Τα διλήμματα της Ν.Δ και τα σενάρια για το “μεγάλο συνασπισμό”

“Στροφή στο κέντρο ή στα δεξιά” και “μεταρρυθμίσεις ή λαϊκή δεξιά”, τα ερωτήματα που κυριαρχούν στο γαλάζιο στρατόπεδο. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 30 Ιουνίου 2014 06:35
Της Βίκυς Σαμαρά
Μεταρρυθμίσεις ή λαϊκή δεξιά; Στροφή στο κέντρο ή στα δεξιά; Ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού”; Τα ερωτήματα αυτά βασανίζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς συνεχίζεται η ιδεολογική αντιπαράθεση που αφορά όχι μόνο το σήμερα της κυβέρνησης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η γαλάζια παράταξη θα πορευθεί στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές.
Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αντιπροέδρου της Ν.Δ Δημήτρη Αβραμόπουλου, που άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση “εθνικού συνασπισμού”, δηλαδή ακόμη και συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ο κ.Αβραμόπουλος δεν αναφέρθηκε φυσικά ονομαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και μίλησε για “όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις” και “τα κόμματα του συνταγματικού τόξου”. Ωστόσο η επισήμανση του πως “Εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές” ήταν σαφής και προκάλεσε εντύπωση.
Το Μαξίμου δε σχολίαζε επισήμως τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κυβερνητικά στελέχη πάντως υπενθύμιζαν πως τη Ν.Δ με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίζουν βαθιές διαφορές αντίληψης, καθώς όπως έλεγαν η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πολιτικές που θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο.
Αυτή καθεαυτή η ιδεολογική και πολιτική στόχευση όμως της Ν.Δ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ο κ. Αβραμόπουλος, θιασώτης της αμφίπλευρης διεύρυνσης, εκπροσωπεί σαφώς μια διαφορετική θεώρηση από αυτή του “θεωρητικού” του Μαξίμου. Χρύσανθου Λαζαρίδη και αρέσκεται να αποκαλεί τη Ν.Δ τη “μεγάλη αστική προοδευτική παράταξη”. Ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος εκφράζει επίσης τις ενστάσεις του για τη μονόπλευρη προς το παρόν τάση διεύρυνσης προς τα δεξιά, δηλώνοντας πως η γαλάζια παράταξη είναι αντίθετη στα άκρα και τις ακρότητες και κάνοντας με σειρά παρεμβάσεων άνοιγμα στο “μεταρρυθμιστικό κέντρο” την ώρα που η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση των μεταρρυθμιστών με τη “λαϊκή δεξιά” κλίνει μεν προς το στρατόπεδο των πρώτων, δεν έχει ωστόσο οριστικά λήξει.
Υπέρ της ανάγκης η Ν.Δ να μην αφήνει “ακάλυπτο” το κέντρο έχουν ταχθεί στελέχη από όλες τις γαλάζιες “φυλές” όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει μιλήσει για αμφίπλευρη διεύρυνση χωρίς όμως να εγκαταλειφθούν οι βασικές αρχές του καραμανλισμού.
Στην κυβέρνηση, το μεταρρυθμιστικό κάρο τραβούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας, ενώ οι Αργύρης Ντινόπουλος, Μάκης Βορίδης και Γεράσιμος Γιακουμάτος θέλησαν να δώσουν ένα σαφώς πιο “διαπραγματευτικό” στίγμα χωρίς ωστόσο να έρχονται σε σύγκρουση με την κεντρική γραμμή τήρησης των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών.