Συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο
Eurokinissi

Έδωσαν τα χέρια κυβέρνηση με τρόικα για την κινητικότητα των περίπου 5.000 υπαλλήλων της δημόσιας δεξαμενής. Καμία δήλωση από Κυρ. Μητσοτάκη. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή

“Έκλεισε” η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκαν για μισή ώρα με την τρόικα το απόγευμα του Σαββάτου, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος του υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα και αμέσως μετά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά. Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δει το Eurogroup”.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τα υπόλοιπα θέματα και προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την “πολιτική έγκριση” της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση δεν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

“Τα αγκάθια”

Σύγχυση, εν τω μεταξύ, επικρατεί για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μητσοτάκης, μετά την απαίτηση της τρόικας να μπουν σε τρίμηνη ή τετράμηνη διαθεσιμότητα όσοι μετατάσσονται, εμφανίστηκε αρνητικός να βάλει σε αυτή τη διαδικασία τους 5.000 εκπαιδευτικούς που θα μεταταχθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αντί των εκπαιδευτικών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την άντληση των 5.000 υπαλλήλων από ΟΤΑ, που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.

Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φερόταν να λέει ότι “όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές”.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η δεξαμενή των 5.000 υπαλλήλων θα προέλθει από τους ΟΤΑ και όχι τους καθηγητές.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι “μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα υπάρξουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επίσημες ανακοινώσεις”.

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η “πολιτική έγκριση” στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Τι θα ισχύσει

Αναλυτικότερα, από τους 12.500 υπαλλήλους οι 3.500 θα είναι μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για τους οποίους προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Στη συνέχεια μετά από αξιολόγηση θα επαναπορροφηθούν σε ποσοστό 80-90% και οι υπόλοιποι θα απολυθούν.

Επίσης, οι 2.500 που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας θα είναι εκπαιδευτικοί και οι 2.000 είναι αυτοί που θα προκύψουν από τα οργανογράμματα των υπουργείων.

Αλλαγές προβλέπονται και στη διάρκεια της διαθεσιμότητας με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 8μηνο.

Δηλαδή όσοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα πρέπει να απορροφηθούν και πάλι μέσα σε διάρκεια 8 μηνών, αφού μετά την παρέλευση του 8μήνου θα απολύονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα