Τα τρία “όχι” του Μαξίμου

Τα τρία “όχι” του Μαξίμου
To Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Τα τρία “όχι” του Μεγάρου Μαξίμου στα σενάρια του επόμενου διαστήματος που συνδέονται με την Συμφωνία των Πρεσπών δείχνουν και τον δρόμο που θα ακολουθήσει πιθανότατα η κυβέρνηση εφόσον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν και άρουν την εμπιστοσύνη τους.

Στον κυβερνητικό ορίζοντα δεν υπάρχουν σκέψεις για δημοψήφισμα ή εκλογές αναφορικά με την Συμφωνία για την ΠΓΔΜ, αλλά ούτε σχεδιασμός για κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Παρ’ όλο που το Μαξίμου συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη να θυμηθεί την παροιμία με τον λύκο και τον βοσκό που φώναζε για εκλογές.

Η χθεσινή πρωθυπουργική ανακοίνωση είχε έναν αμφίσημο υπαινιγμό με την επισήμανση ότι οι αποφάσεις για την διαδικασία κύρωσης θα ληφθούν συλλογικά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας. Όμως αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταλήξει σε μία τέτοια επιλογή και θα προτιμήσει να επιλέξει την ψήφισή της με απλή πλειοψηφία. Το θέμα των πλειοψηφιών φαίνεται πως θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την κυβέρνηση. Ήδη ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ανέφερε για την υπόθεση της απόσυρσης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση:

““Όλα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορούν να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” αφήνοντας να εννοηθεί ότι τότε θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα. Θεωρητικώς ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, κάτι που μπορεί να επισυμβεί με την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των 151 βουλευτών. Το θέμα είναι εάν το Μαξίμου θα επιδιώξει και κυβερνητική συνεργασία εφόσον υπάρξουν κοινοβουλευτικές δυνάμεις που θα δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Σημειωτέον πως πριν από περίπου έναν μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτοντας την προοπτική της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι εφόσον χρειαστεί ο πρωθυπουργός θα αιτηθεί την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του με την προσθήκη “και θα την έχουμε”.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί επισημοποίησε το τέλος των μνημονίων γνωστοποιώντας την άποψή του αυτή όχι μόνο στην Βουλή αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Μάλιστα ο Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων κάτι που προκάλεσε την αντίδραση κυρίως την ΝΔ που επέμεινε ότι έρχεται τέταρτο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πάντως την ικανοποίησή της για τα θετικά μηνύματα που έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος και επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας είναι στοχοπροσηλωμένος αποκλειστικά στην 21η Αυγούστου και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας. Η Σύνοδος συμπίπτει με την συμφωνία των Πρεσπών, την Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, την απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για ΠΓΔΜ και Αλβανία το 2019, την συμφωνία Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ και τέλος την προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών και ενέργειας στα Βαλκάνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα