Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποκάλυψε ο Παπανδρέου

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποκάλυψε ο Παπανδρέου
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Διαβάστε σε ποιο ερώτημα θα καλούνταν ο ελληνικός λαός να απαντήσει με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ τον Οκτώβριο του 2011. Η μοιραία απόφαση που οδήγησε στην πτώση Παπανδρέου και τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης (Vid)

Το ερώτημα που σκόπευε να θέσει σε δημοψήφισμα που ποτέ ωστόσο δεν διεξήχθη στη χώρα, αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Hardtalk του BBC .

Αυτό δηλαδή που περίμενε ο ελληνικός λαός να ακούσει με αγωνία από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος, προκειμένου να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τη συγκατάθεση ή μη σε σκληρότερα και πιο επώδυνα μέτρα, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη δίνη της κρίσης, αποκάλυψε ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξή του BBC , επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου είπε: “Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα ήταν λίγο πολύ το εξής: Αποδέχεστε αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα λιτότητας, που θα μας κρατήσουν στο ευρώ;”

Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε τη βεβαιότητά του ότι η απάντηση στο ερώτημα θα ήταν ένα ξεκάθαρο “ναι” και ότι εν συνεχεία, το οικονομικό πρόγραμμα θα ήταν κτήμα του ελληνικού λαού.

Ως προς το αν ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται ότι απέτυχε στις προσπάθειές του, απάντησε κατηγορηματικά “όχι” και τόνισε ότι διαρκής προσπάθειά του ήταν να δημιουργήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

“Η κρίση όμως έδωσε τέλος στην πολιτική σας καριέρα”, ήταν η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Η απάντησή του ήταν: “Νομίζω ότι αν ένας πολιτικός θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις, είτε βλάπτουν την καριέρα του είτε όχι. Πρέπει να ξεχνά τις δημοσκοπήσεις, τις περιστασιακές εξελίξεις και να βλέπει μόνο το όφελος της χώρας και των πολιτών”.

Ως προς το αν έχει μετανιώσει για κάτι, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: “Καθόλου. Αισθάνομαι ότι έκανα το πατριωτικό μου καθήκον και πιστεύω ότι έστω και σε αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και θα αλλάξει”.

Το βράδυ που άλλαξε την πολιτική ιστορία της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι όταν το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την προσφυγή στον λαό, μέσω δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δεν γνώριζε ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και θα παρέσυρε τη χώρα στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης που θα διαρκούσε 12 ημέρες.

“Λέμε στον πολίτη να μιλήσει καθαρά με το ναι και το όχι του. Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους”, είχε τονίσει τότε ο Γ. Παπανδρέου τότε καταχειροκροτούμενος, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι θα άνοιγαν δύο μεγάλες συζητήσεις. Το δημοψήφισμα και η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

“Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε”, είχε αναφέρει τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σηκώνοντας στις πλάτες του το βάρος των ευθυνών του.

Το αποτέλεσμα αυτής της βαρυσήμαντης λέξης ήταν ότι οι αγορές κατακρημνίσθηκαν, οι συστάσεις από Βερολίνο και Παρίσι μετατράπηκαν σε αυστηρά τελεσίγραφα άμεσης συμμόρφωσης – αλλιώς η βοήθεια προς τη χώρα δεν θα έφτανε ποτέ – και τελικά, ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τις Κάννες για να ακούσει προσωπικά τις ευρωπαϊκές επιπλήξεις. Και αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Ένα τέλος που σημαδεύτηκε με τη σύσταση της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα