Συνεδριάζει το ‘όλον ΠΑΣΟΚ’ άνευ Βενιζέλου

Συνεδριάζει το ‘όλον ΠΑΣΟΚ’ άνευ Βενιζέλου
Meeting of central committee of PASOK in Athens on Jan. 14, 2017 / 14 2016 SOOC

Ενωτικό μήνυμα για την κεντροαριστερά αναμένεται να δώσει η Γεννηματά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ, που θα ασχοληθεί με τον οδικό χάρτη του συνεδρίου του Ιουνίου. Απών ο Βενιζέλος. Τι συζητήθηκε χθες στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο

Μήνυμα ενότητας για την κεντροαριστερά αναμένεται να στείλει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η ΚΕ θα ασχοληθεί με τον οδικό χάρτη του συνεδρίου του Ιουνίου και θα αποφασίσει οργανωτικές λεπτομέρειες (που όμως είχαν προκαλέσει εσωκομματική συζήτηση) όπως ο αριθμός των συνέδρων.

Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες μία θεματική εκδήλωση- συνδιάσκεψη σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Τη Δευτέρα θα συγκληθεί η γραμματεία του συνεδρίου και στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει η κεντρική οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.

Το ουσιαστικό όμως ζήτημα αφορά στο άνοιγμα που για άλλη μία φορά θα κάνει η κ. Γεννηματά με ενωτική διάθεση. Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως όλα τα κόμματα, πρόσωπα και η βάση της κεντροαριστεράς καλούνται να συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια για έναν ενιαίο φορέα του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι γνωστοί οι όροι με τους οποίους θα γίνει αυτό και τα επόμενα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι το συνέδριο του Ιουνίου είναι το πρώτο μόνο βήμα προς τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, με ένα συνασπισμό κομμάτων καταρχήν, που θα εξελιχθεί στη νέα παράταξη στη συνέχεια.

Η κ. Γεννηματά αναμένεται να κινηθεί και πάλι στη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ασκώντας κριτική τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, καθώς διεκδικεί για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα αυτόνομο και διακριτό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ειδική μνεία αναμένεται να κάνει και στο δημοψήφισμα στην Τουρκία και τους κινδύνους που εγκυμονεί το αποτέλεσμα, καλώντας τόσο την Ευρώπη να αφυπνιστεί όσο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.

Από τη συνεδρίαση της ΚΕ θα απουσιάζει σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση έκφραση διαφωνίας, αν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και ημέρες ενημερώσει το Κίνημα ότι δε θα παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πάντως δεν απέδιδαν κάποια πολεμική διάθεση στην απουσία του, σημειώνοντας ότι εξάλλου είναι γνωστές οι απόψεις του και ισχύουν όσα έχει πει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου του 2015, την πολιτική ίσων αποστάσεων και τη διαμόρφωση της αυτονομίας του χώρου.

Ο κ. Βενιζέλος απουσίασε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, του οργάνου δηλαδή που αποτελείται από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Με άλλα λόγια, το “όλον ΠΑΣΟΚ” (κατά την περίφημη έκφραση του ίδιου του κ. Βενιζέλου) συνεδριάζει με μόνο απόντα τον πρώην πρόεδρο του, ο οποίος όμως δεν κινείται σε κατεύθυνση αμφισβήτησης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που πραγματοποιήθηκε σε καλό και ενωτικό κλίμα, εκφράστηκαν διαφωνίες από ελάχιστα μόνο στελέχη επί της διαδικασίας του συνεδρίου και συγκεκριμένα ότι ουσιαστικά εξελίσσεται σε συνδιάσκεψη και όχι συνέδριο. Ειδικότερα αντίστοιχες θέσεις εξέφρασαν ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης (που ζητά να κληθούν εκ νέου το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων να μετάσχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, καίτοι έχουν λίγο πολύ ήδη διαχωρίσει τη θέση τους), ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος (που χρεώνεται στους βενιζελικούς) και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Ανδρέας Σπυρόπουλος και Σωτήρης Ζαρπαλάς (της ομάδας των 30άρηδων υπό τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη).

Οι διαφωνίες αυτές όμως δεν ήταν ουσιαστικές, αλλά κατά βάση διαδικαστικές. Όπως σημείωναν κομματικές πηγές μετά τη συνεδρίαση, επί της ουσίας όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία του πολιτικού γεγονότος του συνεδρίου του Ιουνίου και ότι αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία η Δημοκρατική Συμπαράταξη να καλύψει την εναλλακτική πρόταση που ψάχνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς και ότι χρειάζεται δουλειά για να ενημερωθούν οι πολίτες για το “Σχέδιο Ελλάδα”, ώστε “να ξαναέρθει ο κόσμος κοντά μας”.

Κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έρχονται ωστόσο και βουλευτές, ανεξάρτητοι ή από άλλα κόμματα, καθώς μετά τις προσχωρήσεις του Αχμέτ Ιλχάν και του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα από το Ποτάμι και την επανάκαμψη του διαγραφέντα Λεωνίδα Γρηγοράκου, οι πληροφορίες έφεραν να συζητούν την ένταξη τους στην κοινοβουλευτική ομάδα οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Καρράς (προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων) και Στάθης Παναγούλης (προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης (κάτι που βέβαια διέψευδε η Ένωση Κεντρώων).

Καίτοι συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν έχουν γίνει και συνεπώς τίποτε από όλα αυτά δεν είναι οριστικό, όπως παρατηρούσε έμπειρο πράσινο στέλεχος το γεγονός ότι βουλευτές συζητούν το ενδεχόμενο προσχώρησης τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει πως εκτιμούν ότι υπάρχει ρεύμα στην κοινωνία υπέρ της και άρα θεωρούν πιθανότερη την επανεκλογή τους.

(Φωτό: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα