Στρατηγική ανάκαμψης σε τρεις άξονες, με δύο ορόσημα

Στρατηγική ανάκαμψης σε τρεις άξονες, με δύο ορόσημα

Η συζήτηση για την «στρατηγική της επόμενης μέρας» έχει ανοίξει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Επί τάπητος οι επόμενες πρωτοβουλίες σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μεθαύριο και το Σάββατο

Τη στρατηγική που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική και δημοσκοπική του ανάκαμψη καταρτίζει η κυβέρνηση, καθώς μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν όχι μόνο ότι το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό, αλλά και ότι τώρα η κυβέρνηση της Αριστεράς καλείται να αναμετρηθεί με την ίδια την Ιστορία.

Επόμενα βήματα

Άλλωστε, μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε και ορισμένα νούμερα και μεγέθη να βελτιώνονται, ωστόσο το Μαξίμου ουδόλως αρκείται σε ένα «success story» που να στηρίζεται σε… επιτόκια ομολόγων και σε μικρές μειώσεις των ποσοστών της ανεργίας. Για τον λόγο αυτό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, στα «παραγωγικά» υπουργεία, αλλά και στα «ρετιρέ» της Κουμουνδούρου βρίσκεται υπό κατάρτιση ένα σχέδιο πλήρους πολιτικής και οικονομικής αντεπίθεσης, με νέες πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να εμπεδώσουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, που αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης στρατηγικής συζήτησης που φτάνει ως τα σχέδια για εθνικές κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2019, χωρίζεται σε δύο χρονικά ορόσημα: το πρώτο αφορά την περίοδο από τώρα ως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και επισήμως λήγει το Μνημόνιο. Επί της ουσίας, αυτή η χρονική περίοδος των 13 μηνών αποτελεί την πλέον κρίσιμη πρόκληση για την κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να διεκπεραιώσει τις εναπομείνασες υποχρεώσεις και τα «προαπαιτούμενα», να παραμείνει σε συνεννόηση με τους δανειστές και, ταυτοχρόνως, να ανακτά σταδιακά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να εξέλθει η Ελλάδα του Μνημονίου χωρίς να χρειαστεί «προληπτική πιστωτική γραμμή» και… το «μίνι Μνημόνιο» που θα τη συνοδεύει.

Το δεύτερο ορόσημο αφορά την αμέσως επόμενη περίοδο: δηλαδή, από τον Αύγουστο του 2018 ως την εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή άλλους 13 μήνες κατά τους οποίους ο κεντρικός στόχος είναι να μπορέσει να επουλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πληγές που άνοιξε η πολυετής πολιτική λιτότητας στην κοινωνία –κι αυτό παρά το γεγονός ότι ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι το 2018 δε θα είναι –έστω στα τέλη του…- εκλογική χρονιά, λόγω των μειώσεων στις συντάξεις που έρχονται από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Οι τρεις άξονες

Πέραν των δύο οροσήμων που συνολικά αθροίζουν τους 26 μήνες που απομένουν στην κυβέρνηση ως την λήξη της θητείας της, το στρατηγικό σχέδιο που εξετάστηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, στην Πολιτική Γραμματεία και το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος χωρίζεται σε τρεις άξονες: ο πρώτος άξονας αφορά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να αποκτήσει πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές ως τον Αύγουστο του 2018. Πέραν αυτών, όμως όπως έχει προκύψει από τις πρώτες συζητήσεις, σε προτεραιότητα τίθενται άλλοι δύο άξονες: αφενός, ο ανασχεδιασμός του κοινωνικού κράτους με ό,τι χρήματα μπορεί να διαθέσει το κράτος είτε από τον προϋπολογισμό, είτε από κοινοτικά κονδύλια, ώστε να στηριχθούν ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν εργαλεία για να αλλάξει η κατάσταση σε συγκεκριμένα πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι προχθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας για «επιδότηση» εργαζομένων με μπλοκάκι, ώστε αυτοί να προσληφθούν κανονικά και να μετατραπούν σε μισθωτούς με πλήρη δικαιώματα από τους εργοδότες τους είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, που έχουν τεθεί επί τάπητος αυτές τις ημέρες στις συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τα χαρακτηριστικά της «δίκαιης ανάπτυξης» που διαρκώς παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ήδη ορισμένα μέτρα με πλήρως αναπτυξιακό χαρακτήρα που αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές και επιχειρηματικές κατηγορίες, αλλά και τη μεσαία τάξη γενικότερα. Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Κρασί, που συνεισέφερε ελάχιστα στο δημόσιο ταμείο επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα ενός εμβληματικού ελληνικού προϊόντος είναι ένα παράδειγμα, καθώς όλα δείχνουν πως στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, εξετάζονται ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό για εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βρεθεί να πληρώνουν το… 70% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και νέα μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, λόγω και του χαρακτήρα της ως «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα