Τάσεις MRB: Στον αστερισμό της απογοήτευσης οι Έλληνες

Τάσεις MRB: Στον αστερισμό της απογοήτευσης οι Έλληνες

Τα αποτέλεσματα της μέτρησης του Ιουνίου δείχνουν ότι παραμένει η απογοήτευση, αλλά σημαντική μερίδα των πολιτών δε βλέπει εναλλακτική. Ποιες χώρες και θεσμοί απολαμβάνουν εμπιστοσύνης. Η εικόνα των κομμάτων και ο φόβος απέναντι στους πρόσφυγες. Ανησυχία για την ανεργία και την εργασία. Το Νews 24/7 έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει αναλυτικά όλη την έρευνα της MRB

Ενδιαφέρoντα συμπεράσματα όχι μόνο ως προς τη “φωτογραφία της στιγμής” όσον αφορά στις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για την επικαιρότητα, αλλά και σε σχέση με τις βαθύτερες ανησυχίες και αξίες του εκλογικού σώματος προκύπτουν για άλλη μία φορά από τις Τάσεις της MRB, που παρουσιάζει το News 24/7.

Οι Τάσεις του Ιουνίου του 2017 δείχνουν ότι παραμένει η απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας ιδίως όσον αφορά στην οικονομία και τις προοπτικές για το μέλλον, ωστόσο ταυτόχρονα καταγράφει σαφώς ότι δε βλέπουν εναλλακτική πολιτική και οικονομική πρόταση.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι παρόλο που το αντιμνημόνιο παραμένει ένας σημαντικός όρος για την πλειοψηφία των πολιτών (και συγκεκριμένα για επτά στους δέκα), το 37% δηλώνει φιλοευρωπαϊκή στάση και ένα εξίσου υψηλό ποσοστό νιώθει ουσιαστικά εγκλωβισμένο στην Ευρωζώνη (καθώς απαντά ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ χωρίς όμως να είναι υπέρ το ίδιο). Έξι στους δέκα θεωρούν πιο σημαντική την παράδοση, 64% πιστεύει στη συλλογική προσπάθεια και επτά στους δέκα απαντούν ότι προτιμούν τον ωμό ρεαλισμό από τις φρούδες ελπίδες.

Είναι σαφές όμως ταυτόχρονα ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον και ενώ αξιολογούν σε υψηλά ποσοστά αρνητικά την κυβέρνηση και τα δύο κυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ταυτόχρονα δε θεωρούν ότι θα άλλαζε η κατάσταση της χώρας εάν τη διακυβέρνηση αναλάμβανε η ΝΔ (32% πιστεύει ότι η κατάσταση θα παρέμενε όσο κακή είναι σήμερα και 60,1% θεωρεί ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική).

 

Αντίστοιχα, οι πολίτες αξιολογούν αυστηρά τη συμφωνία του Eurogroup της 22ας Μαϊου και θεωρούν ότι η κυβέρνηση έφερε απόφαση κατώτερη των προσδοκιών, δε θεωρούν όμως σε μεγάλο ποσοστό ότι μία άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερο αποτέλεσμα.

Δε θεωρούν όμως και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο της εξόδου στις αγορές, καθώς εξάλλου σε άλλο ερώτημα επτά στους δέκα αμφισβητούν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές μέχρι το 2018. Πάνω από επτά στους δέκα δεν θεωρούν ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος ενός ακόμη μνημονίου.

Άκρως ενδεικτικό είναι και το στοιχείο πως εκτός του ότι αξιολογούν την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, από τους εργαζόμενους ένας στους δύο θεωρεί ότι θα διατηρήσει την εργασία του αλλά θα μειωθεί ο μισθός του.

Σε σημαντικό ποσοστό δε θεωρούν εξάλλου οτι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο. Μάλιστα 26,9% δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ποτέ.   

 

Η πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο θεωρεί την ΕΕ ουσιαστικά “αναγκαίο κακό”, αλλά επιρρίπτει στους εταίρους σε συντριπτικό ποσοστό την ευθύνη για την πορεία της χώρας. Καταγράφεται μικρή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη Γερμανία. Αντίθετα, θετική εικόνα έχει η πλειοψηφία των πολιτών για τη Γαλλία από τις ευρωπαϊκές χώρες και για τον Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και για την Κομισιόν και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Σταθερά θετική παραμένει η εικόνα της ελληνικής κοινής γνώμης για τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Ο θεσμός που εμπιστεύονται λιγότερο οι Ελληνες πολίτες είναι το ΔΝΤ, ενώ ο θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο είναι τα πανεπιστήμια (69,8%), οι Ενοπλες Δυνάμεις (68,7%), η Εκκλησία (64,9%) και ο… εαυτός τους (εμπιστοσύνη στον Ελληνα πολίτη εκφράζει το 62% των ερωτηθέντων).

 

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει όμως με φοβικό τρόπο το προσφυγικό, καθώς οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αυξήσουν την εγκληματικότητα. Πάντως μόνο το 13% θεωρεί βασικό πρόβλημα της χώρας το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σταθερή η απαισιοδοξία- Ανησυχία για ανεργία και μισθούς

Οι πέντε βασικοί δείκτες αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αφαίρεση των θετικών από τις αρνητικές απαντήσεις και καταγράφουν διαχρονικά το κλίμα που επικρατεί στην χώρα κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά αρνητικά επίπεδα. Ως προς την εξέλιξη τους, σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2016, οι δείκτες αξιολόγησης της χώρας που αφορούν στο σήμερα εμφανίζουν σταθερότητα και μικρή βελτίωση οι δείκτες της προσωπικής οικονομικής κατάστασης αλλά και των προσδοκιών τόσο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας όσο και την Προσωπική τους. Αναλυτικά:

Ι) Γενική κατάσταση της χώρας -> -91 (Δεκ. -92%)

ΙΙ) Οικονομία της χώρας -> -93% (Δεκ. -93%)

ΙΙΙ) Προσωπική οικονομική κατάσταση -> -70% (Δεκ. -73%)

IV) Εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας στους επομένους 12 μήνες -> -73% (Δεκ. -79%)

V) Εξέλιξη της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης τους επομένους 12 μήνες -> -70% (Δεκ. -76%)

Τα επτά βασικότερα προβλήματα της χώρας βάσει των απαντήσεων των πολιτών στην ερώτηση «Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα σήμερα;» είναι:

Ανεργία -> 68,4%

Φορολογικές Επιβαρύνσεις και Φορολογικό -> 41,6%

Σύστημα υγείας/ Περίθαλψης -> 35,9%

Έλλειψη Οικονομικής Ανάπτυξης -> 31%

Πληθωρισμός / Ακρίβεια -> 23,1%

Παιδεία και Εκπαίδευση -> 15,7%

Μεταναστευτικό / Προσφυγικό -> 13,3%

Ασφαλιστικό -> 11,9%

 

Η ανεργία παραμένει με διαφορά το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Μείωση εμφανίζουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Ωστόσο εμφανίζεται αντίστοιχη αύξηση στα ποσοστά της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους / δανειστές και της υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού με το πρώτο να αφορά στην επικαιρότητα και το δεύτερο στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Τα ποσοστά των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων που συμπληρώνουν την οχτάδα δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου.

Ως προς τις θυσίες που έχουν κληθεί να κάνουν, ναι μεν η πλειοψηφία εμφανίζει υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, 76,1% των πολιτών πιστεύουν ότι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας (Δεκ. 2106 82,5%), από την άλλη μεριά αυξάνεται το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη και η οικονομία θα ανάκαμψη 20,2% (Δεκ. 2016 15,1%).

 

Ως προς το εάν προσδοκούν βελτίωση και ανακούφιση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης τα ποσοστά των θετικών προσδοκιών είναι 18,3% βελτιωμένα ως προς την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2016 (14,7%), ενώ τα αρνητικά κυμαίνονται στο 76,6% (Δεκ. 2016 81,9%).

Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, το 12,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές / οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ το 72,4% δηλώνει ότι ανταποκρίνεται με Πολύ Μεγάλη Δυσκολία. Το 13% των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 βελτίωση εμφανίζει το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (από 14,7% στο 12,2%). Μικρή βελτίωση εμφανίζουν και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (13% έναντι 11,3% της προηγούμενης μέτρησης. Ενδεχομένως τα τελευταία να οφείλονται όχι απόλυτα στην βελτίωση των εσόδων τους αλλά στην αναγκαστική περισσότερο προσεκτική διαχείριση των εξόδων τους.

Η δυναμική των συναισθημάτων που διακατέχουν τους Έλληνες σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας έχουν ως εξής :

ΟΡΓΗ -> 62,3% (από 61,9%)

ΝΤΡΟΠΗ -> 56% (από 48,4%)

ΦΟΒΟΣ -> 38% (από 48,9%)

ΕΛΠΙΔΑ -> 16,2% (από 11,7%)

ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ -> 7,7% (από 3%)

ΣΙΓΟΥΡΙΑ -> 2,1% (από 1,4%)

Συνολικά κάποιο θετικό συναίσθημα εκφράζει το 21% (Δεκ. 2016 14%). Την ίδια στιγμή το 90,6% εκφράζει κάποιο αρνητικό συναίσθημα (Δεκ. 2016 92,5%).

Ως προς τα αρνητικά συναισθήματα υποχωρεί ο Φόβος και αυξάνεται η Ντροπή. Αύξηση εμφανίζει και το συναίσθημα της Ελπίδας.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες το Eurogroup: Απογοήτευση, αλλά χωρίς εναλλακτική

 

Όπως σε κάθε Αξιολόγηση και συμφωνία της χώρας με τους Θεσμούς οι πολίτες εκφράζουν, στην πλειοψηφία τους, επιφυλακτικότητα και μερίδα αυτών συγκρατημένη αισιοδοξία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρώτο εντελώς αυθόρμητο επίπεδο το 16,7% αξιολογεί θετικά το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το 68% αρνητικά. Όταν εκτίθενται στα βασικά σημεία της συμφωνίας το ποσοστό των θετικών αξιολογήσεων αυξάνεται στο 18,5% και των Αρνητικών στο 70,3% γεγονός που πιθανά δείχνει ότι η λεπτομερέστερη γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας έχει την τάση να πολώνει. Επίσης 5,6% πιστεύουν ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή και 18,6% μέτρια στα πλαίσια του εφικτού ενώ το 60,3% πιστεύει ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία με βάση το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Όταν αξιολογούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας ο μέσος όρος των θετικών αξιολογήσεων διαμορφώνεται στο 28,8% ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των αρνητικών βρίσκεται στο ύψος του 57,4%

Από τα στοιχεία της συμφωνίας αυτά με τις υψηλότερες θετικές αξιολογήσεις είναι:

Η εκταμίευση της δόσης (33,2%)

Η δέσμευση για πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2018-2022 (32,5%)

Η δέσμευση για υποστήριξη της χώρας στην προσπάθεια εξόδου στις αγορές 32%.

Το χαμηλότερο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων εμφανίζεται στη δέσμευση της χώρας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2060 (15,4% θετικών κρίσεων).

Μελετώντας δε την επίδραση της συμφωνίας στις προοπτικές της Χώρας προκύπτουν τα εξής.

 

Το 29,9% πιστεύει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας ενώ το 24,9% πιστεύει ότι η συμφωνία δίνει ώθηση στην Ελληνική οικονομία και στέλνει στις αγορές θετικό σήμα για επενδύσεις.

Στον αντίποδα το 77,1% πιστεύει ότι η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Επίσης το 76% πιστεύει ότι η συμφωνία ήταν κατώτερη των διακηρυγμένων στόχων της κυβέρνησης.

 

Στην υποθετική ερώτηση εάν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία με τους θεσμούς το 32,7% πιστεύει ότι θα μπορούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, το 35,3% πιστεύει ότι η συμφωνία θα ήταν παρόμοια (είτε καλή είτε κακή) με αυτή που πέτυχε η κυβέρνηση και το 25,6% ότι θα ήταν χειρότερη.

Εγκλωβισμένοι στο ευρώ

 

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται ότι αμβλύνει τις αρνητικές τοποθετήσεις των πολιτών ως προς την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την συμμετοχή της στη ζώνη του Ευρώ.

Ως προς τους διαχρονικούς δείκτες που παρακολουθεί η MRB HELLAS στην διάρκεια της 8ετούς οικονομικής κρίσης που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ -> 69,6% (Δεκ. 2016 -> 61,3%)

H χώρα θα καταφέρει να παραμείνει στο Ευρώ -> 71,6% (Δεκ. 2016 ->62,7%)

Η απόφαση να μπει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ ήταν λάθος 59,5% (Δεκ. 2016-> 60,3%)

Συνδυάζοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις «Εάν πρέπει να παραμείνει η χώρα στην ζώνη του Ευρώ» σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στην ερώτηση «Εάν ήταν σωστή απόφαση να μπει η χώρα στην ζώνη του Ευρώ» προκύπτουν οι εξής φυλές πολιτών :

Πιστοί στο ΕΥΡΩ 31,7% (Δεκ. 2016 -> 27,4%) (Όσοι θέλουν να παραμένει η χώρα και θεωρούν ότι ήταν σωστή απόφαση η είσοδος της)

Εγκλωβισμένοι στη ζώνη του Ευρώ 33,1% (Δεκ. 2016 -> 29,3%) (Όσοι θέλουν να παραμείνει η χώρα αλλά πιστεύουν ότι η αρχική απόφαση συμμετοχής ήταν λάθος)

Εχθρικοί στο Ευρώ 24,4% (Δεκ. 2016-> 28,5%) (Όσοι πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του Ευρώ και ήταν λάθος απόφαση η συμμετοχή της εξαρχής)

Μετανιωμένοι ως προς το Ευρώ 1,7% (Δεκ. 2017 4,7%) (Όσοι πιστεύουν ότι η αρχική απόφαση συμμετοχής της χώρας ήταν σωστή, αλλά τώρα πρέπει να αποχωρήσει η χώρα από τη ζώνη)

Η ομάδα των Εχθρικών και των Μετανιωμένων προς το Ευρώ μειώνεται περίπου κατά 4% και αυξάνονται τόσο οι πιστοί όσο και οι εγκλωβισμένοι.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης ως προς την ΕΕ παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (22,9%) αλλά βελτιώνεται σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου (17,3%).

Ως προς τους υπόλοιπους Θεσμούς τα ποσοστά εμπιστοσύνης που εκδηλώνουν οι Έλληνες έχουν ως εξής:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 18,3% (Δεκ. 2016 11,3%)

ΔΝΤ 11,3% (Δεκ. 2016 7,9%).

Τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς την Γερμάνια είναι στο ναδίρ. Μόλις το 7% εμπιστεύεται τη συγκεκριμένη χώρα, λίγο υψηλοτέρα από τα αντίστοιχα ποσοστά εμπιστοσύνης που εκφράζουν για την Τουρκία (2,9%). Οι Έλληνες διάκεινται αρκετά θετικά απέναντι στη Ρωσία (35,1%), τη Γαλλία (31,4%) και την Κίνα (20,6%).

 

Ως προς τα πρόσωπα από τον διεθνή χώρο που συνδέονται άμεσα με τους Θεσμούς τις χαμηλότερες αξιολογήσεις έχει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε (1,2% θετική άποψη), ακολουθούν:

Ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Π. Τόμσεν (5,5%)

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ Ντάισελμπλουμ (5,7%)

H Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ (7,6%)

H Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ (7,7%)

Σχετικά υψηλά ποσοστά θετικών Αξιολογήσεων συγκεντρώνουν:

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε. Μακρόν 31%

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Π. Μοσκοβισί 22,8%

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ 19,9%

O Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι 17,4%

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με αυξημένη καχυποψία τους Θεσμούς συνολικά ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων τους να βοηθήσουν την χώρα να ξεπεράσει την Οικονομική κρίση. Μόλις το 16,7% των ερωτώμενων πιστεύει ότι οι εταίροι προσπαθούν να βοηθήσουν την χώρα ενώ το 74,1% πιστεύουν ότι οι εταίροι υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας.

Φοβικότητα ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Αν και το μεταναστευτικό / προσφυγικό ως θέμα / πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση σε σχέση με το παρελθόν η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας με σκεπτικισμό, στα όρια της φοβικότητας. Σε μια σειρά από απόψεις στις οποίες εκτέθηκαν οι ερωτώμενοι τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Το 80,9% των Ελλήνων πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών θα αυξηθεί η εγκληματικότητα Το 79,8% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι λόγω των μεταναστών αυξάνεται η ανεργία

Το 12% μόνο πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορεί να συνεισφέρουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη

Το 18,8% πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορεί να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

Το 15,1% πιστεύει ότι οι μετανάστες θα μπορέσουν να ενσωματωθούν αρμονικά στην Ελληνική κοινωνία.

Συνολικά οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 54,4% δηλώνουν ότι νιώθουν κοντά στην έννοια Ανοιχτή Κοινωνία / Διαφορετικότητα ενώ το 41% δηλώνει αποστασιοποιημένο.

Αξιολόγηση των Πολιτικών

Οι πολίτες αξιολογούν θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 16,5% με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 81,3%.

Οι χειρισμοί και η στάση του Πρωθυπουργού στην Κυβέρνηση Συνεργασίας κρίνεται θετικά από το 19,2% των πολιτών με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 79,6%.

Οι χειρισμοί του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνονται θετικά από το 29,3% του εκλογικού σώματος και αρνητικά από το 68,5%.

Το 35,3% των πολιτών πιστεύει ότι σε περίπτωση που στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκονταν η ΝΔ αντί του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή το ίδιο καλά όπως σήμερα και το 58,7% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν όσο κακά είναι σήμερα ή και χειρότερα.

Το 34,7% (Δεκ 2016 32,6%) των πολιτών πιστεύει ότι η Κυβερνητική Πρόταση της ΝΔ αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας.

 

Το βασικό σύνθημα του Πρωθυπουργού ως προς την «Δίκαιη Ανάπτυξη» αντιμετωπίζεται θετικά από το 50,2% των πολιτών. Το συγκεκριμένο ποσοστό παραμένει υψηλό αλλά είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2016 (60,4%). Στην δυνατότητα υλοποίησης της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης πιστεύει το 19,1% (Δεκ. 2016 14,5%).

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη «Συμφωνία Αλήθειας» θεωρείται ελκυστική από το 42,9% (Δεκ. 2016 40,8%).

Οι πολίτες με σχετικά μικρή διαφορά πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Μέσο-Κατώτερη Κ/Ο τάξη ενώ η ΝΔ την Μεσαία τάξη και με μεγάλη διαφορά την Μέσο-Ανώτερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία «αυτοτοποθετούνται» στην Μεσαία (47,4%) και Κατώτερη Κ/Ο τάξη (45%).

Εικόνα Πολιτικών Προσώπων

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Α. Τσίπρα ανέρχονται στο 20,7%.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 28,9% των πολιτών.

Οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:

Φώφη Γεννηματά -> 14,5%

Βασίλης Λεβέντης -> 11,1%

Σταύρος Θεοδωράκης -> 11,1%

Δημήτρης Κουτσούμπας -> 10,8%

Πάνος Καμένος -> 8,7%

Νίκος Μιχαλολιάκος -> 7,8%

Παναγιώτης Λαφαζάνης -> 4,8%

Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 8,6%

 

 

Στο δίπολο καταλληλότητας Πρωθυπουργού προηγείται ο κ. Κ Μητσοτάκης με ποσοστό 31,6% έναντι 20,6% του κ. Α. Τσίπρα με μία διαφορά της τάξης του 11% (Δεκέμβριο 2016, 11,4%)

Οι σχετικά καλύτερες αξιολογήσεις του Πρωθυπουργού εντοπίζονται στα θέματα της:

Ι) Διαφάνειας (19,9%)

ΙΙ) Της Κοινωνικής Πολιτικής (19,7%)

ΙΙΙ) Του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού (18,2%)

ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αξιολόγησης σε θέματα:

Ι) Εξωτερικής Πολιτικής (29%)

IIΙ) Διαπραγμάτευσης με Εταίρους & Δανειστές (27,8%)

II) Οικονομικής Πολιτικής και Ανάπτυξη (27,4%)

Επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο κριτικοί απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα σε όλα τα θέματα / τομείς σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εκφράζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στον κ. Κ. Μητσοτάκη

Εκλογική Επιρροή

Στην παρούσα μέτρηση η παράσταση νίκης είναι υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε νίκη της ΝΔ πιστεύει το 58,4% του εκλογικού σώματος ενώ σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει το 14,8%.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 34,3% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 21,1% θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές;» το 44,2% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το 26,1% από το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ.

Πρόθεση ψήφου

 

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,8%. Το προβάδισμα της ΝΔ συνδυάζεται με την εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση που εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (89,7%) σε αντίθεση με την συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που διαμορφώνεται στο 49,3% βελτιωμένο σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου.

Οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου 2015 που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 19,1% δηλώνουν Αναποφάσιστοι / Αδιευκρίνιστη Ψήφο. Το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου της ΝΔ είναι 2,6%. Οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ ανέρχονται στο 11% ενώ οι διαρροές από την ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμελητέες.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα κόμματα Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,4% και ακολουθεί το KKE με ποσοστό 6,9%.

Ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων (2,9%), οι ΑΝΕΛ (2,5%), η Πλεύση Ελευθερίας (2,3%) και το Ποτάμι με (2%).

Το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στην συγκεκριμένη μέτρηση στο 17,8% .   

Ολόκληρη η έρευνα

Ταυτότητα της έρευνας

ΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Ι) Πανελλαδική έρευνα σε 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων Face to Face και συλλογή της Πρόθεσης Ψήφου με την χρήση κάλπης, που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 29η Ιουνίου (χρόνος διεξαγωγής 20 με 29 Ιουνίου 2017). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 . Στη μέτρηση του Ιουνίου εκτός από το report της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και ξεχωριστό ανεξάρτητο report που διερευνά ένα σημαντικό κομμάτι των social media το twitter. To report συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικών Συστημάτων – Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ που συνεργάζεται με την MRB HELLAS και αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να συνδέσει τον κόσμο της κλασικής κοινωνικοπολιτικής έρευνας με τα analytics των Social Media ώστε να αποτυπωθούν καλύτερα οι κοινωνικοπολιτικές συμπεριφορές.  

(Κεντρική φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα