Τα νεύρα Μητσοτάκη για τα πρακτικά και τον “παλιό” που επιστρέφει
Διαβάζεται σε 5'
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, με ατάκες για “ξέπλυμα” και “ναφθαλίνη”. Δήλωσε ότι: “Εκτός από τα πρακτικά των αρχηγών υπάρχουν και τα πρακτικά των πολιτών στην κάλπη”.
- 09 Ιουλίου 2025 14:55
Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ενόχληση του τόσο για τη συζήτηση γύρω από τα πρακτικά του Συμβουλίου Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015, όσο και για τα σενάρια “ολικής επαναφοράς” του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο.
Υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας “ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του” και έκανε λόγο για “γνωστά κέντρα, πρόθυμα πλυντήρια μιας από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης Ιστορίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Άδικος ο κόπος, όσα νέα λογότυπα κι αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν”. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας: “Ως πρωθυπουργός, πήγε πίσω την πατρίδα του – ως αρχηγός, καταδικάστηκε 5 φορές στις εκλογές – ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα.”
Επικαλέστηκε δε πως: “Εκτός από τα πρακτικά των αρχηγών υπάρχουν και τα πρακτικά των πολιτών στην κάλπη. Εκείνα που δηλώνουν σε διαδοχικές εκλογές ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη, μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά”.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Αυτό ενοχλεί κάποια συμφέροντα και ΜΜΕ, που προτιμούν τον πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων. Για αυτό σπεύδουν με ενθουσιασμό ορισμένα κέντρα και ΜΜΕ να βγάλουν από τη ναφθαλίνη τον παλιό αρχηγό, να του δώσουν νέα αποστολή”. Και πρόσθεσε: “Έχουν δοκιμάσει με διάφορους τρόπους τις αντοχές αυτής της κυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό θα επαναληφθεί και τώρα”.
“Η σταθερότητα αποτελεί εθνική προτεραιότητα”
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι: “Δέκα χρόνια μετά και παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα”. Έκανε λόγο για “κεκτημένα που διαψεύδουν τους εκπροσώπους του χθες”, αν και όπως είπε – σε μία έμμεση νύξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ- χάνονται μέσα στις εντυπώσεις της επικαιρότητας. Επικαλέστηκε δε το μεταναστευτικό, για να επαναφέρει το αφήγημα της “σταθερότητας”.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα ότι: “Το μεταναστευτικό φουντώνει και πάλι αναδεικνύντας την σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά σε απόλυτες εθνικές προτεραιότητες”. Δήλωσε επίσης ότι: “Εθνική ανάγκη σήμερα είναι η Ελλάδα των αποτελεσμάτων όχι των συνθημάτων. Πήγαμε άλλωστε πολύ μπροστά για να γυρίσουμε πίσω”.
Υποστήριξε άλλωστε ότι: “Μία σύγχρονη χώρα δε χρειάζεται άλλα ρίσκα και πυροτεχνήματα. Χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια, τολμηρές αλλαγές. Οι Έλληνες είναι βέβαιο δε ζητούν να γευτούν ληγμένους καρπούς του παρελθόντος”.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: “Θα πούμε πολλά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν έρθει η ώρα”
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε όμως επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στην ψηφοφορία για άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας. Υποστήριξε ειδικότερα ότι το ΠΑΣΟΚ: “Υιοθετεί πρακτικές «Χρυσής Αυγής»” και σχολίασε: “Αυτό είναι κατάντια.”
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ.Μητσοτάκης είπε στον κ.Ανδρουλάκη: “Θα έχουμε πολλά να πούμε. Δεν θα πω τίποτα σήμερα. Θα πούμε ποιος προσπάθησε -όχι πάντα με αποτελέσματα- ποιος δεν προσπάθησε, πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση. Για διαχρονικές αμαρτίες πολλών κυβερνήσεων. Για το ρόλο του δικού σας κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ’80 και του ’90.”
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “Θα τα πούμε όλα αυτά όταν έρθει η ώρα. Αλλά κύριε Ανδρουλάκη σας θεωρώ νέο και ευπρεπή πολιτικό. Όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο ‘γαλάζια συμμορία’. Δεν τον αποδέχομαι και πάντως όχι από ένα κόμμα που έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική ζωή με τον τρόπο που την έχει στιγματίσει το ΠΑΣΟΚ”.
“Το ΠΑΣΟΚ δεν οριοθέτησε ΑΟΖ με Λιβύη όταν είχε τη δυνατότητα”
Ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όσον αφορά στο ενεργειακό και το μεταναστευτικό σε σχέση με τη Λιβύη. “Η κυβέρνηση αυτή ασκεί πραγματική ενεργητική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου”, δήλωσε. Επικαλέστηκε τη χορήγηση δυνατότητας ερευνών νοτίως της Κρήτης στους αμερικανικούς κολοσσούς Chevron και Exxon ως αναγνώριση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
“Γιατί ήρθαν σε μας και δεν πήγαν στους Λίβυους; Και γιατί οι Λίβυοι όταν προκήρυξαν οικόπεδα σεβάστηκαν τη μέση γραμμή; Αυτό δεν είναι έμπρακτη αναγνώριση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;” διερωτήθηκε.
Στην επισήμανση Ανδρουλάκη ότι οι αμερικανικές εταιρίες έρχονται για θαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κρήτης με βάση τη χωροθέτηση επί υπουργίας Μανιάτη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Ναι, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά, αλλά εμείς τον εφαρμόσαμε στην πράξη”.
Απευθύνθηκε δε στον πρώην υπουργό Παύλο Γερουλάνο λέγοντας: “Πόσο κοντά φτάσαμε το 2010 σε ΑΟΖ με τη Λιβύη επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, σε άλλες συνθήκες. Και όμως κάνατε πίσω και δεν οριοθετήσατε ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν είχατε τη δυνατότητα. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εσείς δεν το κάνατε με τη Λιβύη”.
Ο κ.Μητσοτάκης, απαντώντας πάντα στον κ.Ανδρουλάκη, εξήγησε ότι η απόφαση την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου ατόμων που έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω Λιβύης “έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουμε στους διακινητές και τους πελάτες τους. Θα γνωρίζουν ότι εάν έρθουν στη χώρα μας, θα παραμείνουν εντός κλειστής δομής χωρίς να εξεταστεί η αίτηση τους. Αυτό το μήνυμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δράσει αποτρεπτικά έναντι στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων”.