Συμφωνεί με Στουρνάρα ο Σημίτης για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Συμφωνεί με Στουρνάρα ο Σημίτης για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Παρασκευή 2 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Με την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συμφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός κατά το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Με την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη ύπαρξης μίας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, συμφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός κ.Κώστας Σημίτης κατά το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, διευθυντή σύνταξης της Huffington Post Greece, κ.Παύλου Τσίμα.

“Η κυβέρνηση λέει ότι θα μπορούμε να δανειστούμε ελεύθερα σε όποιο επιτόκιο θέλουμε, αλλά το επιτόκιο δε θα είναι το 1%- 2%, που δανειζόμαστε τώρα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς”, ανέφερε ο κ. Σημίτης. Υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκδοση ομολόγων το επιτόκιο ήταν 3,75%, ανέφερε ότι πλέον ανέβηκε στο 4% και εκτίμησε ότι όπως είχε γίνει και την περίοδο 2010- 2012, θα ανέβει σταδιακά μέχρι να φτάσει το 6%.

“Όταν φτάσουμε εκεί, αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Αυτό που τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, εγώ το βρίσκω πολύ σωστό”, είπε ο κ.Σημίτης.

“Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ελεύθερη από δεσμεύσεις η κυβέρνηση θα καθορίσει τη δική της πολιτική, η λιτότητα θα είναι παρελθόν. Η απλή απάντηση: Πρόκειται για παραμύθι. Και οι λόγοι είναι πολλοί”, δήλωσε επίσης ο κ.Σημίτης.

Ανέφερε συγκεκριμένα τον κανονισμό της Ευρωζώνης 471/2013, που καθορίζει την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία επί των κρατών μελών και αναφέρει ότι τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία και μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της βοήθειας που έχει ληφθεί. “Η Ελλάδα θα χρωστά για πολλά χρόνια ακόμη περισσότερο από 75%, άρα σύμφωνα με όλες τις απόψεις που υπάρχουν στην ΕΕ και τα κείμενα, η εποπτεία θα συνεχιστεί και θα είναι στενή”, επισήμανε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2025 και για πολλά χρόνια. “Πρωτογενή αυτού του ύψους και επί τόσο μακρύ διάστημα είναι ανέφικτα”, υπογράμμισε.

Ο κ.Σημίτης επισήμανε τέλος ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί λόγω της κρίσης σε μία παραγωγική αποεπένδυση και αναρωτήθηκε: “Είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να αλλάξει στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα μέχρι τον Αύγουστο; Αστειευόμαστε;”

Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα απολύτως ελληνικό, καθώς όπως είπε: “όλα τα προηγούμενα προγράμματα είναι επίσης ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης”. Σχολίασε επίσης ότι αποκλειστικά ελληνικό πρόγραμμα ήταν αυτό που εφάρμοσε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο είπε ότι ζημίωσε τη χώρα κατά 150 δισ ευρώ ή κατά την εκτίμηση Βίζερ 200 δισ ευρώ.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα του μνημονίου “δε μπορεί να αποτελεί επανάληψη χιλιοειπωμένων εξαγγελιών, που κατά τους εμπνευστές τους διαφοροποιούν την αριστερή Ελλάδα, από την προηγούμενη νεοφιλελεύθερη Ελλάδα.”

Σχολίασε επίσης τη δήλωση του πρώην επικεφαλής του EWG, κ.Τόμας Βίζερ, ότι αμφιβάλλει εάν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους. Κατά την εκτίμηση του κ.Σημίτη θα υπάρξει κάποια ρύθμιση του χρέους, αλλά που θα αφορά σε βαθμιαίο περιορισμό του ώστε να ασκείται στην Ελλάδα πίεση για τη συμμόρφωση με τα υποσχεθέντα, με συνέπεια το διαρκή έλεγχο της ελληνικής οικονομίας παρά το τέλος των μνημονίων.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα