Τελευταίο “φαρμακερό πακέτο” του τρίτου μνημονίου

Τελευταίο “φαρμακερό πακέτο” του τρίτου μνημονίου
H Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Κατατίθεται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να ψηφιστεί την ημέρα έναρξης του Μουντιάλ! Δεν έχει καταγραφεί βουλευτής που να έχει εκφράσει ενστάσεις ως προς τα προαπαιτούμενα.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με την κυβέρνηση αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ευελπιστούν πως είναι το τελευταίο δύσκολο πακέτο που καλούνται να διαχειριστούν στο πλαίσιο του μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος δεν θα συναντήσει κανένα πρόβλημα καθώς από τις μέχρι τώρα διαδικασίες δεν έχει καταγραφεί βουλευτής που να έχει εκφράσει ενστάσεις ως προς τα προαπαιτούμενα.

¨Εχουμε φτάσει στο ποτάμι για να πιούμε νερό, δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα πίσω” αναφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων είναι επιβεβλημένη στην πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Tην ίδια ώρα τους βουλευτές της συμπολίτευσης ανακουφίζει το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα συνοδεύεται από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περιόδο 2019-2022 στο οποίο είναι εγγεγραμμένες φοροελαφρύνσεις για την πρώτη χρονιά ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και 700 εκατομμυρίων plus για τα επόμενα έτη με προβλέψεις και για αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες.

Κατά την ενημέρωσή τους από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι βουλευτές κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει προσώρας θέμα συντάξεων κι ως εκ τούτου θεωρούν πως εφόσον υπάρχει δυνατότητα κάτι ως προς το θέμα της εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για το 2019 και το 2020 αυτό θα ανακοινωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται εν μέσω εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με την μη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αιτηθεί αρχικώς 36 βουλευτές. Το Μαξίμου διέρρευσε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου υπό τον πρωθυπουργό διαπιστώνοντας πως κάποιοι -ενδεχομένως κι εντός ΣΥΡΙΖΑ- επιδιώκουν να δημιουργήσουν την αίσθηση πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές. Όταν κατατέθηκε το αίτημα- κάτι που δεν είχε ξαναγίνει εν μέσω μνημονίου- ορίστηκε η ενημέρωση των βουλευτών από τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να λυθούν όλες οι απορίες. Κατά την συνεδρίαση ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης είχε σχολιάσει πως δεν πρόκειται για συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θέτοντας εκ νέου ζήτημα σύγκλισης του οργάνου. Την επόμενη μέρα το προεδρείο της ΚΟ είχε υπονοήσει ότι μπορεί και να οριζόταν συνεδρίαση, κάτι που ενδεχομένως να προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Δευτέρα. Δημοσιεύματα που έκαναν λόγο πως ο πρωθυπουργός θα ανακριθεί από τους βουλευτές λειτούργησαν ανασταλτικά. Τώρα, στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως το όργανο δεν θα συνεδριάσει και πως όλα τα ερωτηματικά των βουλευτών θα απαντηθούν στις συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών που γίνονται σε καθημερινή βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα