Το παρασκήνιο και οι κινήσεις της Αθήνας για τον πόλεμο της Συρίας

Το παρασκήνιο και οι κινήσεις της Αθήνας για τον πόλεμο της Συρίας
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Για την κυβέρνηση οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, μπορεί να λειτουργήσουν ως ευκαιρία, προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας

Ο Αμερικανός επισκέπτης, που πέρασε την πόρτα πρωτοκλασάτου υπουργείου στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, κόμιζε προς την Αθήνα ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: την επιθυμία της Ουάσιγκτον, σε περίπτωση ενεργοποίησης των σχεδίων για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, να παρασχεθούν από τη χώρα μας διευκολύνσεις, όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, αλλά και χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, προεξαρχούσης της βάσης της Σούδας. Για την ελληνική πλευρά η υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συζήτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θεωρείτο βέβαιο ότι επρόκειτο να ζητηθούν διευκολύνσεις ανάλογες με εκείνες που παρασχέθηκαν στην περίπτωση της Λιβύης και, παλαιότερα, κατά τις επιχειρήσεις στο Κόσοβο. Αλλωστε, από τις ΗΠΑ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Συρία και τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής που αυτές μπορεί να δρομολογήσουν, κατέστη σαφές κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον.

Για την κυβέρνηση οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, μπορεί να λειτουργήσουν ως ευκαιρία, προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, που προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον. Θα μπορούσαν, επιπλέον, να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να ξεπεραστούν οι κατά κανόνα αρνητικοί συνειρμοί που συνοδεύουν οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να ενισχυθεί το κύρος της χώρας και, εν κατακλείδι, να βρει θέση και ρόλο συνομιλητή στο διεθνές περιβάλλον για ένα εξαιρετικά σοβαρό και σύνθετο ζήτημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν αναμενόμενη η απάντηση της Αθήνας ότι θα παράσχει τις διευκολύνσεις που απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις και της διατλαντικές συμφωνίες που έχει συνάψει. Θέμα συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων και μέσων στις επιχειρήσεις δεν ετέθη από καμία πλευρά.

Οι περιπλοκές στη λήψη απόφασης για στρατιωτική επιχείρηση, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της πρότασης για συμμετοχή της Βρετανίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο, θέτουν τους όποιους σχεδιασμούς της Αθήνας σε κατάσταση αναμονής. Η ελληνική πλευρά, έχοντας διαβεβαιώσει ότι θα παράσχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις, αυξάνει, παράλληλα, την κινητικότητά της σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του από χώρες της Ε.Ε., αλλά και από αραβικά κράτη, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, με την Αθήνα να επιθυμεί να προωθήσει την εικόνα του αξιόπιστου συνομιλητή με όλα τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρμαχος μιας περισσότερο ενεργής διπλωματικά παρουσίας της Αθήνας, η οποία θα μπορούσε να λάβει χαρακτήρα ακόμα και πρότασης για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στη Συρία και πρόσκλησης για διαπραγμάτευση, έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση. Μία συνάντηση, την οποία θα μπορούσε ακόμα και να φιλοξενήσει η Ελλάδα και η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδός απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο που διαμορφώνεται.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η Αθήνα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που ενδεχομένως προκύψουν από μια απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το ένα σκέλος της προετοιμασίας αυτής αφορά την ανθρωπιστική διάσταση, δηλαδή τη διαχείριση κύματος προσφύγων αλλά και παράνομων μεταναστών που μπορεί να προκληθεί και να ενισχυθεί σε περίπτωση διάχυσης της κρίσης. Σε διαδοχικές συσκέψεις τις προηγούμενες ημέρες επανεξετάσθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια, η ετοιμότητα των υπηρεσιών και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Παράλληλα, σε ετοιμότητα ετέθη ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό, εφόσον κριθεί απαραίτητο, των Ελλήνων υπηκόων που ζουν στη Συρία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ασύμμετρης απειλής από κάποια επίθεση, γίνεται επικαιροποίηση των σχεδίων που είχαν εκπονηθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός, αν και θεωρείται ότι ο κίνδυνος για μια τέτοια επίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μικρός.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα