Τα πυρά Μητσοτακη κατά της κυβέρνησης… Καραμανλή

Διαβάζεται σε 5'
Τα πυρά Μητσοτακη κατά της κυβέρνησης… Καραμανλή

Για «ακινησία» στην εξωτερική πολιτική την περίοδο 2004-2009 έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Πως εξηγείται η επιλογή του.

Η επίθεση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004-2009) για την εξωτερική πολιτική αποτέλεσε «την είδηση» στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις θερινές διακοπές. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «στριμωγμένος» σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας («Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ», Τέμπη κλπ). Όμως η επιλογή του να ασκήσει κριτική σε μια πρώην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί –πιθανότατα- στοιχείο που «κρύβει» πολιτικές εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ιδιαίτερα επιθετικά στον προβληματισμό που έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 17 Ιουνίου για την κατάσταση που διαμορφώνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είχε δηλώσει πως «βλέπω ορατό έναν σοβαρό κίνδυνο: Σταδιακά, βήμα – βήμα, ανεπαισθήτως (κατά Κωνσταντίνο Καβάφη) να περιέλθει η χώρα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας. Με απλά λόγια τίποτα να μη μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκρισή της».

Απαντώντας, ουσιαστικά, ο σημερινός πρωθυπουργός στον προκάτοχό του ανέφερε: «Θα μου θυμίσετε, μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια». Προσθέτοντας ότι «θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι η τότε κυβέρνηση προσπάθησε, ενδεχομένως με καλή διάθεση, με έναν εκ των επικριτών μας σήμερα, να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφεραν».

Από τα «πυρά» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γιάννης Βαληνάκης που έχει ασκήσει κριτική στην προβολή της πολιτικής των θαλάσσιων πάρκων που προβάλλει ως επιτυχία η κυβέρνηση. Τον  «φωτογράφισε» με την αναφορά «είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter». Επίσης αναφερόμενος συνολικά στην κυβέρνηση Καραμανλή είπε πως «αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα εν προκειμένω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «ακινησίας» στην κυβέρνηση Καραμανλή, αντικειμενικά αποτελεί κριτική και στην αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού – θυμίζουμε – θήτευσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή από τις 15 Φεβρουαρίου 2006 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2009!

Εξήγηση

Η εξήγηση για την επιλογή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί σε ένα άλλο σαφές στοιχείο της συνέντευξή του: Την υπαναχώρηση από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι χθες στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά «βρισκόμαστε στο πιο ισχυρό μας σημείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς «έβαλε φρένο» στην πολιτική συνεργασίας με την Άγκυρα που οικοδομείται σταδιακά τα τελευταία 4 χρόνια. Ανακοινώνοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας «θα γίνει εν ευθέτω χρόνω».

Επίσης έθεσε στο μακρινό μέλλον της προϋποθέσεις συζήτησης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖΑ επισημαίνοντας ότι αν η Τουρκία « δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες – άξονες της θεωρίας της «γαλάζιας πατρίδας», παραδείγματος χάρη τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνολική λύση ως προς τη μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός «ακύρωσε» και την τακτική προνομιακής προσέγγισης με την πλευρά Χαφτάρ στην Λιβύη. Υποστήριξε πως η Λιβύη «είναι μία χώρα η οποία βρίσκεται πρακτικά σε ένα εμφύλιο και με την οποία, όπως καταλαβαίνετε, η οποιαδήποτε συνεννόηση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση επέλεξε να έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές».

Επίσης παραδέχθηκε ότι βρίσκεται «στο αέρα» το θέμα της πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης με την Κύπρο. Αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή, η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει κάποια ερωτήματα τα οποία κατά την άποψή μας είναι παντελώς αδικαιολόγητα. Το καλώδιο, λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί».

Μια από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που εντυπωσίασε είναι αυτή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ερωτώμενος αν «θα απαντήσει κανείς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής;» εφόσον κληθεί η Ουάσιγκτον απάντησε πως «η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα, η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας. Αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας». Δηλώνοντας πως «εμείς στα ζητήματα με την Τουρκία δεν ψάχνουμε επιδιαιτητές».

Μια θέση που φέρεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιχειρήματα που είχε έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να αιτιολογήσει την «γραμμή» του «πρόθυμου συμμάχου» που ακολούθησε. Τόσο στο «ουκρανικό» όσο και σε άλλα θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα