Συνδετικός κρίκος Ε.Ε.- Άγκυρας η Αθήνα

Συνδετικός κρίκος Ε.Ε.- Άγκυρας η Αθήνα
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας(δεν διακρίνεται), συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν(φωτό), κατα την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως "εκπροσώπου της Ε.Ε", στις συνομιλίες με την Τουρκία επισφραγίζεται αυτή την ώρα, κατά την τετραμερή σύσκεψη Τσίπρα- Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ που προκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το προσφυγικό –που εκ των πραγμάτων είναι θέματα αλληλένδετα- θα τεθούν επί τάπητος στην τετραμερή συνάντηση που διεξάγεται υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Η συνάντηση προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τον λουξεμβούργιο κοινοτικό αξιωματούχο, με αφορμή την διαρροή της πρότασης Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην επανεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η εν λόγω πρόταση, καίτοι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φρόντισε να την «στρογγυλέψει», εξελήφθη ως… «casus belli» από το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αξίωσε από τον πρόεδρο της Κομισιόν παρέμβαση επί του θέματος και σύγκληση της τετραμερούς διάσκεψης ώστε να αποκρουστεί κάθε τέτοια σκέψη. Άλλωστε, ήδη από προχθές, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πως θα υπάρξει ελληνικό «βέτο» αν ο Ντόναλντ Τουσκ επέμενε στην πρότασή του και στη στήριξη των θέσεων της «ομάδας Βίζενγκραντ». «Δεν μπορεί και δε θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση που θα παραπέμπει σε μη αποδοχή του ισότιμου καταμερισμού με τις αντίστοιχες ποσοστώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε.», είχε προαναγγείλει ο έλληνας πρωθυπουργός, καταλογίζοντας στον πολωνό αξιωματούχο ότι «βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση που είχε λήξει με έναν τρόπο που άφηνε ήδη πολλά ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης».

Αναβάθμιση ρόλου

Ωστόσο, πέραν της πρότασης Τουσκ, στη σημερινή τετραμερή και στη συζήτηση που θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ (σ.σ. η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου) θα συζητήσουν και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Οι πληροφορίες του News24/7 επιμένουν πως η πρόσκληση του τούρκου προέδρου στην Αθήνα δεν ήταν απλώς μία πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ταυτοχρόνως μία κίνηση που έγινε σε συντονισμό και συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Επί της ουσίας, σε μία φάση που οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Ευρώπη είναι τεταμένες και ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται απομονωμένος στον δυτικό κόσμο, το να αναλάβει η Ελλάδα ρόλο συνομιλητή με την Τουρκία είναι αυτό που σε άπταιστα… ελληνικά αποκαλείται «win-win situation», δηλαδή κατάσταση που βολεύει τους πάντες. Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας επί τάπητος και όλες τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Άγκυρα που εκπορεύονται από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί –όπως η καθυστέρηση στην χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία δημοσιοποίησε με δηλώσεις του στην Αθήνα ο τούρκος πρόεδρος.

Τροποποίηση συμφωνίας

Ταυτοχρόνως, όσο Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι «βολεύονται» να αφήνουν την Αθήνα να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, άλλο τόσο η συγκεκριμένη κατάσταση αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε, αφού ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως ο μόνος Ευρωπαίος αξιόπιστος συνομιλητής του «απρόβλεπτου» Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές του την τροποποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που συμφώνησε με τον τούρκο πρόεδρο, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα μπορεί να εκτονώνει την πίεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, χωρίς να χάνεται το προνόμιο της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους μετά την μετακίνησή τους. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του πως, αφ’ ης στιγμής οι μεταφορές θα γίνονται σε κλειστά κέντρα, δε ζητεί… έγκριση ή συναίνεση για την de facto τροποποίηση της συμφωνίας, διότι, όπως λένε παράγοντες με γνώση της κατάστασης, «δεν είναι δυνατόν μερικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να σηκώσουν το βάρος που θα έπρεπε να σηκώνει ολόκληρη η Ευρώπη»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα