ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Φωτό αρχείου: Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή του η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός" υπογραμμίζεται.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».

«Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την ” αναγκαστική έξοδο” της Β. Θάνου

Ενστάσεις εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τη ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο με την οποία η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου εκπαραθυρώνεται από την Επιτροπή. Το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση στην Βουλή. Μάλιστα η κ. Θάνου μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε τη ρύθμιση προσχηματικ. Ειδικότερα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η πρόβλεψη για αναδρομικότητα του κωλύματος μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει :

“Ειδικότερα, έχει κριθεί ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ελέγχου, υπό την έννοια ότι τα μέλη τους δεν δεσμεύονται από καμία οδηγία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι (…) αναγκαία προϋπόθεση ώστε να πληρούν οι εν λόγω αρχές το κριτήριο της ανεξαρτησίας (…) Απλώς και μόνον ο κίνδυνος οι εποπτεύουσες κρατικές αρχές να μπορούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή επί των αποφάσεων των αρχών ελέγχου αρκεί για να εμποδίσει την ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων τους (…) Ωστόσο, αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της κατά παράβαση των κανόνων και των εγγυήσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτόν τον σκοπό από την εφαρμοστέα νομοθεσία, η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως, η οποία θα επλανάτο επί της αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…).”

https://www.news247.gr/download/3934//178000/adag.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα