Το μήνυμα Τσίπρα στους βουλευτές και η μάχη για να μην υπάρξουν απώλειες

Το μήνυμα Τσίπρα στους βουλευτές και η μάχη για να μην υπάρξουν απώλειες
Ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

«Χρειάζεται συνεννόηση να μην πάθουμε ζημιά και χρησιμοποιηθεί το θέμα από τους αντιπάλους μας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, καθώς σήμερα αναμένεται στη Βουλή σκληρή αντιπαράθεση στη συζήτηση και τη Β΄ ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σκληρή αντιπαράθεση-και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- αναμένεται σήμερα στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τη Β΄ ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

«Χρειάζεται συνεννόηση να μην πάθουμε ζημιά και χρησιμοποιηθεί το θέμα από τους αντιπάλους μας» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια συνεδρίαση με ένταση και διαφορετικές απόψεις και από την οποία απουσίασαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ο πρωθυπουργός, αν και παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι κατ’ εξοχήν πολιτική και ιδεολογική και ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αποχρώσεις στις απόψεις, προειδοποίησε ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαρροές και πολιτική ήττα σε καίρια άρθρα που ψηφίζονται σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος θα μιλήσει στη συνεδρίαση, ενώ μεταξύ των εισηγητών είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. Αργά το βράδυ, άλλωστε, υπήρξε «μασάζ» σε βουλευτές που ήταν «ύποπτοι» για διαρροές από κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους είχε περάσει με 151 ψήφους και το είχε καταψηφίσει ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ενώ «παρών» δήλωσαν η Νίνα Κασιμάτη, Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εθνικές εκλογές καταψήφισαν από την πλειοψηφία οι Νίκος Κοτζιάς, Σταύρος Κοντονής, Φωτεινή Βάκη, Νίκος Φίλης και Νίνα Κασιμάτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 30 δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και δεν αναθεωρείται. Υπενθυμίζεται επίσης ότι εναντίον της θέσπισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης είχαν ταχθεί κατά την Α΄ ψηφοφορία η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος είχε ταχθεί και εναντίον της αναγνώρισης του δικαιώματος στην υγεία και της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δωρεάν υγεία μέσω του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό της Α’ ψηφοφορίας ότι από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τις 7 και δήλωσε παρών σε άλλα 9 άρθρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 32 παράγραφος 4 για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία και είχε λάβει συνολικά 221 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα μπορεί να το αναθεωρήσει και με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα