Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ- Ολάντ. Τα σημεία σύγκλισης και οι ‘κόκκινες’ γραμμές

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ- Ολάντ. Τα σημεία σύγκλισης και οι ‘κόκκινες’ γραμμές
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Τέσσερα άτομα ήταν παρόντα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση ήταν και ο διπλωματικός σύμβουλος της Μέρκελ για τα ευρωπαϊκά θέματα και ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News 247, έγινε μία αποτίμηση της προόδου από την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Βερολίνο, καθώς και μία καταγραφή του πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έγινε το τελευταίο διάστημα στο Brussell Group.

Πάντως, υπήρξε συμφωνία, ότι πράγματι υπάρχει πρόοδος κι έχουν προχωρήσει κάποια πράγματα.

Ένα από τα θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, γύρω στο 1,5%, ενώ για του χρόνου θα υπάρξει σύγκλιση στα ίδια περίπου επίπεδα. Σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα των ιδιωτικοποίησεων.

Ακόμη, συμφωνήθηκε και είναι πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ να γίνουν Ανεξάρτητες Αρχές.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup, που έβλεπε μία ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι κόκκινες γραμμές πάντως παραμένουν και ειδικότερα, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε συζητήσεις και με τον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα της ελληνικής οικονομίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Έτσι ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ότι η Ελλάδα “Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα