Τι μάθαμε (και τι… ξεμάθαμε) από τα πρακτικά του δημοψηφίσματος

Διαβάζεται σε 5'
Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015.
Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα 4 συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015.

Τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα μέσω της θεσμικής οδού. Το σχετικό, προ μερικών εβδομάδων, αίτημα του Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα. Η αρνητική στάση του – όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης – απηχούσε και την θέση του Μεγάρου Μαξίμου. Το «κενό διαφάνειας» όμως καλύφθηκε μέσα από την λειτουργία του Τύπου. Έτσι μετά την δημοσιοποίησή τους από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι πλέον δυνατή μια πρώτη αποτίμηση των ειδησεογραφικών στοιχείων που προκύπτουν, από το συγκεκριμένο ντοκουμέντο.

Τα «μυστικά του κράτους»

Το πρώτο που συμπεραίνει κανείς είναι πως στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έγινε πρωτίστως μία πολιτική συζήτηση εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Οι πολιτικές δυνάμεις που μετείχαν και οι επικεφαλής τους (Α.Τσίπρας, Β.Μεϊμαράκης, Φ.Γεννηματά, Δ.Κουτσούμπας, Στ. Θεοδωράκης και Π.Καμμένος) πήραν σαφέστατη θέση επί πραγματικών δεδομένων και προοπτικών.

Δηλαδή η συζήτηση δεν περιλάμβανε «μυστικά του κράτους», «θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος» ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ώστε να πρέπει να παραμείνουν τα πρακτικά «επτασφράγιστο μυστικό» ακόμη και 10 χρόνια αργότερα. Δικαιώνοντας έτσι όσους έχουν ζητήσει την δημοσιοποίηση τους. Εγείροντας επίσης σοβαρό προβληματισμό σχετικά με το γιατί κάποιοι την αρνήθηκαν. Αυτονόητο είναι φυσικά πως πρακτικά στο Συμβούλιο κρατήθηκαν. Παρότι σε δημόσιες τοποθετήσεις του προηγούμενου διαστήματος είχε αμφισβητηθεί ακόμη και η ύπαρξή τους!

Κοινή θέση

Το δεύτερο, ξεκάθαρο, συμπέρασμα είναι πως το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφθηκε από όλους (πλην ΚΚΕ) μετά την λήξη δεν ήταν ένα κείμενο «για τους τύπους». Στο Συμβούλιο πράγμαται καταγράφθηκε πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ για το πώς πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους λεγόμενους «θεσμούς».

Όσον αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας δεν ήταν άλλο από αυτό που πρότεινε στο Συμβούλιο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επιλέγοντας σαν βάση την βελτιωμένη πρόταση που είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν ΚλώντΓιούνγκερ και στόχευε σε 3 πράγματα: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η πρόβλεψη για μέτρα αναπτυξιακών επενδύσεων και η άμεση και πλήρης κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ο δισταγμός από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας – όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Μεϊμαράκη- στο να επιμείνει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Παρότι τρία χρόνια αργότερα το ζήτημα ρυθμίστηκε οριστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στοιχείο που συνέτεινε αποφασιστικά στην παύση του καθεστώτος της άμεσης εποπτείας των δανειστών.

Μέσα – έξω

Κατά τρίτον, με ενδιαφέρον καταγράφεται η στάση του Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του. Οι απόψεις που εκφράζει ο τότε πρωθυπουργός ταυτίζονται με τα διαγγέλματά του πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Προκύπτει, από τα όσα αναφέρει στο Συμβούλιο, πως αντιλαμβάνονταν την διαδικασία του δημοψηφίσματος ως μια κίνηση ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης. Δίχως καμία σκέψη που να κινείται στην λογική της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ούτε καν ως μορφή πίεσης.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι μόλις 2 μέρες πριν το δημοψήφισμα, στις 3 Ιουλίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει δημόσια: «Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται είναι αν, υπό το κράτος εκβιασμών, θα αποδεχτούμε τη συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν τώρα και οι ίδιοι οι εμπνευστές της».

Επίσης αμέσως μετά το δημοψήφισμα και πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, στις 6 Ιουλίου του 2015 ο τότε πρωθυπουργός τονίζει: «Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Το «Αντι-ΣΥΡΙΖΑ» Μέτωπο

Το τελευταίο, αλλά και πλέον ενδιαφέρον, ζήτημα που οφείλει κανείς να εξετάσει με βάση τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι το εξής: Είχε η όχι βάση η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα που σε ανάρτηση του στις 29 Ιουνίου έθετε το ερώτημα του «Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;» τονίζοντας πως «δέκα χρόνια προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι αρκετά».

Αν κωδικοποιήσουμε την κριτική που υπέστη η κυβέρνηση Τσίπρα από την Νέα Δημοκρατία και το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο» αυτή εστιάζονταν σε δύο επιχειρήματα: Πως «ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ» και ότι «η διαπραγμάτευση του ’15 στοίχισε στην χώρα… από 86 έως 200 δις ευρώ» ανάλογα με την εκδοχή των επικριτών που θα επιλεγεί.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών κανείς από τους δύο ισχυρισμούς δεν φαίνεται να προκύπτει με πολιτικά κριτήρια. Τα κόμματα που ακόμη και σήμερα επικρίνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον κόστος συμφώνησαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη για την κάλυψη των άμεσων δαπανών στην χώρα. Ως εκ τούτου είναι άτοπη η επίκριση αποφάσεων τις οποίες συνυπέγραψαν. Δίχως μάλιστα να προκύπτει από τα ντοκουμέντα ότι το έκαναν με απροθυμία.

Όσον αφορά το ζήτημα της «μετατροπής» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος όπως προαναφέραμε ο τότε πρωθυπουργός φαίνεται διατηρεί την «συνέχεια» της αναγκαιότητας επίτευξης συμφωνίας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Πριν και μετά το δημοψήφισμα. Μάλιστα στα πρακτικά του Συμβουλίου φαίνεται να είναι και ο μόνος που θέτει ευθέως το ζήτημα ότι μετά την λαϊκή ψήφο της 5ης Ιουλίου η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να έχει ευκρινείς, δομικές και σαφείς διαφορές με αυτήν η οποία απορρίφθηκε.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 για τα 10 χρόνια από το Δημοψήφισμα του 2015

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα