Το κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο της συμφωνίας των Πρεσπών

Το κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο της συμφωνίας των Πρεσπών
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ υπογράφουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πίσω τους στέκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ AP

Ο εκνευρισμός των ΑΝΕΛ για τις δηλώσεις Κοτζιά, η κυβερνητικη βεβαιότητα για πλειοψηφία και τα σενάρια πρότασης μομφής από Μητσοτάκη και ψήφου εμπιστοσύνης από Τσίπρα

Όσο πλησιάζει η 30η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, ώστε να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, τόσο και τα ελληνικά κόμματα κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη μάχη που θα επακολουθήσει στην ελληνική Βουλή, εφόσον η συμφωνία περάσει από τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε για πρώτη φορά δημοσίως χθες (μετά τη συνάντηση του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πριν την Αθήνα είχε βρεθεί και στα Σκόπια) το σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας κύρωσης: Η γειτονική χώρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει, εφόσον οι πολίτες πουν “ναι” στο δημοψήφισμα, τις προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές περί τα μέσα Γενάρη και στη συνέχεια η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Και μπορεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να εξέφρασε στο briefing της Τρίτης τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, όμως είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν μετρήσει τα κουκιά μη υπολογίζοντας τους ΑΝΕΛ. Και ο κ.Κοτζιάς εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση του για την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, σημειώνοντας ότι εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, μεμονωμένοι βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Καίτοι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει προχθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, η αναφορά αυτή του Κοτζιά προκάλεσε τη μήνιν των ΑΝΕΛ, που δια του εκπροσώπου Θεόδωρου Τοσουνίδη κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών ότι δημιουργεί προβλήματα στη συγκυβέρνηση. Και αυτό καθώς υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί απο τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει στο News 24/7 στους 88,6 ότι η συμφωνία είναι μεν καλύτερη από προηγούμενες αλλά δε θα την ψηφίσει, δε θα ρίξει όμως και την κυβέρνηση, και η Κατερίνα Παπακώστα που είναι ανεξάρτητη βουλευτής (και μέλος της κυβέρνησης πλέον) αλλά συζητά συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, επίσης έκανε στη ΔΕΘ δηλώσεις υπέρ της συμφωνίας.

Πληροφορίες φέρουν επίσης τον παραιτηθέντα από γραμματέα της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη να οδεύει προς ανεξαρτητοποίηση και να βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αν και από το Ποτάμι οι πληροφορίες θέλουν Ψαριανό- Αμυρά να βρίσκονται κοντά με τη ΝΔ, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και βουλευτές όπως ο Σπύρος Λυκούδης, που δήλωσε στο News 24/7 στους 88,6 πως η κατεύθυνση της συμφωνίας είναι σωστή και πως ο ίδιος δε συναρτά τη στάση του με τη στάση των ΑΝΕΛ, επιθυμούν ξεκάθαρα την ψήφιση της.

Ο Πάνος Καμμένος έχει πια δείξει ξεκάθαρα ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να καθυστερήσει για να μην έρθει στη Βουλή πριν τη λήξη της τετραετίας, αν και από το Μαξίμου έχουν διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θεωρούν επίσης ότι η ΝΔ θα καταθέσει ξανά πρόταση μομφής για το Σκοπιανό όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, καθώς σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται -εάν η κυβερνητική πλειοψηφία διαρραγεί- η συμφωνία των Πρεσπών να σκάσει σαν βόμβα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, εάν αυτή είναι κυβέρνηση ΝΔ. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ επανάληψη (το επανέλαβε και στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο και το είπε και χθες στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών) πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε αυτή έρθει στη Βουλή πριν τις εκλογές, είτε μετά, στο γαλάζιο στρατόπεδο αντιλαμβάνονται πως θα είναι πολύ δύσκολος ο χειρισμός σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ήδη κυρωθεί από την ΠΓΔΜ και η γειτονική χώρα θα έχει προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα της.

Στην έσχατη υπάρχει και το σενάριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και εάν ο Πάνος Καμμένος επιλέξει τη ρήξη, η πλειοψηφία που ούτως ή άλλως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχει για την ψήφιση της, θα μπορούσε να στηρίξει και στη συνέχεια να ψηφίσει. Αυτό θα ήταν όμως ένα ρίσκο και σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν πως υπάρχουν οι αναγκαίες ψήφοι (ανεξαρτήτως Καμμένου) για να επικυρωθεί η συμφωνία και ομνύουν πως δε θα την αφήσουν “στη μέση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα