διότι είχαμε ήδη και πριν ένα μεγάλο συνασπισμό και επί της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού εφαρμόστηκε σε σημαντικό βαθμό η λιτότητα. Θα ευχόμουν φυσικά αυτό τώρα να αλλάξει. Στο κείμενο της συμφωνίας για το μεγάλο συνασπισμό υπάρχουν πολλά θερμά λόγια για την Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να φανεί πρακτικά τι σημαίνει αυτό.
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν κατακρημνιστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά παρόλα αυτά τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα δεν έχουν επωφεληθεί από αυτό- η Ελλάδα αποτελεί μία εξαίρεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί;
Μία πολύ καλή ερώτηση. Βλέπω με μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που μέχρι τώρα ψήφισαν αριστερά, ψηφίζουν τώρα δεξιά. Στη Γερμανία η AfD παίρνει ψήφους και από τα αριστερά και από τους σοσιαλδημοκράτες- κυρίως από τους σοσιαλδημοκράτες- φυσικά και από την CDU, αλλά παρόλα αυτά. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία και αναρωτιέται κανείς γιατί συμβαίνει. Πιστεύω ότι τα κόμματα στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος έχουν καταφέρει να μη συζητάμε για κοινωνικά ζητήματα και για το βασικό μισθό και τέτοια θέματα, αλλά συζητάμε για τους αλλοδαπούς, τη μετανάστευση και ζητήματα ταυτότητας. Έτσι τα κοινωνικά θέματα έχουν καλυφθεί από ένα ζήτημα ταυτότητας και σε αυτό το αριστερό στρατόπεδο δεν έχει καλή απάντηση ή βρίσκεται πάντα σε θέση αμυνόμενου πηγαίνοντας στο πεδίο διαλόγου της δεξιάς. Πρέπει να βγούμε μπροστά και πιο επιθετικά, να μη μπαίνουμε στη λογική οι άνεργοι εναντίων προσφύγων, αλλά να αναδείξουμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα.
Θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να συνεργαστούν πιο στενά ή και να ενωθούν, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά;
Εχουμε διάφορα κόμματα στο αριστερό πολιτικό φάσμα, πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εντάξει σε μία Δημοκρατία, αλλά παρόλα αυτά πρέπει φυσικά να συνεργαστούμε. Το κάνουμε ήδη στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ καλά, στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζουμε πολλές φορές μαζί και αυτό μπορούμε να το εντατικοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση. Εφόσον συμφωνούμε πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικές πλειοψηφίες.