Τα 5 “αγκάθια” της κυβέρνησης

Τα 5 “αγκάθια” της κυβέρνησης
ΑΘΗΝΑ - ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓ. ΜΑΞΙΜΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Με τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης να έχουν καθυστερήσει ήδη μια εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν το επόμενο δεκαήμερο να σβήσουν όλες τις εκκρεμότητες και να γυρίσουν σελίδα στην πορεία της διαπραγμάτευσης

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα περάσει στις 6 το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και εκτός από τις συστάσεις που αναμένεται να κάνει για τις καθυστερήσεις της συμφωνίας είναι πιθανόν να του τεθούν από τον Αλέξη Τσίπρα μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά. Τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και το ασφαλιστικό θα μπουν στο τραπέζι, ενώ έξω από τη συζήτηση δεν θα μείνει και το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο στο έπακρο την επίσκεψη του Λετονού αξιωματούχου.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, ψάχνει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει τα βασικά θέματα που το κρατούν «δέσμιο» προκαλώντας τις αντιδράσεις των δανειστών.

«Αγκάθι 1» – Τα Κόκκινα δάνεια

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην κάνει κανένα βήμα πίσω εξέφραζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθαρίζοντας πως «ο νόμος Κατσέλη δεν αφορά την προστασία των κατοικιών με την στενή έννοια, αλλά το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη»

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πως η διαφορά με τους δανειστές είναι μεγάλη, καθώς επιθυμούν τη διαφύλαξη των κατοικιών μόνο του 20%-25% του πληθυσμού, που αφορά μόνο τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις καλύπτει το 72% των δανειοληπτών.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως από τη στιγμή που ήδη στα δικαστήρια απορρίπτεται το 37% των αιτήσεων ο νόμος λειτουργεί χωρίς να γέρνει η πλάστιγγα σε καμία πλευρά.

Πιο αναλυτικά η πρόταση των δανειστών έχει ως όριο τις 120.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος.

Η ελληνική πρόταση θέτει ως μίνιμουμ τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το κάθε παιδί μέχρι τα τρία παιδιά.

Στο εισοδηματικό κριτήριο το οικονομικό επιτελείο επιμένει στα 36.000 ευρώ τη στιγμή που οι δανειστές προτείνουν 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία τέκνα.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς το Euroworking Group της 29ης Οκτωβρίου.

«Αγκάθι 2» – Το ασφαλιστικό

«Μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς αναμένεται να υπάρξει στο θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να έχει διαμορφώσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η αποστασιοποίηση του Μαξίμου από το πόρισμα των σοφών είναι γεγονός με το υπουργείο Εργασίας να φαίνεται να προσανατολίζεται στην παροχή βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ  σε όσους έχουν ασφαλιστεί έως και 15 χρόνια.

Παράλληλα προχωρά στη συγχώνευση των επικουρικών συντάξεων με τις κύριες, καθώς αδυνατεί να βρει ισοδύναμα που αναλογούν περίπου σε 350 εκατομμύρια ευρώ για να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Το ζητούμενο είναι πόσο θα είναι τελικά το κλιμακωτό «ψαλίδι» τόσο για τις συντάξεις πάνω και κάτω από τα 1.000 ευρώ με το Μέγαρο Μαξίμου να κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει προηγηθεί συζήτηση του ασφαλιστικού και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγκάθι 3» – Τα προαπαιτούμενα

Εκτός από την ημιτελή, ως προ την υλοποίησή της πρώτη λίστα προαπαιτουμένων, που θα ολοκληρωθεί με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων οι δανειστές φαίνεται πως διαπιστώνουν και κάποιες αποκλίσεις ακόμα και στα συμφωνηθέντα στους νόμους που ψηφίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να έρθει ένα νέο πολυνομοσχέδιο που θα διορθώνει τις αποκλίσεις και θα διευθετεί ζητήματα όσον αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με προεξάρχον αυτό του ιδιοκτησιακού των φαρμακοποιών που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του κλάδου.

Μέσα σε όλο αυτόν τον γρίφο η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και να νομοθετήσει τις επόμενες ημέρες την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, να κόψει τις επιστροφές φόρων στο μισό για το αγροτικό ντίζελ και να βρει ισοδύναμα για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Παράλληλα πρέπει να γίνει εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών αγορών και των επαγγελμάτων.

Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

«Αγκάθι 4» – ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Αν κληθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο 23% και στο 0% η απάντηση θα είναι ο μηδενικός συντελεστής», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στο NEWS 247 που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι ένα πολύπλοκο θέμα», παραδεχόταν άλλη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζοντας καλά, πως το 0% σημαίνει την εξεύρεση ισοδυνάμων περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, που σε πρώτη φάση υπήρχε αδυναμία να βρεθούν.

Όπως και στην περίπτωση των κόκκινων δανείων από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν να δοθεί και σε αυτό το θέμα μια πολιτική λύση εκτιμώντας πως ο ΦΠΑ, παρά την κοινοτική οδηγία για ενιαίο συντελεστή, είναι κάτι που μπορεί να διαπραγματευτεί η κάθε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες της. Κυβερνητικές πηγές, έφερναν ως παράδειγμα την ενέργεια, που παρά το γεγονός πως δεν συμπεριλαμβάνεται στην αρμόδια οδηγία των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, εντούτοις στη χώρα μας δεν είναι στο 23%, αλλά στο 13%.

«Αγκάθι 5» – Το προσφυγικό

Τα νέα δεδομένα που φαίνεται να βάζουν οι εταίροι σε σχέση με τη χώρα μας προκαλεί ένα νέο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και αναδεικνύει το προσφυγικό ζήτημα ως ένα παράλληλο πρόβλημα που επιτείνει την κρίση.

Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως δεν είναι έτοιμη, έτσι απλά να αυξήσει την ικανότητά της υποδοχής των προσφύγων στα 50.000 άτομα (από περίπου 30.000 που είναι τώρα). Τελικά φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα προχωρήσει με την μορφή επιδότησης ενοικίου. Πρόβλημα αποτελούν οι νέες απαιτήσεις πέρα από την Τουρκία η χώρα μας να συνεργαστεί και με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία για την προστασία των συνόρων.

Η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει, μετά και τη χθεσινή έκτακτη διάσκεψη στις Βρυξέλλες, πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει στην Τουρκία τα απαραίτητα κονδύλια και κίνητρα προκειμένου να φτιάξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία και όπως όλα δείχνουν η επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, που θα γίνει στην Μάλτα στις 11-12 Νοεμβρίου, αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Νέα σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σκοπό ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να έχει πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

Με βάση τις ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι θεσμοί αναμένεται να τοποθετηθούν για τον τρόπο που τελικά θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.

Η ανησυχία κυβερνητικών αξιωματούχων σχετίζει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα προαπαιτούμενα, με ακραίους κύκλους που θα ήθελαν να επιδιώξουν ένα «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένεται να κατατεθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη και νομοσχέδιο που αφορά γενικότερα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για ζητήματα που εκκρεμούσαν τα τελευταία χρόνια και για τα οποία η χώρα μας καλείται να καταβάλει σημαντικά πρόστιμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα