Με 153 ναι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Ραντεβού το Γενάρη με το ασφαλιστικό

Με 153 ναι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Ραντεβού το Γενάρη με το ασφαλιστικό
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών με τα 13 προαπαιτούμενα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Άνοιξε ο δρόμος για την αποδέσμευση της υποδόσης του ενός δισ ευρώ. Αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τα κοράκια των funds και το μισθολόγιο στο δημόσιο. Ο απαισιόδοξος Τσακαλώτος και η κόντρα για τον... Μάρξ

Με 153 ψήφους εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, μετά από σφοδρή αντιπαράθεση για τα κόκκινα δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ υποστήριξε ότι τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει υπονομεύσει με τις δηλώσεις του προεκλογικά, αλλά και ο πρωθυπουργός μετεκλογικά. “Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τα τρισκατάρατα funds και τα «κοράκια» -δικές του οι εκφράσεις- και τώρα με το νόμο που ψηφίζει τους εκχωρεί τα «κόκκινα» δάνεια. Από 35% τα «κόκκινα» δάνεια σε μια χρονιά θα φτάσουν, σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 52% τέλος του χρόνου. Άλλη μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ”, σχολίασε.

Ο κ.Χατζηδάκης επιτέθηκε και στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος διαμηνύει πως εξακολουθεί και διαφωνεί με τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ο ίδιος υπέγραψε. “Ο κ. Σπίρτζης μας κατακεραύνωσε για τις συμβάσεις που ο ίδιος έφερε. Σουρεαλισμός; Κάφκα; Ταινία Monty Python; Τι να πω;Τους Monty Python ακολούθησε ο κ. Σπίρτζης και στη σύμβαση  για  τα περφερειακά αεροδρόμια, την οποία με πόνο ψυχής υπέγραψε!”, είπε ο κ.Χατζηδάκης.

“Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή. Εμείς έχουμε μια συμφωνία προ του εκλογών. Σας το υπενθυμίζω για πολλοστή φορά: Προ των εκλογών. Μια συμφωνία σαφή, συγκεκριμένη, χωρίς καινούργια ή παλιά θέματα και αυτή τη συμφωνία μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση την προχωράει, την εφαρμόζει, φτάνει σε συμφωνίες, βελτιώνει σε πολλά σημεία τα συμφωνηθέντα. Άρα, προς τι η κριτική ότι άλλα λέγαμε προεκλογικά; Η συμφωνία δεν ήταν μέρος των δεδομένων με τα οποία πήγαμε στις εκλογές” απάντησε ο κ.Σταθάκης.

Ενστάσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ όχι όμως τα μεσάνυχτα εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα, εξέφρασαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την παράταση της συζήτησης  πέραν των 10 ωρών που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής για να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές και σχολίασε το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών ολοκληρώθηκε δύο ώρες νωρίτερα. “Είπαμε καλώς τα παιδιά σε ότι αφορά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά εσείς το πήρατε πάνω σας”, σχολίασε ο κ.Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη . “Γυναίκα συρρίκνωσα το παράλληλο πρόγραμμα” είπε καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική του κατεπείγοντος.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε πολύ πιο απαισιόδοξος απο τον κ.Σταθάκη, παραδεχόμενος ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος επώδυνος συμβιβασμός στη  διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων.

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν και κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να σχολιάζει ειρωνικά ότι τα κοράκια έγιναν αρνάκια, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη να καταγγέλλει κόστος ένα δις ευρώ επιπλέον για το δημόσιο λόγω του νέου μισθολογίου πυροδοτώντας μία κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, το Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ να απαντά “σιγά τα αίματα” στις δηλώσεις υπουργών πως η κυβέρνηση ματώνει και το Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων δηλώνει ότι δεν προαλείφεται για το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολούθησε και δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης Σταθάκη- Χατζηδάκη , καθώς ο δεύτερος έκανε λόγο για παραπλάνηση των πολιτών. “Γίνατε όψιμα αντιευρωπαϊστές” του απάντησε ο Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας τα περί μεταβίβασης στεγαστικών και αγροτικών δανείων.

Με αφορμή τον… Μάρξ αντιδίκησαν εν τω μεταξύ ο κ.Τσακαλώτος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ανοίγει η αγορά για πώληση κόκκινων δανείων

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνεται το σήμα για την πώληση των κόκκινων δανείων, σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων (εκτός των στεγαστικών πρώτης κατοικίας). Για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τις 15 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η δεύτερη φάση διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν για τώρα εξαιρεθεί, όπως τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015, όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια – ΕΔΑΜΕΔ) και εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων (Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια – ΕΜΑΜΕΔ). Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα λαμβάνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση από τις τράπεζες και θα εποπτεύονται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα:

– Η διαχείριση δανείων και η μεταβίβαση απαιτήσεων θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οι οποίες υποχρεωτικά εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος.

–        Δικαίωμα να πωλούν και να μεταβιβάζουν απαιτήσεις, έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, οι εταιρείες ειδικού σκοπού και οι εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων. Τα δάνεια μπορούν να πωλούνται σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και στα νομικά πρόσωπα που παίρνουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση δανείων. Μεταξύ των παραπάνω επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις απαιτήσεων από συμβάσεις απαιτήσεων κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

–        Η άδεια των εταιρειών χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Πιστοποίηση προβλέπεται και για τους συμβούλους της εταιρείας.

–        Παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, σε περίπτωση που απαιτείται για τη διαχείριση των δανείων.

–        Οι εταιρείες που εξαγοράζουν δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση εγκεκριμένου σχεδίου τερματισμού δραστηριότητας προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του κεφαλαίου τους.

Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο – Αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης

Ριζικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στο μισθολογικό καθεστώς του δημοσίου το πολυνομοσχέδιο, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αποσύνδεση βαθμού – μισθού με τη θέσπιση ενός αριθμού μισθολογικών κλιμακίων (διαφορετικού ανά κατηγορία υπαλλήλων) για την κατάταξη των υπάλληλων.

Το νέο σύστημα αμοιβών προβλέπει τη μισθολογική επανακατάταξη των υπαλλήλων σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης τους. Ειδικότερα προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπάλληλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 19 κλιμάκια για τους υπαλλήλους της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η εν λόγω κατάταξη είναι ανάλογη των ετών υπηρεσίας και των τυπικών προσόντων.

Επίσης, προβλέπεται διαφορετική μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης του υπαλλήλου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται τριετής από διετής που είναι σήμερα μισθολογική εξέλιξη των υπάλληλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ενώ παραμένει διετής για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο αυξάνει το επίδομα θέσης ευθύνης στα 1.000 ευρώ (από 900 ευρώ που είναι σήμερα) για τον Γενικό Διευθυντή, στα 450 ευρώ (από 400 ευρώ) για τον Διευθυντή, 350 ευρώ (από 300 ευρώ) για τον Υποδιευθυντή και 290 ευρώ (από 250 ευρώ) για τον Τμηματάρχη.

Λοιπές διατάξεις

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή περιλαμβάνει:

– Διατάξεις για την αναδρομική ισχύ αποφάσεων για έργα του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιτελικών δομών ΕΣΠΑ σε υπουργεία, ορίζεται αναδρομικά ότι είναι νόμιμες προσκλήσεις και  αποφάσεις, καθώς και άλλες πράξεις για το νέο ΕΣΠΑ που έγιναν από τις 23/12/2014 και έως την επίσημη ισχύ του νόμου που το διέπει.

– Διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου «τοπικός οίνος» και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Προς το παρόν εκτός ο ΑΔΜΗΕ

Την απόφασή της να μην ενσωματώσει στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια τις ρυθμίσεις που αφορούν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση φοβούμενη πιθανώς περισσότερες αντιδράσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διέψευσαν τις πληροφορίες περί επικείμενης κατάθεσης τροπολογίας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας) και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων ξεκαθαρίζοντας ότι τα επίμαχα ζητήματα θα έρθουν στη Βουλή με άλλην νομοθετική πρωτοβουλία. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών εξήγησαν ότι τα δύο θέματα έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις.

Στη μεν περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε, ο κ. Τσακαλώτος η κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχέδιό της όπου υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας. «Το σχέδιο έχει κατατεθεί.

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στον δημόσιο χώρο, γίνεται πιο δημόσιος στην αρχή. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει» τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για τη διατήρηση του 51% του φορέα στο Δημόσιο και παραχώρηση του 49% (20% σε εταιρεία δικτύου και 29% μέσω του χρηματιστηρίου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα