Στο Λονδίνο για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Λονδίνο για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη Πέμπτη σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει τον ενεργότερο δυνατό ρόλο στην επίλυση του προσφυγικού

Mε το προσφυγικό να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και την Κομισιόν να απειλεί την Ελλάδα ακόμα και με έξοδο από την Σένγκεν, στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες αποφάσισαν τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου και διοργανώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, και τα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος να ενισχυθεί σημαντικά η χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών των πληγέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Βρετανική πρωτεύουσα που εντάσσεται στην ευρύτερη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο προσφυγικό, θα αφορά θέματα, όπως η εξεύρεση εργασίας για τους Σύρους προσφυγές, η εκπαίδευση για τα παιδιά, οι πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να παραμένουν οι Σύροι στη χώρα τους, αλλά και πως θα στηριχθουν άλλες περιοχές, όπως η Ιορδανία και ο Λιβάνος…

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν στο NEWS 247 να υπάρξει και από  την ελληνική πλευρά μια μικρή οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο του δυνατού, για τους Σύρους πρόσφυγες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει την ευθύνη της Διάσκεψης και τηλεφωνεί στους ξένους ηγέτες, το παρών θα δώσουν ο Μάρκ Ρούτε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άνγκελα Μέρκελ, η Έρνα Σόλμπεργκ κ.α.

Με τον πρωθυπουργό να έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας για το προσφυγικό, αλλά και τις ενστάσεις που βάζει η κυβέρνηση για την “μετάθεση ευθυνών” που επιχειρείται, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει και μια σειρά επαφών το διήμερο 3-4 Φεβρουαρίου που θα βρεθεί στο Λονδίνο.

Ο επόμενος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η Τεχεράνη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στις 7-8 Φεβρουαρίου.

Απειλούν με έξοδο από τη Σένγκεν

Το γεγονός πως η Ελλάδα έχει “ξεπεράσει τον εαυτό της για το προσφυγικό προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της” επισημαίνει η κυβέρνηση απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται απο την Κομισιόν με το τελεσίγραφο των τριών μηνών.

Αυτό το οποίο υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της είναι πως “είναι μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα.”

Πηγές που γνωρίζουν καλά το μεταναστευτικό ζήτημα σημειώνουν πως οι επόμενες εκθέσεις θα είναι καλύτερες.

Αυτό το οποίο επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενίσχυση της Frontex χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Παράλληλα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει μείνει μετέωρο, καθώς από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να τονίζουν πως όλα εξαρτώνται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές της Τουρκίας.

Αυτή την θέση επανέλαβε και ο Γιάννης Μουζάλας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε: “Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες, να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hot spot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες και την επόμενη να γυρίζουν στην Τουρκία με σκάφος της Frontex”.

Αυτό το οποίο εκτιμάται είναι πως οι νέες πιέσεις πρόερχεται από χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό στο εσωτερικό τους, ενώ ακροδεξιές κυβερνήσεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα