Στα δύο η Ν.Δ: Οι μεν και οι… δεν

Στα δύο η Ν.Δ: Οι μεν και οι… δεν
ΒΟΥΛΗ-2Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ // ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο σκληρός πυρήνας γύρω από την ηγεσία δείχνει προς την καταψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας, ενώ η πλειοψηφία των κεντρώων και φιλελεύθερων στελεχών ζητά -ματαίως- να ληφθεί υπόψη η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και προτάσσει τη συνέπεια. Τι λένε Στυλιανίδης, Μπακογιάννη, Μητσοτάκης Γεωργιάδης

Το ρήγμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται καθημερινά με αφορμή τη συζήτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Η ηγεσία εστιάζει στην καταστροφικότητα των μέτρων που θα συνοδεύουν το τρίτο -όπως λέει- μνημόνιο κλίνοντας σαφώς στην καταψήφιση ή στον ελιγμό με “παρών” ή αποχή. Η πλειοψηφία όμως των κορυφαίων, κεντρώων και φιλελεύθερων στελεχών επιμένει ότι μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία, θέτοντας ζήτημα συνέπειας στις αρχές της κεντροδεξιάς, δηλαδή την προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την υπευθυνότητα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη  συνέντευξη του στο news247 τόνισε ότι οι βουλευτές “δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία” και διαμήνυσε ότι η στάση της ηγεσίας της Ν.Δ θα κρίνει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς εκφράζονται φόβοι διάσπασης στην ψηφοφορία. Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ προεξόφλησε ότι η Ν.Δ θα ψηφίσει τη συμφωνία διότι “δεν μπορούμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ” και “δε θα διακινδυνεύσουμε τη χρεοκοπία της χώρας”. Εκτίμησε επίσης ότι εάν υπάρξει συμφωνία, θα δρομολογηθούν εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ, ενώ άφησε προσεκτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία.

Το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαϊου, με θέμα την οικονομία και τη διαπραγμάτευση, ενώ την επομένη ο Αντώνης Σαμαράς θα αναχωρήσει για τη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της 21ης Μαϊου. Θα επιδιώξει στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη συνέχεια, να έχει νέες συναντήσεις με ξένους ηγέτες και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει το πως θα εξηγήσει το ενδεχόμενο να καταψηφίσει μία συμφωνία στους εταίρους και ηγέτες του ΕΛΚ.

Επισήμως, συνεργάτες του κ.Σαμαρά λένε πως στο πολιτικό συμβούλιο της Τρίτης δε θα συζητηθεί η στάση της Ν.Δ με το εύλογο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση αφού δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Το πιθανότερο είναι άλλωστε η τελική απόφαση να ληφθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και όχι από οποιοδήποτε όργανο, ειδικά από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Δεν αποκλείεται όμως το ζήτημα να τεθεί από μέλη του πολιτικού συμβουλίου, όπου εκπροσωπούνται και οι δύο απόψεις. Ο πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης για παράδειγμα διαφωνεί με τη διολίσθηση σε “αντιμνημονιακές” στρατηγικές του παρελθόντος. Θεωρεί αντίθετα ότι η Ν.Δ πρέπει να στηρίξει και ότι, ούτως ή άλλως, εάν στην ψηφοφορία η κυβέρνηση απωλέσει τη δική της πλειοψηφία, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης. Επομένως η Ν.Δ θα πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Στο πολιτικό συμβούλιο όμως συμμετέχουν και οι βασικοί υποστηρικτές της σκληρής γραμμής, που πιστεύουν ότι η ψηφοφορία μπορεί να αποτελέσει αφορμή ή αρχή κατάρρευσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο δεύτερος μάλιστα σχολίασε χθες στο twitter: “Τελικά για κάποιους εμείς ήμασταν προδότες και όταν ψηφίζαμε το Μνημόνιο επί Σαμαρά και αν δεν το ψηφίσουμε επί Τσίπρα….καλό;” Σχόλιο που απευθυνόταν περισσότερο στο εσωτερικό της Ν.Δ, επιβεβαιώνοντας το πολεμικό κλίμα μεταξύ των μεν και των δε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα