Συνάντηση Σαμαρά-Λι: Η Ελλάδα να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και διάδρομος για τις πωλήσεις της

Τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ
- 19 Ιουνίου 2014 17:23
Με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Κινέζος υψηλόβαθμος αξιωματούχος βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να συζητήσει την πολιτική ηγεσία και τους οικονομικούς παράγοντες τις πιθανότητες περαιτέρω σύσφιξης των διμερών οικονομικών σχέσεων μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα.
Λίγο μετά τις 15:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το jumbo των Κινεζικών αερογραμμών στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και η σύζυγός του. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία.
Μετά την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων ο Κινέζος πρωθυπουργός χαιρέτισε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις διακρατικές συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την τριήμερη παραμονή του Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί αναχώρησαν με προορισμό την πλατεία Συντάγματος προκειμένου ο πρωθυπουργός της Κίνας να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Μετά τη συνάντηση A. Σαμαράς είπε από τη δική του μεριά:
“Εκφράζω το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που υποδεχόμαστε στη χώρα μας τον φίλο πρωθυπουργό της Κίνας. Όπως πέρυσι στο Πεκίνο, ένα ταξίδι γεμάτο για μένα αναμνήσεις και θετικά συμπεράσματα, έτσι και φέτος γίνεται φανερό ότι μεταξύ των χωρών μας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας, αλλά και κλίμα παραγωγικής συζήτησης σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους δύο λαούς της. Αυτό το κλίμα που θα ενισχύεται στο μέλλον. Πριν λίγο μιλήσαμε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε διεθνές και διμερές επίπεδο. Από τη δική μου μεριά εξέφρασα τη βαθιά εκτίμηση μας για τη στήριξη της χώρας του στα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, επέστρεψε στις αγορές, ξεπερνάει την ύφεση και διεκδικεί τον ρόλο που της ταιριάζει στον κόσμο και την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζει και η κινεζική πολιτική πλευρά.
Επίσης, με τον κ. Λι εξετάσαμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σημειώσει βήματα προόδου. Συμφωνήσαμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις πρέπει να ενισχυθούν με απευθείας επαφές των ηγεσιών με συγκεκριμένη ατζέντα και βήματα. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μας, ενώ μιλήσαμε για την υψηλή εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης για τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Θα επισκεφθούμε μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και θα μιλήσουμε για την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο θα τον κάνει κεντρικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.
Έχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες συμφωνίες και μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερες. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός διαδρόμου για τις πωλήσεις από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή. Παράλληλα ανταλλάξαμε ιδέες για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και για το ισοζύγιο μας σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υπογράψαμε στο Πεκίνο. Μιλήσαμε και για την τόνωση των τουριστικών μας ανταλλαγών. Είπα ότι φέτος προσδοκούμε να έχουμε περίπου 20 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα, δηλαδή 2 τουρίστες για κάθε Έλληνα. Τέλος να αναφερθώ στην πολιτιστική μας συνεργασία που είναι μεγάλο κεφάλαιο για τις διμερείς μας σχέσεις. Υπογράψαμε για αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων. Χαιρόμαστε που η αρχαία ελληνική ιστορία διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας. Θα αρχίσει και η διδασκαλία Κινεζικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Αθηνών για να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές ανταλλαγές μας. Αύριο θα υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας στον Πειραιά και το Σάββατο θα περιηγηθούμε μαζί στα μνημεία της Κρήτης”.
Από τη δική του μεριά, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, είπε:
“Είναι η πρώτη μου επίσκεψη. Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πανάρχαια ιστορία, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση. Έχουμε παρόμοιες ιδεολογίες και νοοτροπίες. Κατά την αναταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την επιστροφή των Κινέζων πολιτών στη χώρα τους και την ευχαριστούμε για αυτό”.
Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση του δημόσιου χρέους, η Κίνα πίστευε ότι ο ελληνικός λαός έχει την εξυπνάδα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και η κινεζική κυβέρνηση είναι πάντα διαθέσιμη για να προσφέρει.
Σήμερα, την πρώτη μέρα της επίσκεψης μου, μίλησα με τον κ. Σαμαρά που είμαστε παλιοί φίλοι και είχαμε ειλικρινείς και βαθιές συζητήσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες της συμφωνίας μας αλλά θα πω ότι χρειαζόμαστε να υλοποιήσουμε μαζί με τους υπουργούς τους κοινούς σχεδιασμούς που έχουμε και να τα κάνουμε αποτελέσματα. Η ομιλία του κ. Σαμαρά ισούται με τη δική μου ομιλία μιας και έχουμε πολλά κοινά στον προγραμματισμό μας”.
“Φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, διμερείς σχέσεις, να φέρουμε την Κίνα κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο και να γίνουμε πύλη για την Κίνα”, είπε στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους στόχους της συνεργασίας.
“Πιστεύω ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα είναι φυσικός θαλάσσιος σύνδεσμος με την Κίνα”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. “Να κάνουμε έναν κόμβο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη και την Κίνα. Ακόμα και ενεργειακός κόμβος είναι εφικτός”.